Limoncello je ikonický taliansky likér, ktorý vnesie slnečný svit a stredomorskú chuť, či už ho popíjate čisté alebo ho použijete do kokteilov. Pozýva nadšencov vychutnávať chuť Talianska každým dúškom.
AKCIA do 31. 3. - Limoncello -15%
Talianske chuťovky -35%. Ukázať vína v akcii.
Žiaden rok si určite nevyslúžil svoj koncoročný pohár šumivého vína viac ako rok 2021. Ak však ešte nemáte zásoby klasických francúzskych bublín čiže Champagne alebo chcete vyskúšať niečo nové, pouvažujte nad elegantnými šumivými vínami z celého sveta. Šumivé vína ako prosecco, franciacorta, crémant alebo klasický sekt sú len niekoľkými doplnkami ku klasickým oslavám Silvestra alebo jednoducho do zásoby na oslavy v roku 2021.
Inšpirujte sa: Top výber šumivých vín a champagne
Champagne je označenie šumivého vína a tiež oblasť vo Francúzsku, ktoré je vyrobené podľa pravidiel tejto apelácie. Má výsostné postavenie medzi šumivými vínami. Vyrába sa klasickou metódou, pomocou sekundárnej fermentácii vo fľaši. Champagne je výnimočné, nezameniteľné a neopakovateľné. Vyzrieva minimálne 36 mesiacov, ale i dekádu.
Ak chcete ochutnať francúzske šumivé vína mimo Champagne cenovo prístupnejšej hodnoty, vyskúšajte crémanty. Môžu byť lahodnou a cenovo dostupnou alternatívou Champagne. Vyrábajú sa podobným spôsobom.
Crémanty pochádzajú len z určitých oblastí Francúzska, ktoré sú skôr známe výrobou tichých vín. Crémant de Bourgogne, Crémant de Loire, Crémant de Limoux, Crémant de Jura, Crémant d’Alsace, Crémant de Bordeaux, Crémant de Die a Crémant de Savoie. Okrem Francúzska sa vyrábajú aj v Luxemburgu. Pravidlá pre Crémant stanovujú v mnohých prípadoch najmenej deväťmesačné zrenie kalov, hoci niektoré vinárstva sa rozhodnú proces predĺžiť. Stupne „Eminent“ a „Grand Eminent“ pre vína Crémant de Bourgogne zahŕňajú predĺžené starnutie kalov.
Sekt je termín používaný pre šumivé vína, ktoré sa vyrábajú v Nemecku, Rakúsku, v Čechách a na Slovensku. Ľahko piteľný, suchý sekt je obľúbený a cenovo dostupný pre každého. Väčšina sektov (okolo 95%) je vyrobených metódou Charmat, zvyšok podľa tradičnej metódy.
Vyrábajú sa z odrôd hrozna Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Veltlínske zelené, Pinot blanc, Pinot gris, z modrých Pinot noir, Frankovka modrá či Modrý Portugal. Väčšina z nich sa pije lokálne a nevyvážajú sa. Tieto sekty sú zvyčajne ročníkové s označením dediny a názvu vinohradu, z ktorého hrozno pochádza.
Prvý výrobný závod mimo Francúzska, kde sa vyrábal sekt podľa pôvodnej francúzskej receptúry, založili v roku 1825 v Pressburgu Johann Fischer a Michael Schönbauer, obaja bratislavskí mešťania. Firma bola neskôr premenovaná na Hubert J.E. Dnes na slovenskom trhu môžete nájsť kvalitné slovenské sekty z malých vinárstiev vyrobených klasickou metódou.
Šumivé víno chlaďte v chladničke približne 2 hodiny, aby dosiahlo teplotu asi 6-9°C (pri jednotlivých šumivých sa môže líšiť). Pri otváraní nenechajte zátku vystreliť, ale pridržte ju a otáčajte fľašou pod 45° uhlom. Korková zátka by sa mala uvoľniť len s tichým zasyčaním, nie vyšumením polovice objemu fľaše . Víno podávajte v pohároch tulipánového tvaru. Šumivé vína sa veľmi dobre hodia ku rôznym variáciám kanapiek, k ustriciam alebo k pstruhovi, taktiež závisí od typu šumivého vína.
Taliansko sa môže pochváliť niekoľkými svetovými vinohradníckymi oblasťami. Dve z nich, Franciacorta a Trento, každá vyrába šumivé vína v klasickom i modernom štýle, ktoré majú za cieľ konkurovať tomu najlepšiemu, čo Francúzsko ponúka.
Trento sa nachádza v alpskom regióne Dolomity. Vysoká nadmorská výška znamená, že vinice sú postavené na svahoch hôr, v podmienkach, ktoré zahŕňajú intenzívne slnko a chladné noci. Vinári z Trenta budú tvrdiť, že výsledné hrozno a klíma sa vyrovnajú hroznu vo francúzskom Remeši.
Talianske šumivé víno Prosecco je vyrobené z hrozna Glera. Nie je také suché ako Champagne. O Franciacorte sa hovorí ako o talianskom Champagne a pomaly si získava svojich zákazníkov. Šumivé víno vyrobené tradičnou metódou hlavne z odrody Chardonnay, v menšej miere Pinot Blanc a Pinot Noir. Franciacorta je v Taliansku najobľúbenejším šumivým vínom.
Do Nového Roku 2022 si každý z nás želá hlavne veľa zdravia a úspešné zvládnutie pandémie, pokoj a menej stresu, veľa lásky a aby sme sa mohli všetci opäť spolu stretávať s našimi známymi a priateľmi pri pohári výborného vína.
Limoncello je ikonický taliansky likér, ktorý vnesie slnečný svit a stredomorskú chuť, či už ho popíjate čisté alebo ho použijete do kokteilov. Pozýva nadšencov vychutnávať chuť Talianska každým dúškom.
AKCIA do 31. 3. - Limoncello -15%
Castello della Sala sa nachádza v Umbrii, kúsok od toskánskych hraníc, asi 18 kilometrov od historického mesta Orvieto. Nádherné stredoveké vinárstvo so 170 ha vinicami, leží na polceste medzi riekou Paglia a Monte Nibbio.
Vinárstvo Špalek získalo túto cenu už v roku 2014, teda presne pred desiatimi rokmi. Špalkovci si ju preberali na jar v roku 2015, vtedy ešte v Národní Galerii v Praze, avšak už aj vtedy za moderovania slávneho Marka Ebena.
Rioja nie je len dobrá značka, ale najmä vinohradnícka oblasť, kde sa vyrábajú najlepšie vína s dominanciou odrody Tempranillo. V každom dúšku je cítiť, že ho vyrábajú ľudia, ktorí žijú so svojim vinohradom a vínom. V rámci februárového Masterclassu sme mali príležitosť spoznať viacero štýlov, porovnať si identické vína z dvoch ročníkov alebo rôznych vinohradov.