offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Zoznámte sa s vinárom – Mrva & Stanko

Zoznámte sa s vinárom – Mrva & Stanko

Tandem Mrva a Stanko funguje úspešne už 22 rokov. Vinárstvo vyrába slovenské vína svetovej kvality a je stálicou na slovenskej vinárskej scéne. Prečítajte si ako pán Vladimír Mrva spomína na začiatky vinárstva. Dozviete sa aj kto je Mrva a kto Stanko a ako toto spojenie vzniklo a funguje.

Prečítajte si ďalšie diely rozhovoru s vinárstvom - Úspechy slovenského vinárstva Mrva a StankoNovinky vo vinárstve Mrva & Stanko


Spomínate si na ešte na začiatky vinárstva Mrva & Stanko? Myslíte si, že nové vinárstva, ktoré teraz  vznikajú, to majú porovnaní s Vami ľahšie alebo ťažšie?

Na svoje začiatky si pamätám veľmi dobre. Začínali sme v malej pivničke u svojich rodičov, v dedinke Zeleneč pri Trnave. Bola to malá pivnička o rozmeroch 6 x 3 metre.

Prvé vína sme začali vyrábať na starom preši po mojom dedovi. Náš prvý mlynkoodzrňovač bol vyrobený ručne a kúpili sme ho na inzerát. Jedinou modernou technológiou bolo malé čerpadielko. O to väčšie ciele sme však mali a snívali sme o tom, čo by sme chceli dokázať.

Začínali sme v čase, kedy sa slovenské vinárstvo odkláňalo od bývalého režimu, čo bola výroba vína zameraná na kvantitu. Boli sme jedným z prvých vinárstiev, ktoré si zvolilo cestu náročnejšiu, ale zároveň jedinú, ktorou má možnosť slovenské víno presadiť sa v konkurencii zahraničných vín a to je výroba vysokokvalitných odrodových slovenských vín. Na začiatku nás veľa ľudí zatracovalo a neverili, že táto cesta na Slovensku môže byť priechodná. Sme však radi, že dnes sa už väčšina vinárov prikláňa k názoru, že je to jediná cesta a túto filozofiu sme si osvojili a budeme ju naďalej rozvíjať.

Všetky vína z vinárstva Mrva & Stanko nájdete v našom eshope.

Konkurencia zo Slovenska

My sme naše začiatky mali ľahšie v tom, že v období, kedy sme začínali, nebola taká konkurencia vín zo zahraničia, no taktiež i zo Slovenska.

Štýl vína, s ktorým sme chceli osloviť trh s vínom, myslím tým vína nielen zo Slovenska, ale z celého sveta, som si osvojil pri mojom trojročnom pôsobení v rakúskom vinárstve. Vína neobvykle odrodovo čisté, svieže, ovocné, veľmi výrazné, skôr ľahšieho typu, teda vína, ktoré na našom trhu chýbali. S odstupom času môžem povedať, že práve toto bolo „vstupenkou“ na veľký trh.

Či to majú vinárstva teraz ťažšie alebo ľahšie je zložité hodnotiť, no myslím si, že každý začiatok je ťažký. Dnes majú možnosť vinári sa viac dostať k odbornej literatúre, majú možnosť cestovať po svete, majú možnosť si kúpiť tú najmodernejšiu technológiu, ktorá je v tomto období v ponuke. No myslím si, že každý vinár musí prejsť praxou a skúsenosťami, ktoré sa nedajú nikde kúpiť, či niekde naštudovať. 

Dnes je obrovská konkurencia, na trhu je veľmi veľa vín zo zahraničia, ale aj zo Slovenska. Myslím si, že úplne malí vinári to majú asi ťažšie vzhľadom na konkurenciu, ktorá je dnes i u nás. Pokiaľ nemá malý vinár okrem iného aj dostatok finančných prostriedkov na to, aby dokonale prezentoval svoju firmu, na trhu sa presadzuje ťažšie.  

