Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Vinárstvo Mrva & Stanko predstavilo viacero noviniek vo svojom portfóliu - Sauvignon Galileo 2018, Devín 2018, Pálava 2018. Pán Vladimír Mrva nám bližšie predstavil tieto vína a prezradil, aké ďalšie zaujímavé novinky sú v príprave.
Prečítajte si ďalšie diely rozhovoru s vinárstvom - Úspechy slovenského vinárstva Mrva a Stanko, Zoznámte sa s vinárom – Mrva & Stanko

V roku 2019 sme uviedli na trh novinky, boli to dve vína Rizling rýnsky a Sauvignon, ktoré vyzrievali v betónových nádobách s názvom Galileo. Betónová guľa Galileo je z porézneho materiálu a má vlastnosti ako drevo, čiže v nej dochádza k určitej mikrooxidácii.
Tým, že guľa má sférický tvar a je veľmi rovnomerná, na jednej strane víno veľmi dobre harmonizuje a vyzrieva, na druhej strane práve mikroxidácia spôsobuje to, že víno je komplexné a harmonické. Oproti drevenému sudu má Galileo výhodu v tom, že je voči vínu neutrálne a len zvýrazňuje aromatiku a chuť vína, pričom drevo vždy zanecháva nejakú malú stopu, chuť po dreve a elagických tanínoch.
Obe vína Sauvignon a Rizling rýnsky sú pripravené na dlhšie zrenie, hlavne Rizling rýnsky, ktorý získal na pevnosti a je vo svojej podstate veľmi dobre vybalansovaný s vyšším obsahom kyselín. Sauvignon je zasa v harmónii s cukrom, kyselinami i alkoholom a oproti Sauvignonu, ktorý sme mali v kategórii Winemaker´s Cut, nie je tak aromaticky výrazný, no je skôr elegánom, v ktorom zacítite vnemy vinohradníckej broskyne.
Všetky vína z vinárstva Mrva & Stanko nájdete v našom eshope.
V tomto roku pripravujeme samozrejme aj ďalšie novinky pre vás, v najbližšom ročníku predstavíme víno burgundského typu, ktoré bude i v burgundskej fľaši. Bude to víno, ktoré je robené burgundským štýlom, kde v sudoch prebehla jablčno-mliečna fermentácia.
Víno vyzrieva vo veľkých drevených sudoch na jemných kaloch, a do fliaš pôjde s odstupom času. Je to víno z ročníka 2018, nie je postavené na primárnej aromatike, ale skôr je to víno s typickým odrodovým charakterom vo vôni i v chuti.
V chuti je cítiť chlebová kôrka, jemne pečený toustík, veľmi výrazné oriešky, víno má veľmi dobrú štruktúru a bude výborným partnerom do gastronómie, čo sa týka spájania jedla a vína.


Vzhľadom k tomu, že sa mi narodila krásna dcéra Sofia, pripravujem pre vás ďalšiu novinku a zároveň prekvapenie a rozhodol som sa vyrobiť víno, ktoré bude niesť toto označenie Sofia. Verím, že budete spokojní.
Zároveň v pripravovanom ročníku novej kolekcie budeme mať v ponuke ružové víno z odrody Cabernet Franc, a prvý krát sa asi v našom portfóliu stretnete s odrodou Syrah. V ponuke bude v ružovom prevedení a neskôr budete mať možnosť ochutnať i červené prevedenie tejto odrody.
Vladimír Mrva, Mrva & Stanko
Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.