Rulandské modré / Pinot Noir (71)
Rulandské modré alebo Pinot Noir je stará francúzska modrá muštová odroda. Vo Francúzsku sa veľký Pinot Noir fľašuje po 4 rokoch zrenia a ešte minimálne rok sa nepredávajú. Pinot Noir je najušľachtilejšia odroda na svete. Na Slovensku je Rulandské modré registrované od roku 1941. Rulandské modré alebo Pinot Noir je stará francúzska modrá muštová odroda. Vo Francúzsku sa veľký Pinot Noir fľašuje po 4 rokoch zrenia a ešte… Čítať viac
Champagne Bollinger Special Cuvée
Brutšampanské biele - brut - 0,75l
Champagne Bollinger Special Cuvée
Brutšampanské biele - suché - 0,75l
Villa Maria Private Bin
Pinot Noirvíno červené - suché - r2020 - 0,75l
Champagne Bollinger Special Cuvée
Brut Magnumšampanské biele - brut - 1,5l
Rulandské modré / Pinot Noir
Svätý Grál pre každého milovníka vína. Rulandské modrá je odroda, o ktorej bolo popísané veľa. Pochádza z Francúzska. Podobne ako Chardonnay výborne reflektuje miesto pôvodu. Na výrobu kvalitných a hodnotných vín vyžaduje vhodný terroir a veľa skúseností. Vína z nej patria medzi najdrahšie na svete. Pozri si Top výber vína odrody Rulandské modré.
História Rulandské modré / Pinot Noir
Odroda Rulanské modré/ Pinot Noir sa pestovala už v 4. storočí v Burgundsku. V 14. storočí sa rozšírila aj do ďalších oblastí Francúzska /Alsasko, Jura a Champagne/. Ďalej do Nemecka, Švajčiarska, sever Talianska, do strednej a východnej Európy. V 19. a 20. storočí prenikla aj do USA, Argentíny, Čile, Austrálie a Nového Zélandu. Dnes sa vo veľkom pestuje v Burgundsku a Champagne.
Pestovanie
Pinot Noir je odroda náročná na pestovanie, vyžaduje hlboké, kypré pôdy s optimálnym vlahovým režimom a vyšším obsahom vápnika. Najlepšie mu vyhovujú piesočnato-štrkovo-hlinité pôdy. Pinot Noir je náročný na polohy, najvhodnejšie sú stredné polohy svahov. Je citlivý na perenospóru a múčnatku, má tenkú šupku.
Charakter vína
Vína z odrody Rulandské modré / Pinot Noir patria k najušľachtilejším a tie najlepšie i k najdrahším. Pri správnom zvládnutí pestovania, vinifikácie a vyzrievania sú charakteristické svojim ovocným prejavom, harmónioum, noblesou a eleganciou. Najlepšie vyzrievajú v dubových sudoch burgundského typu s ľahším vypálením. Rulandské modré je predurčené k vyzrievaniu 10 a viac rokov.
Gastronómia
Jahňacie na hubách, teľacie líčka na červenom víne a Coq au Vin s Pinot Noir je dokonalá harmónia chutí.