offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Čo sme ochutnávali na Masterclass Domaine Clarence Dillon

Čo sme ochutnávali na Masterclass Domaine Clarence Dillon

Dňa 6.10.2021 sa v priestoroch spoločnosti Corner/WinePlanet na Starej Vajnorskej uskutočnil MasterClass ôsmych vín Domaine Clarence Dillon.

Degustáciu viedol someliér Rasťo Šuták. Poďte sa pozrieť, čo sme ochutnávali (a že nám chutilo, o tom niet pochýb).


 

Clarence Dillon Wines je dôležitým obchodníkom s vínom v Bordeaux. Spoločnosť bola založená v roku 2005, ponúka vína z viac ako 100 zámkov, vrátane niektorých z najprestížnejších v Bordeaux. Väčšina vín predávaných spoločnosťou Clarence Dillon Wines pochádza priamo zo château. Rodina Dillon vlastní fenomenálne Château Haut-Brion, Château La Mission Haut-Brion, Château Quintus, Clarendelle “Inspired by Haut-Brion”. Od roku 2015 vlastní aj parížsku rezidenciu s dvojhviezdičkovou gurmánskou reštauráciou La Clarence a butik s kvalitnými francúzskymi vínami a destilátmi La Cave du Château. 

Clarendelle

Masterclass otvorili vína značky Clarendelle, ktorá vznikla v roku 2005 ako projekt súčasného reprezentanta rodiny, princa Roberta de Luxembourga.

Výrobu riadi enológ Jean-Philippe Delmas. Vína Clarendelle uspokojujú dopyt po elegantných a moderných vínach nielen do gastronómie. Clarendelle navyše dokáže reflektovať terroir jednotlivých apelácii Bordeaux.

Clarendelle Blanc 2018 (eshop) - cuvée 43% Semillon,40% Sauvignon a 17% Muscadelle. Hrozno pochádza z oblastí Graves and Entre-deux-Mers. Svieže a minerálne víno s ovocno herbálnou vôňou. Citrusy, žlté ovocie, egreše. Chuť plynule nadväzuje na vôňu. Stredne plné telo, svieža ovocno krémová štruktúra a jemná kyselinka.

Clarendelle Rosé 2019 (eshop) - cuvée 71% Cabernet Sauvignon, 21% Merlot a 8% Cabernet Franc. Atraktívna vôňa ríbezlí, kôstkového ovocia a jahôd. Delikátna, suchá  ovocná chuť s príjemným minerálnym charakterom a sviežou kyselinkou. Gastro Rosé nielen na leto. 

Červené vína

Clarendelle Rouge z dvoch ročníkov 2015 (eshop) a 2012 (2012 Magnum). Ročník 2015 má vyššie percento Merlotu (83%) oproti 2012 (57%), ktorá má vyšší podiel Cabernetov. Clarendelle 2015 má nový dizajn etikety. Vo vôni otvorený s kasisovo ovocným prejavom. V chuti elegantný a vyvážený.

Klasik z Bordeaux. Ročník 2012 bol servírovaný z magnum fľaše (1,5l),  pôsobí dospelo. Vôňa ríbezlí, kože, čierneho čaju a kávy. V chuti ovocno herbálny, jemne zemitý  s integrovanými tanínmi. Pri piatom víne opúšťame ľavý a prechádzame na pravý breh do oblasti Saint-Emilion. Zo štrku k vápencu...

Clarendelle Saint-Emilion 2018 (eshopje mladé, rustikálne víno. Cuvée 72% Merlot, 19% Cabernet Franc a 9% Cabernet Sauvignon. Vôňa na začiatku jemne mäsitá, neskôr sa otvára. Má herbálny charakter. V chuti ovocno korenisté s typickým odrodovým prejavom. Trochu škorice, horkej čokolády a cédrové drevo. 

Château Quintvs

V roku 2011 si princ Robert Luxemburský splnil svoj sen. Pri kúpe nehnuteľnosti, ktorá je dnes známa ako Château Quintus, na juhozápadných svahoch plateau – najlepšej časti regiónu, rodina Dillonovcov konečne zaradila do svojho zoznamu nehnuteľnosť, nádherné panstvo v Saint-Émilion. Quintus je odvodený z latinského slova päť, ide v poradí o piate château vo vlastníctve C-D.

Rodina obnovila 28ha vinohradov a investovala do nových technológii a výroby. Le Dragon de Quintvs je druhé víno Ch. Quintus. Ročník 2012 cuvée 79% Merlot a 21% Cabernet Franc. Atraktívna vôňa ríbezlí, zrelých sliviek a čučoriedok doplnené herbálnymi tónmi a vyzrievaním v sudoch. V chuti koncentrované, herbálno zemité, vyššia kyselinka. Toto víno si vyžaduje dekantáciu a dlhší čas v kalichu. 

Château La Mission Haut-Brion

Vína zo Château La Mission Haut-Brion sú dnes slávne po celom svete. 29 ha vinohradov sa rozprestiera nad obcami Talence a Pessac len niekoľko kilometrov juhozápadne od centra mesta Bordeaux.

La Chapelle de la Mission Haut-Brion je druhé víno červenej verzie. Ročník 2014 cuvée 45% Merlot, 31% Cabernet Franc a 24% Cabernet Sauvignon.

Komplexné, vyvážené a klasické. Živé s ovocno herbálnym prejavom, grafit a list tabaku. V chuti prirodzené a elegantné, v závere jemne minerálne.

Posledné víno večera La Clarté de Haut-Brion, druhé víno bielej verzie. Iba 4ha viníc osadené dvoma bielymi odrodami. Ročník 2013 cuvée 61% Semillon a 39% Sauvignon. Dominancia citrusov, žltého ovocia, lieskové oriešky, mliečna čokoláda a med.

V chuti šťavnaté, postavené na ovocí, vyvážené so živou kyselinkou,  krémovo voskovou štruktúrou a jemne medovým záverom. Pomerne koncentrované víno z komplikovaného ročníka. 

Komorný masterclass so živým dialógom o vínach. V novembri sa opäť vrátime na Slovensko a ochutnáme vertikálne 8 ročníkov z prvého ekologicky certifikovaného vinohradu. 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.