offerBox
1

3. 10. - MasterClass Bordeaux 2021

offerImage

Pozývame vás na Masterclass ôsmich červených vín ročníka 2021 z Bordeaux, ktorý patril medzi klasické. 

Čítať viac

Slovenské vinobranie + víno Pivnica Čebovce zadarmo k nákupu nad 50 €

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Slovenské vína k veľkonočnej hostine

Slovenské vína k veľkonočnej hostine

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.

Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.


 

Bublinky ako univerzálny partner

Každý región Slovenska má svoj typicky Veľkonočný recept, ku každému z nich sa určite hodí slovenské víno

Ak sa niečo hodí ku všetkému, sú to šumivé vína. Podávať ich môžete ako aperitív, keď prídu hostia a aj ďalej popíjať, pokým deti hľadajú veľkonočné sladkosti.

Bublinky sa hodia k rôznym príležitostiam a sú tiež ideálnym partnerom pre veľkonočný brunch. Vyskúšajte slovenské sekty, ktorých kvalita postupne rastie. 

TIPY na slovenské bublinky: Hacaj Chardonnay Extra Brut 2018, Papillon Víno od Francúza BUBLINKY Pinot Gris, BIO 2021

Veľkonočná šunka a údeniny

Chuť varenej šunky závisí od jej kvality, vplyv má samozrejme aj spôsob úpravy. Tradičnú veľkonočnú šunku môžete začať variť už v sobotu večer, na konci pôstu, aby bola chutná na druhý deň. V nedeľu si k šunke môžete dať varené vajíčka či chren. V prípade bieleho vína sa šunka dobre kombinuje so suchým Rizlingom. Acidita vytvorí protipól k bohatosti a slanosti šunky. Pikantnejšia úprava šunky profituje z Tramínu, ktorý vyváži jej chuť. 

TIPY na slovenské vína: Karpatská Perla Rizling rýnsky Kramáre 2022Pavelka Tramín červený 2022

Veľkonočné jahniatko

Či už podávate pečené jahňacie kotlety alebo stehno na hubách, s červeným vínom neurobíte chybu. Aby sa vaše jedlo z jahňacieho mäsa rozžiarilo, skúste ho skombinovať s plnším, ovocným vínom s decentnými tanínmi. Víno by malo mať dostatok kyselín, aby zvládlo robustné chute jahňacieho mäsa. Taníny pomáhajú vyrovnávať tuk v bielkovinách.

Ak máte radi viac biele vína, skúste vína s krémovom štruktúrou, poprípade tie, ktoré vyzrievali v dubovom sude. Jahňacie pripravené s pikantným alebo indickým nádychom sa dobre kombinuje s Tramínom s jemne sladším nádychom. 

TIPY na slovenské vína: VÍNO NATURAL Domin & Kušický Dominus BIO cuvée 2017, Mrva & Stanko Tramín červený, Jasová 2022

Veľkonočné sladkosti

Tak ako Vianoce, aj veľkonočné sviatky majú svoje tradičné dobroty. Na sviatočnom stole by nemal chýbať symbol Veľkej noci pocukrovaný baranček s vetvičkou a červenou mašľou, veľkonočný veniec či sladké pletenky a judáše. Pletenky sú obdobou klasickej vianočky a sú súčasťou  veľkonočných raňajok. Judáše by sa podľa tradície mali piecť na zelený štvrtok. Majú podobu spleteného povrazu a najlepšie chutia pomazané maslom a medom. K týmto veľkonočným dobrotám vyskúšajte tokajské, sladké vína, ktoré sa k nim výborne hodia. Ak do cesta pridáte mleté vlašské orechy a hrozienka namočené v tokajskom víne, pozdvihnete svoje veľkonočné sviatky.  TIP na slovenské víno: Ostrožovič Tokajský výber 5-putňový 2007

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.