Primitivo (2)
Názov Primitivo je odvodený od talianskeho slova Primativus, čo znamená prvý. Primitivo je skorá odroda, ktorá dozrieva vo vinohradoch ako prvá v rámci modrých odrôd. V Kalifornii ho nájdete pod názvom Zinfandel. Názov Primitivo je odvodený od talianskeho slova Primativus, čo znamená prvý. Primitivo je skorá odroda, ktorá dozrieva vo vinohradoch ako prvá v… Čítať viac
Primitivo
História
Primitivo bolo do Talianska pravdepodobne privezené buď z Grécka alebo Chorvátska. Don Francesco Filippo vysadil v Apúlii v meste Gaioa del Colle prvú vinicu čisto iba odrodou Primitivo. Odtiaľ sa rozšírila po celej oblasti a dnes sa pestuje na 11 tisícoch hektárov v celej oblasti. V roku 1994 sa dokázalo, odrody Primitivo a Zinfandel sú geneticky identické. V roku 2001 sa preukázalo, že Primitivo je geneticky totožné aj s chorvátskou odrodou Crljenak Kastelanski, táto odroda je tiež rodičom Plavac Mali, s ktorou zdieľa určité gény.
Pestovanie
Primitivo sa pestuje hlavne v Apúlii v južnej časti Talianska a je najteplejším regiónom v rámci celého Talianska. Najlepšie polohy pre Primitivo sú pozdĺž Bari v provincii Murgia a v južnej časti mesta Manduria provincie Taranto. Existujú rôzne klony Primitiva. V Mandúrii rastie na červených pôdach, na vulkanických a vápenatých pôdach, na čiernych pôdach získavaných z aluviálnych nánosov a dokonca aj na piesku pri mori. V každej z týchto oblastí má Primitivo odlišný charakter.
Charakteristika vína
Hrozno sa zberá od polovice augusta do začiatku septembra. Po zbere rýchlo bobule strácajú aciditu a scvrkávajú sa. Víno máva často vysoký obsah alkoholu. Primitivo je výbornou odrodou k výrobe prírodne sladkých vín v kategórii Dolce Naturale. Primitivo má atraktívnu ovocnú vôňu zrelých čerešní, čučoriedok, černíc a malín doplnenou tónmi sladkého drievka a orientálneho korenia. Chuť je plná až robustná s mäkkou tanínovou štruktúrou a termickým charakterom.
Gastronómia
Vína y odrodz Primitivo sú výborným spoločníkom pre pečené jahňacie mäso so šošovicovým šalátom, ku grilovanej panenke so baklažánom a cuketou. Dusené hovädzie mäso so zeleninou alebo divina sa snúbi s plnším štýlom Primitiva.