offerBox
1

12.9. - MasterClass „Wehlener Sonnenuhr na 7“

offerImage

Pozývame vás na MasterClass siedmych vín z vinohradu Wehlener Sonnenuhr od rieky Mosely. 

Čítať viac

Ružové dozvuky leta až do -40%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Zimné inšpirácie - víno aj destiláty

Zimné inšpirácie - víno aj destiláty

Čo budeme piť túto zimu? V chladnom počasí preferujeme skôr plnšie, komplexné vína s bohatou štruktúrou. Zvyšuje sa aj spotreba destilátov. Prinášame tekuté tipy pre zimné inšpirácie.


Champagne

Champagne sa pije počas celého roku. Nadčasový a legendárny Champagne Bollinger je definovaný príkladnou precíznosťou. Bollinger vďačí za svoju jedinečnosť svojim vlastným 174 hektárom viníc, z ktorých 85 % tvoria Grand a Premier Crus. Vinárstvo získalo v septembri 2023 certifikát B Corp. Bollinger je známy svojim typicky bohatým a otvoreným štýlom Champagne založenom na odrode Pinot Noir.

PN AYC18 ponúka novú víziu. Základným ročníkom je 2018. 50 % tvoria rezervné vína, vrátane 25 % z rezervných fliaš magnum, z ktorých najstaršie pochádzajú z ročníka 2009. Doba zrenia v pivnici je dvakrát dlhšia. Dossage je 6 gramov na liter. Elegantné, decentné a bohaté, krásne expanzívne Champagne so záverom plným citrusov. Dokonalá kombinácia jemnosti a aromatického prejavu. Výborné ku carpaccio z mušlí s citrusovým ovocím, kačacím prsiam s pomarančom alebo k mandľovému koláču s dulou.

TIP na víno: Champagne Bollinger Pinot Noir AYC18

Červené vína 

Červené vína sú vždy dobrou voľbou počas chladného počasia. V tomto ročnom období preferujeme tie, ktoré sú plné, komplexné s trieslovinami. Červené víno pomôže urobiť zimné mesiace o niečo znesiteľnejšími.

Penfolds patrí k absolútnej špičke austrálskeho vinárstva. Jeho história siaha do roku 1844. Vinárstvo vlastní vinohrady v najlepších oblastiach v Austrálie – Adelaide Hills, Barossa Valley, Eden Valley, McLaren Valley a Coonawara. BIN 407 Cabernet Sauvignon bol prvý krát vyrobený v roku 1990. Penfolds vlastný Block 42 v údolí Barossa, ktorý je najstarším nepretržite produkujúcim viničom s Cabernet Sauvignon na svete. Víno BIN 407 je bohaté a opulentné. Koncentrované s elegantným výrazom a finesou. Pozoruhodné víno s veľkým potenciálom zrenia. 

TIP na víno: Penfolds BIN 407 Cabernet Sauvignon 2018

 

 

Finca Museum bolo založené v roku 1999. Po rokoch hľadania našlo vinárstvo ideálne miesto v oblasti Cigales. Kamenisté pôdy s nízkym organickým materiálom a vplyv kontinentálneho podnebia s prudkými zmenami teplôt, ponúka ideálne podmienky vyrábať jedinečné červené vína s vlastnou osobitosťou.

Prémiové červené víno Numerus Clausus sa vyrába len v limitovanom počte vo výnimočnom ročníku. Každá fľaša má svoje číslo. Hrozno pochádza z najstarších a najvyššie položených vinohradov na štrkovom teréne v hornej časti Pisuerga v oblasti Cigales.

Víno vyzrieva 18 mesiacov v nových francúzskych dubových sudoch. Koncentrovaná ovocná chuť s intenzívnymi tónmi  korenia (klinček, škorica). Tempranillo pôsobí veľkolepo a komplexne. Výnimočné víno schopné pozitívne vyzrievať ešte veľmi dlho.

