offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Nové vinárstvo Haras de Pirque z Čile

Nové vinárstvo Haras de Pirque z Čile

Vinárstvo Haras de Pirque vyrába jedno z najlepších vín z odrôd Cabernet Sauvignon a Carménère nielen v Čile, ale aj vo svete.

Vinárska usadlosť sa nachádza na malebnom mieste známom ako Pirque v údolí Maipo a má tvar podkovy. Od roku 2017 patrí rodine Antinori.

Objavte nové vína z Čile z vinárstva Haras de Pirque.


História 

Haras de Pirque bolo založené v roku 1892, v tom čase však toto miesto slúžilo iba ako závodná stajňa. Až v roku 1991 založil podnikateľ Eduardo Matte Pirque v oblasti Maipo Valley nové  vinárstvo v kombinácii s už existujúcim a prosperujúcim žrebčínom. V mierne hornatej oblasti majestátnych Ánd bolo v rokoch 1992 a 1993 osadené  120 hektármi viníc. Najmä modrými odrodami Cabernet Sauvignon, Carménère. Z bielych Sauvignon Blanc a Chardonnay. V roku 1998 sa pridalo ďalších 20 hektárov Syrah a Cabernet Franc. Hodnotu vinárstva podčiarkuje 30 čistokrvných pretekárskych koní vo vlastníctve. Na konci 90. rokov sa stretol Eduardo s Pierom Antinorim a naviazali obchodnú spoluprácu. 

Ekologický prístup vo vinohradoch i výrobe

Vinohrady sa nachádzajú južne od rieky Maipo v nadmorskej výške 550 až 660 m n m, na severnom úpätí Ánd. Kombinácia blízkosti hôr, rieky a Tichého oceánu dáva tomuto miestu takmer stredomorské charakter. Hrozno preto dozrieva prirodzene a pomaly, teplotný rozdiel medzi dňom a nocou dosahuje 20° C.  

Pôdy sú prevažne hlinité. Ich rôzna textúra a štruktúra je dôsledkom sopečných erupcií. Vo vinárstve sa využíva pestovanie viniča na vertikálnu polohu výhonku, aby všetky vinice získali správne množstvo slnečného svetla a mali potrebné vetranie na to, aby sa využil ich plný potenciál. V roku 2006 bolo vo viniciach zahájené ekologické poľnohospodárstvo. Prírodný kompost nahradil herbicídy.

Dnes je všetko hrozno a vína z Pirque ekologické, certifikované inštitútom CERES, čo znamená, že vo svojom výrobnom procese používajú iba ekologické produkty. Udržateľné postupy a zodpovednosť za životné prostredie sú základnou filozofiou vinárstva.

Hrozno sa zberá ručne a pred lisovaním sa starostlivo triedi. Pri fermentácii sa používajú prírodné kvasinky pôvodom z vinice, pričom sa dbá na to, aby sa vo vínach odrážali vlastnosti oblasti Maipo. Väčšina procesov sa vo vinárstve vykonáva bez čerpadiel - gravitáciou. Haras de Pirque sa taktiež usiluje znížiť svoju uhlíkovú stopu. 

 

Vína 

Haras de Pirque sa snaží vytvárať jedinečné vína vyrobené s maximálnym nasadením. Vína skutočne odrážajú výraz terroir, ktorý pochádza z Maipu. Majú intenzívnu farbu, vysokú koncentráciu trieslovín a prirodzene bohatú štruktúru. 

Albis (eshop

Symbol tradície a inovácie predstavujúci spojenie dvoch kultúr. Albis je ikonické víno Haras de Pirque. Vinice boli vysadené v roku 1992 v hornej časti údolia Maipo odrodami  Cabernet Sauvignon a Carménère. Prvý ročník bol 2001. Názov Albis oslavuje úsvit nového dňa vo vinohradníctve.

Predstavuje spojenie dvoch hemisfér, starého a nového sveta s presným úmyslom vytvoriť elegantné a zvodné víno v srdci údolia Maipo. Ročník 2016 tvorí 81% Cabernet Sauvignon a 19% Carménère, hrozno každej odrody sa vinifikuje samostatne.

Po 5 dňoch studenej macerácie sa pridajú pôvodné kvasinky a začína tradičná vinifikácia. Fermentácia a macerácia sa vykonáva vo francúzskych dubových sudoch po dobu 20 dní. Po scelení v decembri toho istého roku, spolu vyzrievajú v nových francúzskych dubových sudoch celkom 18 mesiacov. Albis je víno, ktoré rokmi dokáže veľmi dobre vyzrievať.

Reserva de Propiedad (eshop

Reserva de Propiedad predstavuje jemnosť každej odrody Cabernet Sauvignon, Carménère a Syrah vo viniciach v údolí Maipo. Hrozno sa pestuje podľa zásad ekologického vinohradníctva. Rôzne parcely fermentovali oddelene. Víno putovalo do malých sudov z francúzskeho duba s objemom 60 galónov, kde pred zmiešaním a stáčaním vína prebehla  malolaktická fermentácia a zrenie.

Haras de Pirque Chardonnay (eshop)

Haras de Pirque Chardonnay predstavuje najlepšie vyjadrenie tejto odrody v údolí Casablanca. Vinice obklopené kopcami bohatými na vegetáciu a olivovníky majú severovýchodnú expozíciu a sú ovplyvnené jemným vetrom z Tichého oceánu. Tieto jedinečné klimatické podmienky zaručujú pomalé a pravidelné zrenie hrozna. Hrozno z jednotlivých parciel bolo zbierané ručne. Bobule hrozna prešli jemným lisovaním, krátka macerácia na šupkách za studena. Fermentácia prebiehala v nerezových tankoch s regulovanou teplotou a čiastočne v malých dubových sudoch. Po ležaní na jemných kaloch sa víno zmiešalo a plnilo do fliaš. 

Galantas (eshop)

Galantas sa vyrába z ekologických viníc v údolí Maipo v nadmorskej výške viac ako 700 m n m. Cabernet Franc tu dokáže v maximálnej miere vyjadriť svoj dôležitý potenciál, pričom mu veľmi pomáhajú chladné noci na úpätí Ánd.  Ročník 2016 tvorí 85% Cabernet Franc a 15% Carménère.

Cabernet Franc a Careménère fermentovali samostatne v nerezových tankoch a v sudoch. Studená pred fermentačná macerácia trvala tri až päť dní.

Po kvasení výlučne spontánnymi kvasinkami, víno bolo stočené do francúzskych dubových sudov s objemom 60 galónov, kde dozrievalo štrnásť mesiacov. Galantas vyjadruje charakteristickú vibráciu, eleganciu a jemnosť tohto jedinečného terroir.

 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.