offerBox
1

3. 10. - MasterClass Bordeaux 2021

offerImage

Pozývame vás na Masterclass ôsmich červených vín ročníka 2021 z Bordeaux, ktorý patril medzi klasické. 

Čítať viac

Slovenské vinobranie + víno Pivnica Čebovce zadarmo k nákupu nad 50 €

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Ročník 2024 vo vinárstve Karpatská Perla

Ročník 2024 vo vinárstve Karpatská Perla

Karpatská Perla je rodinná vinárska a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Pracovať vo vinici a vyrábať vína dostali do vienka od svojich rodičov. Obhospodarujú 60 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najznámejším je vinohrad Suchý vrch. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.


K ročníku 2024 sa nám vyjadrili aj iní slovenskí vinári, ich vyjadrenia nájdete tu: MEA GRATI, Mrva & Stanko, Papillon, Nichta.

 

Ladislav Šebo: ,,Naše vinohrady obrábame už šiesty rok v BIO režime. Ročník 2024 bol z hľadiska náročnosti na obrábanie podobný ako 2023. Z pohľadu kvality hrozna sme ho zvládli veľmi dobre. Veľmi teplé leto sa podpísalo na množstve úrody. Je nižšia ako v roku 2023. Strata úrody závisí od lokality a veku vinohradov. Úhrn zrážok bol na úrovni ročníka 2022, čiže veľmi nízky. Zber hrozna sme začali 19.8.2024. Oberáme ručne, ale aj kombajnom.

Vegetácia je popredu cca o 3 týždne oproti predchádzajúcim ročníkom. Je to druhý najskorší termín oberačky. V roku 2018 sme začínali 18.8. Hrozno je však zdravé. Veľmi nás naháňa rýchlosť dozrievania hrozna. V tomto ročníku sa pravdepodobne objaví viac vín so zvyškovým cukrom.

Môžeme očakávať zaujímavé červené vína. V tomto čase máme na koreni ešte 25 % plochy vinohradov, zvyšok už máme pod strechou. Teraz očakávame veľmi daždivý víkend / text vznikol 12.9.2024 /. Veľmi dôležitý bude ďalší vývoj počasia vzhľadom na zvyšok úrody, ktorý je ešte vo vinohradoch.”  

 

Karpatská Perla

Rodinná vinárska a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Pracovať vo vinici a vyrábať vína dostali do vienka od svojich rodičov. Obhospodarujú 60 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najznámejším je vinohrad Suchý vrch. Od roku 2019 ošetrujú všetky vinice ekologicky a od 2022 uvádzajú na etikete, že hrozno bolo dopestované v bio kvalite.

Vo viniciach prebieha striekanie kontaktnými Bio uznanými prípravkami, bez použitia herbicídov, pesticídov. Využívané sú moderné postrekovače s rekuperáciou a minimálnym úletom, ktoré sú maximálne šetrné voči životnému prostrediu, čo je v Karpatskej Perle to najdôležitejšie. Pôda je obrábaná iba mechanicky a v medziradí je vysadený bylinný porast s prospešnými rastlinami. Výroba vín prebieha v modernom vinárstve, ktorému dominuje 21 metrov vysoká rozhľadňa. „Perla“ je bezpečným ostrovom s vínami, ktoré majú štýl.
 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.