Prémiová grappa (2)
Grappa je jedným z ďalších typov páleného destilátu z vína, podobne ako cognac, brandy, či pisco. Líši sa však od nich vstupnou ingredienciou, technológiu výroby a oblasťou, z ktorej pochádza. Grappa je jedným z ďalších typov páleného destilátu z vína, podobne ako cognac, brandy, či pisco. Líši sa však od nich vstupnou… Čítať viac
Prémiová grappa
Grappa pochádza z Talianska a je vyprodukovaná fermentáciou zvyškov strapcov hrozna po ich vylisovaní na mušt. V chuti grappy je preto viac cítiť odrodu hrozna z ktorej pochádza v porovnaní s inými druhmi destilátov z vína.
Po stáročia bola grappa len produktom zvyškov, ktoré zostali vinárom po vylisovaní vína. Tieto zbytky sa stali naturálnym platidlom, ktorým majitelia viníc platili robotníkov. Tí si z nich nechávali vypáliť destilát, ktorý im bol potom „spoločníkom“ na dlhé zimné mesiace.
S rozvojom destilačnej techniky sa rozširoval rozsah spracovania výliskov aj v profesionálnych či pojazdných páleniciach. Neskôr začali aj vinári prevádzkovať pálenice alebo výlisky z hrozna predávali priamo do páleníc a grappa sa dostala medzi širokú verejnosť. Za to, že sa z grappy stala hviezda talianskej gastronómie však vďačíme liehovarníckej rodine Noninovcov. Tí vyžadovali, aby im vinári dodávali surovinu druhovo roztriedenú, bezprostredne po vylisovaní a len zo vzácnej odrody menom Picolit, výsledkom čoho bola nevídaná čistá chuť grappy s charakterom.
Názov grappa vznikol najpravdepodobnejšie podľa mestečka Bassano del Grappa, ktoré sa nachádza pod horou Monte Grappa. Hovorí sa však tiež, že názov produktu nie je odvodený od tejto hory, ale že súvisí s miestnymi názvami zvyškov po lisovaní hrozna, ktoré sa tu používajú, ako je napríklad grapo, graspa, rappe, ráspe.