TIP na víno: Museum Numerus Clausus 2014

 

Emiliana sa stala prvým čilským vinárstvom, ktoré získalo medzinárodnú akreditáciu regeneratívneho organického poľnohospodárstva Regenerative Organic Certified® (ROC®). V súčasnosti predstavuje najvyšší štandard udržateľnosti poľnohospodárstvo vo svete.

Gê zaujme pozoruhodnou komplexnosťou a zároveň harmóniou. Personalita vína spočíva v jeho pôvode ako aj citlivému prepojeniu odrôd 37% Syrah, 37% Carmenere, 18% Cabernet Sauvignon, 4% Garnacha a po 2% Malbec a Mourvedre.

Komplexné víno, ktoré vykazuje rôzne nuansy čierneho ovocia ako sú slivky a černice charakteristické Syrah z Colchagua. Neskôr grafit, klinčeky, tóny levandule a rozmarínu z Carmenère a Cabernet Sauvignon. Skvelá ovocná textúra a dlhý korenisto minerálny záver. Gê je výborným spoločníkom k hovädziemu Wellington.

TIP na víno: Emiliana Ge BIO 2018

 

Cognac 

Cognac je najušľachtilejší destilát vyrobený z hrozna. ABK6 je rodinný podnik s viac ako storočnou tradíciou produkcie cognacu. Založený bol v 90-tych rokoch Francizom Abecassisom. Rodina Abecassis je jedným z najväčších vlastníkov vinohradov v centrálnej oblasti.

ABK6 Cognac VSOP nesie ocenenie ako najlepší koňak sveta. Ide o zmes 7 – 12 rokov starých koňakov. Aróma je veľmi komplexná s tónmi ovocia, ktoré nasleduje brioška a vôňa škorice. Má neobvykle plnú štruktúru s dlhou dochuťou jemnej vanilky.

TIP na cognac: ABK6 Cognac VSOP 40 %

Rum

Malteco, unikátny rum pochádzajúci z Panamy, je výsledkom guatemalských Master Blenderov. Čerstvá šťava z cukrovej trstiny a vysoko kvalitné kvasinky, v kombinácii s výberom tých najlepších dubových sudov vytvárajú tento „božský“ nektár. Legenda vraví, že to je možné vďaka Quetzalovmu požehnaniu.

Malteco Selección 1993 je limitovaná edícia panamského rumu, ktorý bol fľašovaný v roku 2018 po 25 rokoch. Príjemne sladký, prémiový rum Malteco je vyrobený v duchu a štýle guatemalských Maestros Roneros. Základom je čerstvá šťava z cukrové trstiny a vyšľachtené kvasinky. Pomalá destilácia dodáva rumu ľahkosť. Rum vyzrieval v sudoch po bourbone. Sladší rum s plnou chuťou. Vo vôni nádych vanilky, škorice a cédrového dreva. Komplexný a vyvážený rum. 

TIP na rum: Malteco Selección 40% v drevenom boxe 1993 

Gin

Angličania preslávili gin po celom svete a jeho popularita stále stúpa. Ginjoy je slovenský gin vytvorený z 18 rôznych byliniek a ovocných zložiek. Ingrediencie sú harmonicky vyvážené. Gin má jemnú a zaobalenú chuť. Ginjoy má certifikát Kosher a niekoľko medzinárodných ocenení.

Tip: GINJOY 45%

Gin je číry destilát, ktorý sa vyrába zvyčajne z kukurice, raže, jačmeňa a pšenice. Výrobcovia nemôžu kvalifikovať gin podľa veku. Použitie rastlinných látok počas destilácie odlišuje gin od ostatných destilátov. Rastlinné látky sa zavádzajú do destilačného prístroja počas prípravy destilátu, aby sa vytvorila veľmi koncentrovaná chuť. Dominantná chuť a vôňa ginu pochádza z plodov borievky. Borievka je zodpovedná za chuť, ktorá robí gin jedinečným. Medzi najčastejšie používané rastlinné látky patria mandle, angelika, aníz, koriander, fenikel a citrusové šupky. Niektoré značky zverejňujú svoj úplný zoznam, iné si receptúru strážia.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.