Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Karpatská Perla je rodinná vinárska a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Pracovať vo vinici a vyrábať vína dostali do vienka od svojich rodičov. Obhospodarujú 60 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najznámejším je vinohrad Suchý vrch. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
K ročníku 2024 sa nám vyjadrili aj iní slovenskí vinári, ich vyjadrenia nájdete tu: MEA GRATI, Mrva & Stanko, Papillon, Nichta.
Ladislav Šebo: ,,Naše vinohrady obrábame už šiesty rok v BIO režime. Ročník 2024 bol z hľadiska náročnosti na obrábanie podobný ako 2023. Z pohľadu kvality hrozna sme ho zvládli veľmi dobre. Veľmi teplé leto sa podpísalo na množstve úrody. Je nižšia ako v roku 2023. Strata úrody závisí od lokality a veku vinohradov. Úhrn zrážok bol na úrovni ročníka 2022, čiže veľmi nízky. Zber hrozna sme začali 19.8.2024. Oberáme ručne, ale aj kombajnom.
Vegetácia je popredu cca o 3 týždne oproti predchádzajúcim ročníkom. Je to druhý najskorší termín oberačky. V roku 2018 sme začínali 18.8. Hrozno je však zdravé. Veľmi nás naháňa rýchlosť dozrievania hrozna. V tomto ročníku sa pravdepodobne objaví viac vín so zvyškovým cukrom.
Môžeme očakávať zaujímavé červené vína. V tomto čase máme na koreni ešte 25 % plochy vinohradov, zvyšok už máme pod strechou. Teraz očakávame veľmi daždivý víkend / text vznikol 12.9.2024 /. Veľmi dôležitý bude ďalší vývoj počasia vzhľadom na zvyšok úrody, ktorý je ešte vo vinohradoch.”
Rodinná vinárska a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Pracovať vo vinici a vyrábať vína dostali do vienka od svojich rodičov. Obhospodarujú 60 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najznámejším je vinohrad Suchý vrch. Od roku 2019 ošetrujú všetky vinice ekologicky a od 2022 uvádzajú na etikete, že hrozno bolo dopestované v bio kvalite.
Vo viniciach prebieha striekanie kontaktnými Bio uznanými prípravkami, bez použitia herbicídov, pesticídov. Využívané sú moderné postrekovače s rekuperáciou a minimálnym úletom, ktoré sú maximálne šetrné voči životnému prostrediu, čo je v Karpatskej Perle to najdôležitejšie. Pôda je obrábaná iba mechanicky a v medziradí je vysadený bylinný porast s prospešnými rastlinami. Výroba vín prebieha v modernom vinárstve, ktorému dominuje 21 metrov vysoká rozhľadňa. „Perla“ je bezpečným ostrovom s vínami, ktoré majú štýl.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.