Black Week zahraničné vína -50 %

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Pozrite si vína v akcii do -50% - FINAL BLACK WEEK

Pad Thai s kuracím mäsom a TIP na Prosecco V8+

Pad Thai s kuracím mäsom a TIP na Prosecco V8+

Thajská kuchyňa je známa po celom svete. Vyznačuje sa pestrosťou farieb, vôní a chutí. Je jednoduchá na prípravu a považuje sa za jednu z najzdravších kuchýň na svete, pokiaľ máte kladný vzťah k pikantným pokrmom. Lenka pripravila Pad Thai s kuracím mäsom, ku ktorému odporúčam V8+ Prosecco Spumante Millesimato Brut 2022.

Zoznámte sa: V8+ - Prosecco, ktoré hovorí samo za seba


 

Pad Thai s kuracím mäsom

 

Čas prípravy: 15 - 20 min

Počet porcií: 4

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie:
 
400 g ryžových rezancov
450 g kuracích pŕs alebo vykostené stehná 
120 g čerstvých mungo klíčkov
3 jarné cibuľky 
2 strúčiky cesnaku 
2 mrkvy
1 chilli paprika 
1 zväzok lahôdkovej cibuľky 
2 limetky
2 lyžice masla 
2 lyžice oleja 
1 vajce 
2 lyžice sójovej omáčky 
2 lyžice sladkej chilli omáčky 
4 lyžice nesolených blanšírovaných arašidov (nasekáme na hrubo)
čerstvý koriander
Omáčka
4 lyžice teriyaki omáčky 
4 lyžice sójovej omáčky  
3 lyžice rybacej omáčky
2 lyžice tamarind omáčky 
2 lyžice hnedého cukru 
2 lyžice zázvorového sirupu 

Postup 

1.  Mäso s marinádou si pripravíme najlepšie deň vopred. Mäso si nakrájame na tenké prúžky.

2.  Zo sójovej omáčky a nakrájaných chilli papričiek si urobíme marinádu. Mäso vložíme do marinády, dobre premiešame a necháme ho celú noc v chladničke.

3.  Ryžové rezance uvaríme podľa návodu na obale. Cesnak nasekáme, jarnú cibuľku na jemno nakrájame a mrkvu nakrájame na jemné prúžky. 

4.  Na Pad Thai omáčku zmiešame všetky suroviny v miske a poriadne premiešame, aby sa roztopil hnedý cukor s tamarind omáčkou. 

5. Wok rozpálime (alebo hlbšiu panvicu),  pridáme olej, maslo následne cesnak a polovicu nakrájanej jarnej cibuľky. Necháme 1-2 minúty vo woku.

6.  Pridáme kuracie mäso sójovú omáčku a sladkú chilli omáčku a mrkvu. Spolu opražíme do zmäknutia.

7.  Ako náhle je mäso hotové, pridáme jedno rozšľahané vajce a miešaním rozrezávame na malé kúsky.

8.  Pridáme rezance a za stáleho miešania dosiahneme, aby sa rezance so surovinami spiekli do hromady a chute sa tak spojili.

9.  Zalejeme Pad Thai omáčku a premiešame. Po 3-5 minútach odložíme z ohňa.

Servírovanie: Pad Thai servírujeme do misky, pridáme zvyšok cibuľky, mungo klíčky, nasekané arašidy. Ozdobíme koriandrom, chilli papričkou a pokvapkáme s limetkou.
 

Bankong patrí medzi najvýznamnejšie metropoly pouličného jedla na svete. Tamojším najslávnejším pokrmom je Pad Thai. Slovo „Pad“ znamená rýchlo opiecť a „Thai“ Thajsko. Hlavnými ingredienciami tradičného Pad Thai sú smažené ryžové rezance, obrie krevety, tofu a vajíčko. Používa sa aj kuracie mäso. Základom sú ryžové rezance smažené technikou stir-fry vo woku s vajíčkom. Dôležitou súčasťou je tiež pikantno-sladká Pad Thai omáčka, ktorú tvorí zmes rybej, sójovej a teriyaki omáčky a pasty z tamarindu. Táto pasta sa získava z plodov stromu tamarindu a vďaka kyslastej chuti patrí medzi obľúbené zložky thajskej, indickej, africkej i karibskej kuchyne. V Thajsku sa bežne predáva Pad Thai ako rýchle občerstvenie.

Someliérka odporúča vhodné víno 

Pad Thai je jemne pikantné thajské jedlo, ktoré často obsahuje krevety, kuracie mäso, tofu, sekané arašidy, tamarind, sójovú a rybaciu omáčku a tiež chilli papričky. Prosecco v kategórii brut a svieže biele vína ako Sauvignon Blanc, Rizling rýnsky a Silvánske zelené sa najlepšie kombinujú s Pad Thai, pretože ich kyselinka skvele dopĺňa jemne pikantnú chuť jedla. Aj keď červené víno nie je pre Pad Thai tou najlepšou voľbou, môžete vyskúšať Beaujolais Villages alebo Frappato, ktoré má prirodzenú ovocnú kyselinku. Tá ponúka pekný kontrast k jemne pikantnému Pad Thai. Ja som k Pad Thai s kuracím mäsom vybrala V8+Prosecco Millesimato Brut 2022. Jeho svieža, ovocná chuť vytvára príjemnú harmóniu s jemne pikantným Pad Thai.

Odporúčanie someliérky:

V8+ Prosecco Spumante Millesimato Brut 2022

Ročníkové Prosecco, ktoré fermentovalo mesiac na kvasinkách. Ovocno-kvetinová vôňa. Chuť ľahká a svieža s tónmi broskyne a citrusov. Stredne dlhý, harmonický záver. Vynikajúci aperitív. Ukázať víno na eshope.

 

Vinárstvo V8+  

Vinárstvo V8+ je súčasťou Tenute di Genagricola, ktorá sídli v známej talianskej vinohradníckej oblasti Veneto a je tradičným a úspešným producentom šumivých vín.

O kvalite ich Prosecca hovoria mnohé medzinárodné ocenenia. V8+ sa teší obrovskej popularite v Taliansku, najmä na gastronomickej scéne.

Pri výrobe Prosecca striktne dodržiava metódu Martinotti, ktorá zahŕňa sekundárnu fermentáciu vína v nerezových nádržiach pri kontrolovanej teplote a tlaku. Oxid uhličitý vznikajúci v autoklávoch uniká spolu s vínom. Tento proces trvá najmenej 30 dní, kým oxid uhličitý vytvorí stabilné spojenie s vínom, bublinky.

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.