Tajomný Peter

Mrva & Stanko, zo začiatku si Vás ľudia plietli, kto je kto. Ako ste sa vlastne stretli? Čo bolo popudom, že ste sa rozhodli spojiť svoje sily a založiť vinárstvo? Ako spolu vychádzate po rokoch? Ako riešite situáciu, keď nemáte rovnaký názor?

Vo firme sme dvaja spoločníci: Peter Stanko a ja. Ja som tu na všetko, čo súvisí s výrobou vína, od hrozna, cez spracovanie až po finalizáciu a Peter zabezpečuje všetko ostatné, čo sa mne už robiť nechce, čiže marketing, ekonomika, investície a operatíva firmy. Je to človek, ktorý jednoducho vytvára všetky podmienky k tomu, aby firma mohla fungovať. Samozrejme strategické rozhodnutia prijímame spoločne.

Na začiatku nášho biznis partnerstva by som Petra prirovnal ku Columbovej žene.... všetci o ňom hovorili, a nikto ho nevidel. Na začiatku som bol v popredí skôr ja a možno aj preto, že Peter nebol vo svojej podstate vinár a v období našich spoločných začiatkov sa venoval reklamnej firme. Postupne však začal víno objavovať a rozumieť mu viac a viac a dnes ho už dnes všetci poznajú, už i sám sa prezentuje vinársky, môžete ho stretnúť na rôznych degustáciách, vínu rozumie a myslím si, že má čo i on povedať k vínu.

Štart spolupráce

No ako sme sa stretli? Možno to bola náhoda, možno osud, stretli sme sa v roku 1996, predtým sme sa vôbec nepoznali a spojil nás kamarát. Ako som spomínal, Peter mal v tom čase firmu, ktorá sa zaoberala reklamou a okrem iného mal možnosť predávať vína ako reklamný predmet.

Jedného dňa mi zavolal a následne priniesol fľašu vína, ktoré malo byť určené pre riaditeľa známej firmy. Niečo sa mu na víne nezdalo a preto ma oslovil, aby som víno posúdil.  Kvalita toho vína bola veľmi zlá a víno získalo vláčkovatenie, čiže chorobu vína. Okamžite sme víno museli vyliať. Vzhľadom k tomu, že sme nemali dostatok času, fľaše sme vysterilizovali a naplnili sme ich vínom Cabernet Sauvignon.

Táto skúsenosť bola prvotným začiatkom našej spolupráce. Asi po pol roku Peter prišiel za mnou s ďakovným listom od riaditeľa spoločnosti, v ktorom ocenil kvalitu darovaného vína. Dohodli sme sa na spolupráci a v roku 1997 vznikla firma VÍNO MRVA & STANKO, s.r.o.

 

 

Ja som vedel vína vyrábať a Peter bol ten, ktorý ich vedel predať . Vyrobili sme prvých 12 tisíc fliaš, ktoré sa predali za tri mesiace. V tomto rozsahu výroby sme pokračovali zopár rokov, no dopyt bol omnoho väčší ako ponuka a až dnes, kedy sa píše rok 2019, vyrábame 350 – 380 tis. fliaš vína... a nič sa na tom nezmenilo, Peter predáva a ja vyrábam.  

S Petrom sme spolu viac ako 20 rokov a asi by som klamal, keby som povedal, že všetko funguje absolútne bez problémov. Je to ako v manželstve, nastanú situácie a vznikajú určité otázky, na ktoré má každý z nás iný názor. Čo je však podstatné, vždy sme tieto ťažké situácie vedeli spoločne zvládnuť, všetko si vydiskutovať a výsledkom toho je, že dnes sme už 22 rokov spolu a zatiaľ sme vždy všetko spoločne vyriešili aj napriek tomu, že niekedy máme na danú problematiku rôzne názory.

Vladimír Mrva, Mrva & Stanko

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.