offerBox
1

21. 3. - MasterClass Stift Klosterneuburg na Starej Vajnorskej

offerImage

Nezmeškajte príležitosť ochutnať vína z najstaršieho fungujúceho vinárstva v Rakúsku – Stift Klosterneuburg. St. Laurent. Počas Masterclassu budete mať príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Prvé vína Mrva & Stanko z ročníka 2020

Prvé vína Mrva & Stanko z ročníka 2020

Ešte pred Veľkonočnými sviatkami vinárstvo Mrva & Stanko prichádza na trh s mladými vínami z ročníka 2020 a to konkrétne s kolekciou 9 vín.

Ako pán Mrva prezradil, ročník 2020 bude podľa neho rokom bielych a ružových vín, ale ešte je pomerne skoro na komplexné hodnotenie.


Ročník 2020 bol veľmi komplikovaný nielen kvôli pandémii, ale i z hľadiska mikroklimatických podmienok v našich vinohradoch. Veľa zrážok najmä v období zberu narobilo nejednu vrásku slovenským vinohradníkom, dôležitú úlohu zohral zdravotný stav a lokalita vinohradov.

Vinárstvo Mrva & Stanko patrí k stáliciam slovenskej vinárskej scény od roku 1997. Od svojho vzniku vyrába vína s dôrazom na odrodový charakter a reflektujúc požiadavky klientov. Hrozno nakupujú u osvedčených pestovateľov z celého Slovenska a môžeme ho považovať za prvého slovenského „negocianta“. Tento prístup je založený na dlhodobom vzťahu medzi vinohradníkom a vinárom a pozitívne prispieva k rozvoju našich vinohradov. 

Kryo na scéne

Ako každý rok, v kolekcii vín nechýba Veltlínske zelené KRYO suché 2020. Rovnako ako ostatné roky, hrozno pochádza z vinohradu zo Šenkvíc s prevahou spraše. Šťavnatý Veltlín s mandľovo grepovou kyselinkou, elegantný a odrodový. Dobrý spoločník k pečenému zubáčovi na masle s varenými zemiakmi s petržlenovou vňaťou. 

Sauvignon suché 2020 je v tomto ročníku z Jasovej s intenzívnou vôňou čiernej ríbezle, zeleného hrášku a kvetu bazy. Šťavnatý, harmonický s ľahším telom a sviežou kyselinkou. Dobrý partner k zelenej špargli s holandskou omáčkou. 

Pesecká Leánka suché 2020 z 35 ročného vinohradu v Mužli. Vo vôni neutrálna, ovocná, zelené jablko, mandľa s tónmi lúčnych kvetov. V chuti šťavnatá s dominanciou citrusov s dobrou hroznovou informáciou a kyselinkou. Iný štýl ako ju poznáme z Tekova. Výborné ku kuracej roláde s citrónovo bylinkovým prelivom.

Medzi novinkami nechýbal ani Tramín červený v kategórii polosuché 2020 z Jasovej. Intenzívna ovocno korenistá vôňa s jemným tónom šípovej ruže. V chuti svieži, vyvážený s dobrým pomerom kyselín a zvyškového cukru. Dobre doplní kanapky  s paštétou z husacej pečene. 

Novinka MT+MO suché 2020, nie je to matematický vzorec, ale neobvyklé spojenie dvoch bielych odrôd Müller Thurgau a Muškát Ottonel v pomere 80/20. Hrozno pochádza z Mojmíroviec. Víno postavené na primárnej aróme žltého ovocia a kvetinových tónov. Priamočiare a atraktívne, skvelé ľahko podchladené ku grilovaným kuracím stehnám alebo pstruhovi na bylinkách.

Svieže Rosé  

V ročníku 2020 sa vinárstvo Mrva & Stanko vrátilo k ružovej verzii Frankovky modrej z Vinodolu. Svieža a ovocná Frankovka Rosé s jemnou grepovou kyselinkou a krémovým záverom. Dobre doplní studené mäsové nárezy.

I tento rok vinárstvo ponúka dva ružové Cabernety Sauvignon v suchej a polosuchej verzii. Typická vôňa čiernej ríbezle, višne a lesnej jahody. V chuti živé, šťavnaté a harmonické v ľahšom ovocnom štýle.

Všetky ružové vína sú pod screw cupom s novým logom. Suchá verzia sa skvele hodí ku grilovanému lososovi a polosuchá k tuniakovi s ovocnou salsou. 

Posledným vínom v kolekcii mladých vín ročníka 2020 je Modrý Portugal z Dolných Orešian. V tomto vinohrade okrem Portugalu nájdete i Svätovavrinecké. Víno bolo krátko vo veľkých sudoch. Ovocná vôňa zrelých višní, čiernych a červených ríbezlí doplnená florálnymi a herbálnymi tónmi. V chuti jemné, ovocné už s hladkou tanínovou štruktúrou a horko mandľovým záverom. Výborný k veľkonočnej pečenej jahňacej kotlete s koreňovou zeleninou. 

Prečítajte si:

Zoznámte sa s vinárom – Mrva & Stanko

Úspechy slovenského vinárstva Mrva a StankoNovinky vo vinárstve Mrva & Stanko

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.