offerBox
1

21. 3. - MasterClass Stift Klosterneuburg na Starej Vajnorskej

offerImage

Nezmeškajte príležitosť ochutnať vína z najstaršieho fungujúceho vinárstva v Rakúsku – Stift Klosterneuburg. St. Laurent. Počas Masterclassu budete mať príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Zoznámte sa s vinárom ... Vinárstvo Rariga

Zoznámte sa s vinárom ... Vinárstvo Rariga

Vinárstvo Rariga je rodinné vinárstvo z Modry, ktoré sa zaoberá pestovaním hrozna, jeho spracovaním a následnou výrobou vín. Korene vinárstva siahajú až do roku 1986. Práve vtedy Igor Rariga zasadil svoj prvý vinohrad. Dnes traja Rarigovci (otec a dvaja synovia) budujú v Modre moderné vinárstvo s tradičnými prvkami a skvelými vínami.

Prinášame vám rozhovor s Marekom Rarigom, synom Igora Rarigu, zanieteným vinohradníkom a vinárom z Modranského chotára.


 

Ste malé rodinné vinárstvo z Modry, ktoré sa povedomia zákazníkov dostalo hlavne odrodou Rizling rýnsky z dvoch polôh Šarkaperky a Lorencár. Čím sa tieto dva Rizlingy, okrem polohy, líšia?

Momentálne pestujeme Rizling rýnsky na ploche 2,5 hektára v dvoch lokalitách. Stará 40 ročná vinica je hon Lorencár, južný slnečný svah a piesčitá pôda so žulovým skeletom. Mladšia vinica Šarkaperky, ktorú sme vysadili v roku 2015, je jedna z najvyššie položených viníc v Modre.

Extrémne husto vysadená vinica s takmer 10000 krami viniča na 1 ha. Moselské klony Rizlingu sú pestované pri veľmi nízkom zaťažení.

Všetky vína z vinárstva Rariga nájdete v našom eshope.

Ako som spomínala, zákazníci vás spoznali vďaka Rizlingu, ale aká je vaša srdcová odroda, s ktorou sa vám dobre pracuje a vidíte v nej potenciál v rámci vášho vinárstva?

Pre mňa srdcovou odrodou je a vždy bude Rizling Rýnsky. A tiež Veltlínske zelené, tradičná modranská odroda, ktorá produkuje širokú škálu rôznorodých vín. 

Prednedávnom ste vysádzali nový vinohrad, aké odrody ste použili pri výsadbe? Koľko ha viníc momentálne vlastníte?

Tento rok sme sa pustili do výsadby našej vinice v lokalite Hliny/Noviny. Vysadli sme 1,5 hektára viníc s odrodou skladbou  Irsai Oliver a Sauvignon blanc. Túto plochu sme 2 roky starostlivo pripravovali na výsadbu. Je to lokalita s ťažšou, hlinito piesčitou pôdou na juhu modranského katastra. Úrodnejšia, ťažšia a chladnejšia pôda je vhodná k produkcii sviežich ľahších vín odrôd Iršai Oliver a Sauvignon blanc. Budúci rok nás čaká ešte vysadiť 3/4 hektára viníc odrodou Cabernet Sauvignon  (po niekoľkých rokoch ťažko, našimi skúsenosťami  vybraného klonu ), ktorý chceme spracovávať na produkciu ružových vín. Momentálne obrábame 5 hektárov viníc a ďalšie 2 hektáre sú pripravované na výsadbu. 

 

Rodina a remeslo 

Ste jedným z členov združenia Víno z Modry. Akú perspektívu vidíte v združení ? Nepremýšľali ste, že by ste vytvorili chránené označenie vín z Modry podobne ako majú vinári na Morave v zmysle VOC?

Víno z Modry je veľmi perspektívny spolok mladých vinárov, ktorí sú oddaní práci s viničom a vínom, sú oddaní jedinečnosti Modranského chotára, respektíve hlavnému mesta vína s bohatou tradíciou. Tvorba chráneného označenia Vín z Modry, podobne ako má VOC na Morave, je už dlhoročná myšlienka, ktorú pomaličky realizujeme. Ak má mať takého označenie aj zmysel, musí byť hodnotne zakotvené aj v legislatíve.

Vo vinárstve pracujete po boku svojho otca, nezasahuje vaša práca do rodinnej pohody? Kto má rozhodujúce slovo vo vinárstve?

Sme rodinné vinárstvo, ktoré takmer celý svoj pracovný a aj voľný čas obetuje tomuto remeslu...

Prechod na BIO

Aká dlhá je vaša rodinná vinárska tradícia? Vždy ste chceli byť vinohradníkom a vinárom ako váš otec?

Tradícia pestovania a výroby vína je v našej rodine už pár generácii. Počas absolvovania vinárskej školy ma toto remeslo chytilo za srdce :)

Ako zasiahla pandémia Vaše vinárstvo?

Vinica a pivnica nepozná pandémiu. Tým, že sme vinohradníci a vinári, naša práca sa veľmi nezmenila. Zmenil sa obchod a marketing vína. Na určitú dobu zaniklo gastro, ale dobehla to privátna klientela. Takže sme boli viac menej na tej istej úrovni v predaji. Bolo viacej času sa venovať vinohradom, stihli sme dlho odkladané práce.

Aké novinky pripravuje vinárstvo Rariga v lete a na jeseň ?

Tento rok prechádzame do plnohodnotnej bio ochrany vinohradov. Už vyše 10 rokov nepoužívame herbicídy a insekticídy, používame zazelenanie viníc bylinnou zmesou. Momentálne prvýkrát plníme naše cuvée na tradičný sekt.

Víno je spájané s gastronómiou, akú najzaujímavejšiu kombináciu jedla a vášho vína ste ochutnali?

Treska Skrei s mladými zemiakmi, domácimi bylinkami a krémovou vínnou omáčkou. A k nej náš Rizling rýnsky 2018 Quercus, výborné.  

  

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.