Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Víno a špargľa
O pozitívnom vplyve zeleniny na ľudský organizmus, najmä v tomto období, určite netreba polemizovať, rovnako tak ako o priaznivom vplyve vína na naše zdravie.
Ktoré víno je k jedlám zo špargle najlepšie? Pozrite si tipy od našej someliérky.
Ako variť špargľu
V jarnom období je vyhľadávanou prvou zeleninou špargľa, ktorá sa pestuje aj u nás na Záhorí v Levároch. Poznáme dva typy špargle bielu a zelenú. Rozdiel je v pestovaní, biela sa pestuje bez prístupu svetla. Špargľa obsahuje kyselinu listovú, vitamín B, C, E, K, minerálne látky a stopové prvky ako fosfor, draslík a vápnik.
Znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje látkovú výmenu. Pôsobí aj ako diuretikum, odvodňuje a pomáha pri infekciách močových ciest. Špargľa je populárna v Nemecku, Rakúsku, Alsasku a aj u nás na Slovensku.
Pred použitím treba špargľu očistiť škrabkou a odstrániť zdrevnatené spodné časti, tie sa dajú využiť pri príprave polievky. Vždy by mala prejsť krátkou tepelnou úpravou, variť ju nastojato, aby voda dosahovala tesne pod hlavičky.
Vhodná je aj úprava v pare. Zelená farba sa zachová blanšírovaním, to znamená, že okamžite po varení ju treba schladiť vo vode s ľadom.
Aké víno k špargli
Čo sa týka výberu vín, občas to môže byť problém. Špargľa obsahuje chlorofyl, ktorá s vínom môže vytvárať nepríjemnú kovovú chuť. Kľúčovým aromatickým prvkom je 3-alkyl 2-metoxypyrazín, rovnaká aromatická zlúčenina, ktorá tiež vytvára „zelený“ charakter v paprikách a zelenom hrášku. Veľmi dobrým partnerom sú šumivé vína a ľahšie svieže biele vína suché.
Výber vín závisí od prípravy a tiež od použitých ingrediencii a od spôsobu prípravy /varenie, dusenie, grilovanie/. Asi najpopulárnejšou, najviac používanou a najistejšou kombináciou je špargľa a Sauvignon Blanc z Nového Zélandu.
Keďže práve začína špargľová sezóna, ponúkame vám pár typov na chutný ľahký obed alebo večeru i s výberom vína od našej someliérky.
Špargľa s holandskou omáčkou a pošírovaným vajíčkom – neročníkové Champagne alebo suchý Muscat z Alsaska, Chablis - Champagne Bollinger Special Cuvée, Zind Humbrecht Muscat Turckheim
Quiche so špargľou – Pinot Blanc, Sauvignon Blanc z Nového Zélandu - Vinárstvo Ratuzky Pinot Blanc, Elena Walch Pinot Bianco, Soho Peggy Sauvignon Blanc
Špargľa s kozím syrom – biele minerálne vína z Loiry – Sancerre, Pouilly-Fumé - Domaine Laporte Sancerre, Pouilly-Fumé
Špargľa s pošírovaným pstruhom – mladšie biele víno z Bordeaux alebo zo západnej Austrálie - Clos FlorideneBlanc, Printhie MMC Chardonnay
Krémové rizoto so špargľou – Pinot Grigio z Alto Adige, Grűner Veltliner z Rakúska - Santa Cristina Pinot Grigio, Zillinger Hohes Eck Grűner Veltliner
Zeleninový šalát so zelenou špargľou a vínnym octom – Silvánske zelené a Műller Thurgau zo Slovenska - Igor Rariga Silvánske zelené, Mrva & Stanko Műller Thurgau
Zapekaná špargľa s panchettou s omáčkou zo syra Brie – šumivé biele víno alebo ľahké suché rosé - Karpatská Perla Chardonnay Sekt, Villa Maria Private Bin Lighter Rosé
Jarný špargľový krém - Hacaj Sekt Brut, Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut
Cestoviny so špargľou a bryndzou – polosuchý Riesling - Prinz von Hessen Riesling Classic, Max Ferdinand Richter Riesling Classic, Fundus Regius Rizling rýnsky Extra
Varená špargľa s kuracím supreme – jemnejší štýl Chardonnay z Burgundska - Domaine Chanson Viré-Clessé, Albert Bichot Domaine Long-Depaquit Chablis
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





