Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Víno a špargľa
O pozitívnom vplyve zeleniny na ľudský organizmus, najmä v tomto období, určite netreba polemizovať, rovnako tak ako o priaznivom vplyve vína na naše zdravie.
Ktoré víno je k jedlám zo špargle najlepšie? Pozrite si tipy od našej someliérky.
Ako variť špargľu
V jarnom období je vyhľadávanou prvou zeleninou špargľa, ktorá sa pestuje aj u nás na Záhorí v Levároch. Poznáme dva typy špargle bielu a zelenú. Rozdiel je v pestovaní, biela sa pestuje bez prístupu svetla. Špargľa obsahuje kyselinu listovú, vitamín B, C, E, K, minerálne látky a stopové prvky ako fosfor, draslík a vápnik.
Znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje látkovú výmenu. Pôsobí aj ako diuretikum, odvodňuje a pomáha pri infekciách močových ciest. Špargľa je populárna v Nemecku, Rakúsku, Alsasku a aj u nás na Slovensku.
Pred použitím treba špargľu očistiť škrabkou a odstrániť zdrevnatené spodné časti, tie sa dajú využiť pri príprave polievky. Vždy by mala prejsť krátkou tepelnou úpravou, variť ju nastojato, aby voda dosahovala tesne pod hlavičky.
Vhodná je aj úprava v pare. Zelená farba sa zachová blanšírovaním, to znamená, že okamžite po varení ju treba schladiť vo vode s ľadom.
Aké víno k špargli
Čo sa týka výberu vín, občas to môže byť problém. Špargľa obsahuje chlorofyl, ktorá s vínom môže vytvárať nepríjemnú kovovú chuť. Kľúčovým aromatickým prvkom je 3-alkyl 2-metoxypyrazín, rovnaká aromatická zlúčenina, ktorá tiež vytvára „zelený“ charakter v paprikách a zelenom hrášku. Veľmi dobrým partnerom sú šumivé vína a ľahšie svieže biele vína suché.
Výber vín závisí od prípravy a tiež od použitých ingrediencii a od spôsobu prípravy /varenie, dusenie, grilovanie/. Asi najpopulárnejšou, najviac používanou a najistejšou kombináciou je špargľa a Sauvignon Blanc z Nového Zélandu.
Keďže práve začína špargľová sezóna, ponúkame vám pár typov na chutný ľahký obed alebo večeru i s výberom vína od našej someliérky.
Špargľa s holandskou omáčkou a pošírovaným vajíčkom – neročníkové Champagne alebo suchý Muscat z Alsaska, Chablis - Champagne Bollinger Special Cuvée, Zind Humbrecht Muscat Turckheim
Quiche so špargľou – Pinot Blanc, Sauvignon Blanc z Nového Zélandu - Vinárstvo Ratuzky Pinot Blanc, Elena Walch Pinot Bianco, Soho Peggy Sauvignon Blanc
Špargľa s kozím syrom – biele minerálne vína z Loiry – Sancerre, Pouilly-Fumé - Domaine Laporte Sancerre, Pouilly-Fumé
Špargľa s pošírovaným pstruhom – mladšie biele víno z Bordeaux alebo zo západnej Austrálie - Clos FlorideneBlanc, Printhie MMC Chardonnay
Krémové rizoto so špargľou – Pinot Grigio z Alto Adige, Grűner Veltliner z Rakúska - Santa Cristina Pinot Grigio, Zillinger Hohes Eck Grűner Veltliner
Zeleninový šalát so zelenou špargľou a vínnym octom – Silvánske zelené a Műller Thurgau zo Slovenska - Igor Rariga Silvánske zelené, Mrva & Stanko Műller Thurgau
Zapekaná špargľa s panchettou s omáčkou zo syra Brie – šumivé biele víno alebo ľahké suché rosé - Karpatská Perla Chardonnay Sekt, Villa Maria Private Bin Lighter Rosé
Jarný špargľový krém - Hacaj Sekt Brut, Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut
Cestoviny so špargľou a bryndzou – polosuchý Riesling - Prinz von Hessen Riesling Classic, Max Ferdinand Richter Riesling Classic, Fundus Regius Rizling rýnsky Extra
Varená špargľa s kuracím supreme – jemnejší štýl Chardonnay z Burgundska - Domaine Chanson Viré-Clessé, Albert Bichot Domaine Long-Depaquit Chablis
Ďalšie články

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku

Vedeli ste, že niektoré vína môžu mať až prekvapivo priaznivý vplyv na zdravie? Jedným z takých je červené cuvée Trojka z vinárstva Pavelka a syn. Okrem výnimočnej chuti ponúka aj výnimočný obsah resveratrolu – látky, ktorú vedci spájajú s dlhovekosťou a vitalitou.