Vína Ovocné víno Slovensko (26)
Ovocné víno je čoraz obľúbenejší alkoholický nápoj - vzniká kvasením šťavy z rôznych druhov ovocia. Najnámejšie je ríbezľové víno alebo čučoriedkové víno. K výrobe ovocného vína sa ale používajú aj plody višne, jablká, čerešne, egreše, černice, slivky, jahody, maliny, plody moruše, arónia, šípky, ale aj kvety bazy či púpavy alebo stonky rebarbory. Na narastajúcu popularitu ovocných vín reagujú aj mnohé slovenské vinárstva a rozširujú svoju ponuku aj o tento druh vín. Ovocné víno je čoraz obľúbenejší alkoholický nápoj - vzniká kvasením šťavy z rôznych druhov ovocia. Najnámejšie je ríbezľové víno alebo čučoriedkové… Čítať viac
Miluron
Bazovinka Víno s bazovým kvetomovocné víno biele - sladké - 0,75l
Ovocné víno
Aký je rozdiel medzi vínom a ovocným vínom?
Základnou definíciou vína je alkoholický nápoj vyrobený kvasením cukrov v ovocí. Na výrobu vína sa dá použiť takmer každé ovocie, hoci niekedy je zložité zmeniť to na niečo chutné. Avšak takmer všetkými medzinárodnými normami a definíciami sa „víno“ vyrába len z hrozna; ak sa vyrába z čohokoľvek iného, musí sa označovať ako „ovocné víno“.
Ovocné vína majú o niečo nižší obsah alkoholu ako hroznové vína. Kým tradičné vína majú zvyčajne približne 13% objemu alkoholu, ovocné vína v priemere 11%. Tieto čísla sa však môžu líšiť o niekoľko percentuálnych bodov v oboch smeroch medzi rôznymi výrobkami.
A pre zaujímavosť, víno môže byť tiež vyrobené z niektorých neovocných druhov, ako sú hľuzy, koreňová zelenina, bylinky, kvety a stromové šťavy. Počuli ste už o zemiakovom víne? A čo tak mrkva, petržlen, rebarbora, pažítka, ibištek, púpava, javor a breza, aby sme vymenovali niekoľko nezvyčajných vín? Môžete si vyrobiť aj medové víno, ktoré je tiež známe ako medovina.
Prečo je práve hrozno ideálne na výrobu vína?
Hrozno je zďaleka najrozšírenejším základom pre výrobu vína, zloženie hrozna má ideálnu rovnováhu medzi vodou, cukrom, kyslosťou a tanínom. Toto jedno konkrétne ovocie dokáže vyrobiť najľahšie chemicky stabilný a lahodne pitný nápoj.
Ostatné ovocie na výrobu vína zvyčajne vyžaduje trochu viac starostí: voda môže byť pridaná pred fermentáciou, aby sa znížila kyslosť, cukor môže byť pridaný do ovocia bez dostatočného množstva prirodzene sa vyskytujúceho „fermentovateľného“ cukru, niekedy sú potrebné ďalšie živiny z kvasiniek.
Je ovocné víno chutné?
Áno. Veľmi. Všeobecne platí, že ak máte radi konkrétne ovocie, je teda predpoklad, že vám zachutí kvalitné ovocné víno z neho vyrobené. Chuť ovocia určite prechádza vínom, ale tiež je fér povedať, že nie každé ovocné víno chutí rovnako ako ovocie. Čučoriedkové víno chutí ako čučoriedky rovnako ako hroznové víno, ktoré chutí ako odroda hrozna, z ktorej sa vyrába.
Ovocné víno má povesť nadmerne sladkej chuti, a niektoré naozaj aj sú. Ale v posledných niekoľkých desaťročiach sa umenie a veda o výrobe ovocných vín značne vyvinuli. Dnes sú ovocné vína rovnako zložité a rozmanité ako tradičné vína a tiež môžu byť sladké, polosladké či suché.
Je ovocné víno zdravšie?
Ovocné víno si zachováva mnoho rastlinných fenolov, fytonutrientov, antioxidantov a iných zdraviu prospešných látok bojujúcich proti chorobám, ktoré sa nachádzajú v ovocí z ktorého sú vyrobené. Mnohé z nich majú pomerne vysokú antioxidačnú aktivitu. Napríklad v roku 2012 štúdia „University of Florida“ zistila, že čučoriedkové víno je silnejším radikálovým bojovníkom ako všetky biele vína a 80% červených.
Aj keď chýbajú špecifické štúdie o ovocnom víne, mnohé štúdie mu pripisujú širokú škálu zdravotných výhod ako v prípade miernej konzumácii červeného vína. Mnohé ovocné vína - najmä tie, ktoré sú vyrobené z bobúľ - majú rovnaké prospešné zlúčeniny ako víno z červeného hrozna.
Je ovocné víno bežné aj vo svete?
Napríklad len v USA existuje asi 700 vinárstiev, ktoré vyrábajú ovocné vína a spoľahlivo predávajú všetky svoje produkty.
Na rozdiel od tradičných vín rokmi dozrieva len veľmi málo ovocných vín; ovocie je najlepšie vychutnávať čerstvé. Ovocie má tendenciu pochádzať z menších trvalo udržateľných fariem a ovocné vína nie sú masovo vyrábané ani masovo predávané. Zvyčajne sa predávajú blízko miesta, kde sa vyrábajú, oveľa častejšie prostredníctvom vinárstva, nezávislých miestnych obchodov a poľnohospodárskych trhov, prostredníctvom vlastných predajní s potravinami alebo alkoholickými nápojmi.
Keďže lokálnosť a ideológia farmy získavajú popularitu, nedávno sa objavili ovocné vína vo viacerých reštauráciách. Ovocné vína majú rovnaký potenciál párovania ako tradičné vína.
A tiež možno povedať, že ovocné víno je lacnejšie ako tradičné víno. Nie je to preto, že má nižšiu kvalitu. Je to jednoducho preto, že hrozno je jedným z najdrahších plodov. Okrem toho náklady vinárstiev na uskladnenie vína počas dozrievania je významnou časťou ich réžie. V prípade ovocných vín platí: nižšie výrobné náklady, nižšie ceny pre spotrebiteľov.
Zrátané podčiarknuté: Ovocné víno nie je divné. Je to zábava, je výživné, je chutné a ponúka svetu, aby preskúmal jeho chuť rovnako ako tradičné vína. Spoznajte ho!