Vína Muškát moravský Malokarpatská oblasť Karpatská Perla (1)
Biela muštová odroda, ktorá bola vyšľachtená v Polešoviciach na Morave. Vznikla krížením dvoch bielych odrôd Muškát Ottonel x Prachtraube. Biela muštová odroda, ktorá bola vyšľachtená v Polešoviciach na Morave. Vznikla krížením dvoch bielych odrôd Muškát Ottonel x Prachtraube. Čítať viac
Muškát moravský
Vína z odrody Muškát moravský sú žltozelenej farby, harmonické, s výrazným muškátovým buketom a chuťou.
História
Muškát moravský vyšľachtil V. Křivánek a zaregistrovaný bol v roku 1987 podnázvom Mopr. V roku 1993 bol zapísaný do listiny registrovaných odrôd pod názvom Muškát moravský. Rýchlo sa rozšírila najmä na Morave a Slovensku.
Pestovanie
Muškát moravský má vysoké nároky na pôdu. Vyžaduje hlbšie a výživnejšie pôdy s dobrým vlahovým režimom. Neznáša suché, piesočnaté a štrkové pôdy. Na polohy je menej náročný a je vhodná i do okrajových vinohradníckych oblastí.
Charakteristika vína
Z odrody Muškát moravský sa vyrábajú výrazné aromatické vína. Pri vyššej cukornatosti strácajú rýchlo kyseliny. Muškát moravský je vhodný i do kupáži s neutrálnymi odrodami, ktoré majú vyššie kyselinky.
Gastronómia
Víno Muškát moravský sa dobre snúbi s orientálnou kuchyňou.