K jesennému, chladnejšiemu obdobiu neodmysliteľne patria okrem teplých ponožiek a deky i drinky, ktoré nás zahrejú a navodia príjemnú atmosféru. Ak vám už nechutí piť počas jesenne len čaje a radi experimentujete, vyskúšajte exkluzívne jesenné koktaily.
Ročník 2024 vo vinárstve Karpatská Perla
Karpatská Perla je rodinná vinárska a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Pracovať vo vinici a vyrábať vína dostali do vienka od svojich rodičov. Obhospodarujú 60 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najznámejším je vinohrad Suchý vrch. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
K ročníku 2024 sa nám vyjadrili aj iní slovenskí vinári, ich vyjadrenia nájdete tu: MEA GRATI, Mrva & Stanko, Papillon, Nichta.
Ladislav Šebo: ,,Naše vinohrady obrábame už šiesty rok v BIO režime. Ročník 2024 bol z hľadiska náročnosti na obrábanie podobný ako 2023. Z pohľadu kvality hrozna sme ho zvládli veľmi dobre. Veľmi teplé leto sa podpísalo na množstve úrody. Je nižšia ako v roku 2023. Strata úrody závisí od lokality a veku vinohradov. Úhrn zrážok bol na úrovni ročníka 2022, čiže veľmi nízky. Zber hrozna sme začali 19.8.2024. Oberáme ručne, ale aj kombajnom.
Vegetácia je popredu cca o 3 týždne oproti predchádzajúcim ročníkom. Je to druhý najskorší termín oberačky. V roku 2018 sme začínali 18.8. Hrozno je však zdravé. Veľmi nás naháňa rýchlosť dozrievania hrozna. V tomto ročníku sa pravdepodobne objaví viac vín so zvyškovým cukrom.
Môžeme očakávať zaujímavé červené vína. V tomto čase máme na koreni ešte 25 % plochy vinohradov, zvyšok už máme pod strechou. Teraz očakávame veľmi daždivý víkend / text vznikol 12.9.2024 /. Veľmi dôležitý bude ďalší vývoj počasia vzhľadom na zvyšok úrody, ktorý je ešte vo vinohradoch.”
Karpatská Perla
Rodinná vinárska a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Pracovať vo vinici a vyrábať vína dostali do vienka od svojich rodičov. Obhospodarujú 60 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najznámejším je vinohrad Suchý vrch. Od roku 2019 ošetrujú všetky vinice ekologicky a od 2022 uvádzajú na etikete, že hrozno bolo dopestované v bio kvalite.
Vo viniciach prebieha striekanie kontaktnými Bio uznanými prípravkami, bez použitia herbicídov, pesticídov. Využívané sú moderné postrekovače s rekuperáciou a minimálnym úletom, ktoré sú maximálne šetrné voči životnému prostrediu, čo je v Karpatskej Perle to najdôležitejšie. Pôda je obrábaná iba mechanicky a v medziradí je vysadený bylinný porast s prospešnými rastlinami. Výroba vín prebieha v modernom vinárstve, ktorému dominuje 21 metrov vysoká rozhľadňa. „Perla“ je bezpečným ostrovom s vínami, ktoré majú štýl.
Ďalšie články
Nichta je rodinné vinárstvo sídliace v srdci Čajkova. Vína vyrába iba z vlastných vinohradov. Na ploche 30 hektárov pestuje hrozno vo viniciach Močiarno a Kruhy v katastri obci Čajkov a Baričky v katastri obci Drženice. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
V dedinke Devičie, ktorá leží na strednom Slovensku, sídli nové malé rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Starý čarovný kamenný domček v roku 2018 prerobili na vinárstvo, začali vyrábať víno a zároveň pripravovať vlastné vinohrady na kopci Lukovec. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
Vinárstvo Mrva & Stanko patrí k stáliciam slovenskej vinárskej scény od roku 1997. Od svojho vzniku vyrába vína s dôrazom na odrodový charakter a reflektujúc požiadavky klientov. Hrozno nakupujú u osvedčených pestovateľov z celého Slovenska a môžeme ho považovať za prvého slovenského „negocianta“. Tento prístup je založený na dlhodobom vzťahu medzi vinohradníkom a vinárom a pozitívne prispieva k rozvoju našich vinohradov. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.