Medzinárodný deň ekologického poľnohospodárstva bol menovaný Európskym parlamentom v roku 2021 a oslavuje sa 23. septembra. Vinárstvo Emiliana opätovne potvrdzuje oddanosť tomuto spôsobu hospodárenia. Emiliana považuje ekologické poľnohospodárstvo nielen za spôsob výroby vína bez chemikálií, ale aj spôsob ako žiť, myslieť a znovu sa spájať s prírodou, pretože sme jej súčasťou a blahobyt planéty závisí od našich činov.

Pad Thai s kuracím mäsom a TIP na Prosecco V8+
Thajská kuchyňa je známa po celom svete. Vyznačuje sa pestrosťou farieb, vôní a chutí. Je jednoduchá na prípravu a považuje sa za jednu z najzdravších kuchýň na svete, pokiaľ máte kladný vzťah k pikantným pokrmom. Lenka pripravila Pad Thai s kuracím mäsom, ku ktorému odporúčam V8+ Prosecco Spumante Millesimato Brut 2022.
Zoznámte sa: V8+ - Prosecco, ktoré hovorí samo za seba
Pad Thai s kuracím mäsom
Čas prípravy: 15 - 20 min
Počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Mäso s marinádou si pripravíme najlepšie deň vopred. Mäso si nakrájame na tenké prúžky.
2. Zo sójovej omáčky a nakrájaných chilli papričiek si urobíme marinádu. Mäso vložíme do marinády, dobre premiešame a necháme ho celú noc v chladničke.
3. Ryžové rezance uvaríme podľa návodu na obale. Cesnak nasekáme, jarnú cibuľku na jemno nakrájame a mrkvu nakrájame na jemné prúžky.
4. Na Pad Thai omáčku zmiešame všetky suroviny v miske a poriadne premiešame, aby sa roztopil hnedý cukor s tamarind omáčkou.
5. Wok rozpálime (alebo hlbšiu panvicu), pridáme olej, maslo následne cesnak a polovicu nakrájanej jarnej cibuľky. Necháme 1-2 minúty vo woku.
6. Pridáme kuracie mäso sójovú omáčku a sladkú chilli omáčku a mrkvu. Spolu opražíme do zmäknutia.
7. Ako náhle je mäso hotové, pridáme jedno rozšľahané vajce a miešaním rozrezávame na malé kúsky.
8. Pridáme rezance a za stáleho miešania dosiahneme, aby sa rezance so surovinami spiekli do hromady a chute sa tak spojili.
9. Zalejeme Pad Thai omáčku a premiešame. Po 3-5 minútach odložíme z ohňa.
Servírovanie: Pad Thai servírujeme do misky, pridáme zvyšok cibuľky, mungo klíčky, nasekané arašidy. Ozdobíme koriandrom, chilli papričkou a pokvapkáme s limetkou.
Bankong patrí medzi najvýznamnejšie metropoly pouličného jedla na svete. Tamojším najslávnejším pokrmom je Pad Thai. Slovo „Pad“ znamená rýchlo opiecť a „Thai“ Thajsko. Hlavnými ingredienciami tradičného Pad Thai sú smažené ryžové rezance, obrie krevety, tofu a vajíčko. Používa sa aj kuracie mäso. Základom sú ryžové rezance smažené technikou stir-fry vo woku s vajíčkom. Dôležitou súčasťou je tiež pikantno-sladká Pad Thai omáčka, ktorú tvorí zmes rybej, sójovej a teriyaki omáčky a pasty z tamarindu. Táto pasta sa získava z plodov stromu tamarindu a vďaka kyslastej chuti patrí medzi obľúbené zložky thajskej, indickej, africkej i karibskej kuchyne. V Thajsku sa bežne predáva Pad Thai ako rýchle občerstvenie.
Someliérka odporúča vhodné víno
Pad Thai je jemne pikantné thajské jedlo, ktoré často obsahuje krevety, kuracie mäso, tofu, sekané arašidy, tamarind, sójovú a rybaciu omáčku a tiež chilli papričky. Prosecco v kategórii brut a svieže biele vína ako Sauvignon Blanc, Rizling rýnsky a Silvánske zelené sa najlepšie kombinujú s Pad Thai, pretože ich kyselinka skvele dopĺňa jemne pikantnú chuť jedla. Aj keď červené víno nie je pre Pad Thai tou najlepšou voľbou, môžete vyskúšať Beaujolais Villages alebo Frappato, ktoré má prirodzenú ovocnú kyselinku. Tá ponúka pekný kontrast k jemne pikantnému Pad Thai. Ja som k Pad Thai s kuracím mäsom vybrala V8+Prosecco Millesimato Brut 2022. Jeho svieža, ovocná chuť vytvára príjemnú harmóniu s jemne pikantným Pad Thai.
Odporúčanie someliérky:
V8+ Prosecco Spumante Millesimato Brut 2022
Ročníkové Prosecco, ktoré fermentovalo mesiac na kvasinkách. Ovocno-kvetinová vôňa. Chuť ľahká a svieža s tónmi broskyne a citrusov. Stredne dlhý, harmonický záver. Vynikajúci aperitív. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo V8+
Vinárstvo V8+ je súčasťou Tenute di Genagricola, ktorá sídli v známej talianskej vinohradníckej oblasti Veneto a je tradičným a úspešným producentom šumivých vín.
O kvalite ich Prosecca hovoria mnohé medzinárodné ocenenia. V8+ sa teší obrovskej popularite v Taliansku, najmä na gastronomickej scéne.
Pri výrobe Prosecca striktne dodržiava metódu Martinotti, ktorá zahŕňa sekundárnu fermentáciu vína v nerezových nádržiach pri kontrolovanej teplote a tlaku. Oxid uhličitý vznikajúci v autoklávoch uniká spolu s vínom. Tento proces trvá najmenej 30 dní, kým oxid uhličitý vytvorí stabilné spojenie s vínom, bublinky.
Ďalšie články

Dva roky po Cabernete z Jacíkovej vinice sa dňa 21. septembra uskutočnil MasterClass opäť s vinárstvom Fundus Regius. Tento krát hlavná úloha patrila odrode Rizling rýnsky. Podobne ako Cabernet aj Rizling z tohto vinárstva je esenciou charakteru a výnimočnosti vín z tejto lokality. V rámci degustácie sme mali možnosť ochutnať osem Rizlingov z ôsmich ročníkov v sprievode someliéra Rasťa Šutáka a jeho tvorcov.

Ďalšie novinky od domácich vinárov máme skladom. Ochutnajte vlajkovú loď vinárstva Nichta a víno zo Žitavských Viníc z netradičnej odrody Rosa.
Nový blog: Ročník 2023 slovami slovenských vinohradníkov a vinárov

Návrat k tradičným, slovenským jedlám. Bryndza či slanina by veru nemali chýbať v našej domácnosti. Lenka pripravila výborný bryndzovo smotanový podplamenník nazývaný i „slovenská pizza.“ A k tradičnému jedlu vyberám „netradičný, oranžový“ Rizling rýnsky zo slovenského vinárstva Fundus Regius.