Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Novinka - Natural sweet vína Ostrožovič
Región Tokaj je predurčený na výrobu prírodne sladkých vín. Rovnica Vianoce = Tokaj = Ostrožovič funguje už vyše 32 rokov. Práve teraz v predvianočnom období prichádza na trh novinka z vinárstva Ostrožovič, nová rada vín Natural sweet. Ide o unikátnu kolekciu vín, vyrobenú z troch tokajských odrôd, ktoré dozreli na slnkom zaliatom vinohradníckom hone Chotár, chránenom Slanskými vrchmi.
Pri tejto príležitosti sme vyspovedali p. Kičina, ktorý pracuje pre vinárstvo Ostrožovič, aby nám prezradil viac o novej kolekcii tokajských vín.
V tomto predvianočnom období vinárstvo Ostrožovič prichádza s novou radou vín Natural sweet. Môžete nám ju predstaviť? Aký príbeh stojí za vínami Natural sweet?
V našich viniciach každoročne dozrieva unikátne hrozno, z ktorého vyrábame vína v rôznych kategóriách. Okrem Tokajov sme v roku 2021 vyrobili novú kolekciu troch tokajských odrôd s prívlastkom bobuľový výber. Zvyškový cukor v týchto vínach je čisto prírodný. Symbolom etikety sa stalo pohorie Slanské vrchy, ktoré robí zrážkový tieň vinohradníckej oblasti Tokaj a je tak jedným z hlavných dôvodov, prečo je Tokaj Tokajom.
Táto rada obsahuje tri vína tradičných tokajských odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Všetky tri vína sú v kategórii bobuľový výber. Bol to zámer?
Áno, mali to byť naše 3 nové bobule. Táto kolekcia je našou srdcovou záležitosťou a pri tvorbe vín aj etikety sme strávili veľa času, kým sme boli naozaj spokojní.
Môžete nám bližšie popísať výrobu vín Natural sweet?
Základom výroby týchto vín je vyzreté hrozno, ktoré bolo vo vysokej miere napadnuté ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea. Tá je základom tokajských putňových vín. Na rozdiel od Tokajov sme toto hrozno spracovali reduktívnou metódou. Hrozno bolo odkalené a fermentácia prebiehala pri nízkych teplotách okolo 13 stupňov Celzia. To dodalo vínam špeciálnu arómu.
Ktoré z týchto troch vín je vašim osobným favoritom?
Každé z nich osloví a zaujme, ale mojim favoritom je Lipovina. Možno je to tým, že víno zrelo 3 mesiace v dubových sudoch, čím sa krásne nadýchalo.
Blížia sa Vianoce, prečo by nemali chýbať vína Ostrožovič na vianočnom stole?
Tokaj k vianociam absolutne patrí, pretože je to slovenské zlato a široká škála vôní a chutí navodí tú správnu vianočnú atmosféru. Priamo k Vianociam máme vytvorený produkt – je to vianočný kufrík, ktorý obsahuje kolekciu 6 vín z našej produkcie. Tieto vína sú vhodné ku klasickej slovenskej štedrej večeri.
Nájdete v ňom vína pre jednotlivé chody. Napríklad ku kapustnici je výborným spoločníkom tokajské samorodné suché 2008. Toto víno je aj veľmi dobrým aperitívom. Pre vianočnú pohodu odporúčam Tokaj cuvée, slamové víno ročník 2021.
Vinárstvo Ostrožovič
Od roku 1990 píšu svoj príbeh manželia Ostrožovičovci v najmenšej vinohradníckej oblasti Slovenska, v Tokaji. Tokaj je jediná naša vinohradnícka oblasť s apelačným systémom podobným ako vo vyspelých vinohradníckych krajinách. Dnes hospodária na 58 ha vlastných vinohradov, na najkvalitnejších honoch Tokaja - Vlčina, Chotár a Makovisko. Vinohrady obhospodarujú systémom integrovanej produkcie hrozna. Ľahké tufové pôdy poskytujú dokonalé prostredie pre pestovanie hrozna a vo výnimočných tufových pivniciach zrejú tokajské vína.
Tokajské výbery sa vyrábajú tradičnou oxidatívnou metódou z odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Podľa počtu putní na tzv. gönsky sud (136 litrov) sa rozlišujú troj- až šesťputňové vína, ktoré sú srdcovou záležitosťou pána Ostrožoviča. Vinárstvo produkuje aj vynikajúce reduktívne vína v rade Special Collection, či unikátne slamové vína z tokajských odrôd. Vína od Ostrožoviča sú neoddeliteľnou súčasťou vínnej kultúry Slovenska a povinnou zastávkou pre tých, ktorí hľadajú genius loci vo víne.
Ďalšie články
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.
Emiliana je najväčšie čílske organické vinárstvo, ktoré sa každý rok 22.4. pripája k oslavám Dňa Zeme. Vinárstvo sa plne venuje organickému a biodynamickému pestovaniu hrozna a hospodáreniu, ktoré chráni našu planétu a samozrejme prináša skvelé vína.
Limitovaná akcia - vína Emiliana -40%