Silvánske zelené/Sylvaner (5)
V minulosti sa pestovala na veľkých plochách najmä v Alsasku, Nemecku, Rakúsku, Švajčiarsku, Slovinsku, Morave, ale i na Slovensku. V minulosti sa pestovala na veľkých plochách najmä v Alsasku, Nemecku, Rakúsku, Švajčiarsku, Slovinsku, Morave, ale i na Slovensku. Čítať viac
Mrva & Stanko
Silvánske zelené, Šenkvicevíno biele - suché - r2022 - 0,75l
Pierre Sparr Grande Réserve
Sylvanervíno biele - suché - r2021 - 0,75l
Vinárstvo Rariga
Silvánske zelenéakostné víno biele - suché - r2023 - 0,75l
Vinárstvo Rariga
Silvánske zelenéakostné víno biele - suché - r2022 - 0,75l
Silvánske zelené/Sylvaner
Silvánske zelené je spojené s Limbachom a Malokarpatskou vinohradníckou oblasťou, kde niektorí vinári snažia vrátiť k jeho pestovaniu.
História
Silvánske zelené pravdepodobne vzniklo v Rakúsku a pochádza z Tramínu a Rakúskeho bieleho. Pôvodne sa uvádzalo, že bolo vyselektované z Vitis silvestris, ktorý rástol v lužných lesoch. Na Slovensku bolo Silvánske zelené registrované v roku 1941. V 60. a 70. rokoch minulého storočia bolo nahradené odrodou Müller Thurgau, ktorá dávala vyššie úrody.
Pestovanie
Silvánske zelené v optimálnych podmienkach rastie stredne, rodí spoľahlivo a vyrovnane. Vyhovujú mu stredne hlboké pôdy s dostatkom živín a pravidelným vlahovým režimom. Je stredne citlivá na perenospóru, viac na múčnatku. Dôležitá je regulácia úrody.
Štýl vína
Vína Silvánske zelené majú ovocno herbálny charakter, ktorý odráža miesto, odkiaľ pochádza. Vo výborných ročníkoch má potenciál vyzrievať.
Gastronómia
Silvánske zelené je odroda, ktorá si rozumie s gastronómiou. Výborné víno k rybám, napríklad treska so zemiakovým alebo tekvicovým pyré. Je výborným spoločníkom k alsaskej kuchyni – slaný cibuľový koláč, zemiakové guľky s kyslou kapustou alebo studenými mäsovými nárezmi.