Josef Fischer (12)
Rodina Fischer vyrábala víno na južných brehoch Dunaja už po stáročia v dedine Rossatz. Samotné vinárstvo má svoje korene v roku 1898. Rodina Fischer vyrábala víno na južných brehoch Dunaja už po stáročia v dedine Rossatz. Samotné vinárstvo má svoje korene v roku 1898. Čítať viac
Josef Fischer
Grüner Veltliner Smaragd Privatvíno biele - suché - r2017 - 0,75l
Josef Fischer
Grüner Veltliner Smaragd Privatvíno biele - suché - r2021 - 0,75l
Josef Fischer
Riesling Federspiel Rvíno biele - suché - r2022 - 0,75l
Josef Fischer
Riesling Smaragd Ried Steigervíno biele - suché - r2017 - 0,75l
Josef Fischer
Josef „Joe“ Fischer prevzal vinárstvo v roku 2015 ako 5. generácia vinárstva. Joe študoval vinárstvo na renomovanej škole v Klosterneuburgu a potom odcestoval na Nový Zéland, Austráliu, Nemecko a Južnú Afriku, aby sa naučil rôzne štýly a metódy vinifikácie.
„Rizling je slobodomyseľná odroda. Rizlingy nemôžete ohýbať podľa konkrétneho vzoru, musíte ich nechať robiť, čo chcú,“ domnieva sa Josef.
V piatich samostatných vinohradoch Joe praktizuje integrované poľnohospodárstvo, aby zvýšil obsah živín v pôde. Klíma je definovaná chladným vzduchom z kopcovitých lesov Dunkelsteinerwaldu, ktorý je vyvážený vplyvom Dunaja. Vinárstvo obrába 11 hektárov viníc v niekoľkých najlepších lokalitách v Rossatz. Vinice siahajú od Rossatzbachu po západný Rührsdorf. Vo vinohradoch pestuje hlavne Veltlínske zelené 70 %, nasleduje Rizling 25 % a 5 % Gelber Muskateller. Joe v udržiavaných vinohradoch funguje úplne bez syntetických chemikálií a vinárstvo je certifikované ako organic. Hlbokú úctu k trvalej udržateľnosti zdedil po svojom otcovi, ktorý sa v skutočnom príklade dodržiavania svojho priezviska zaoberal niekoľko desaťročí trvajúcim vášnivým projektom chovu legendárneho, ale takmer vyhynutého Huchena – kráľovskej ryby Habsburgovcov a znovu nimi zaľudniť rieku.
Všetko hrozno sa zbiera ručne. V pivnici sa pracuje len so 100% zdravým hroznom a narába sa s ním maximálne šetrne. Pred niekoľkými rokmi Joe dokončil stavbu úplne novej pivnice, ktorá mu umožňuje pracovať s maximálnou citlivosťou. Jeho cieľom je čo najmenej ovplyvňovať vína počas fermentácie a dozrievania. Všetky fermentácie prebiehajú spontánne s použitím menších tankov. Jablčno-mliečna fermentácia nie je zablokovaná, ale prebieha len v určitých prípadoch, takmer vždy pri vínach na úrovni Smaragd a len príležitostne pri skôr vyberaných vínach. Vína dozrievajú buď vo veľkých sudoch alebo v malých 500 litrových sudoch. Postupom času sa čistia samé od seba, čo znamená, že nie je potrebné filtrovať. To im umožňuje vyjadriť charakteristické črty regiónu, kde rastú. Všetky vína sú organické a momentálne vinárstvo prechádza na biodynamický režim.