Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Pad Thai s kuracím mäsom a TIP na Prosecco V8+
Thajská kuchyňa je známa po celom svete. Vyznačuje sa pestrosťou farieb, vôní a chutí. Je jednoduchá na prípravu a považuje sa za jednu z najzdravších kuchýň na svete, pokiaľ máte kladný vzťah k pikantným pokrmom. Lenka pripravila Pad Thai s kuracím mäsom, ku ktorému odporúčam V8+ Prosecco Spumante Millesimato Brut 2022.
Zoznámte sa: V8+ - Prosecco, ktoré hovorí samo za seba
Pad Thai s kuracím mäsom
Čas prípravy: 15 - 20 min
Počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Mäso s marinádou si pripravíme najlepšie deň vopred. Mäso si nakrájame na tenké prúžky.
2. Zo sójovej omáčky a nakrájaných chilli papričiek si urobíme marinádu. Mäso vložíme do marinády, dobre premiešame a necháme ho celú noc v chladničke.
3. Ryžové rezance uvaríme podľa návodu na obale. Cesnak nasekáme, jarnú cibuľku na jemno nakrájame a mrkvu nakrájame na jemné prúžky.
4. Na Pad Thai omáčku zmiešame všetky suroviny v miske a poriadne premiešame, aby sa roztopil hnedý cukor s tamarind omáčkou.
5. Wok rozpálime (alebo hlbšiu panvicu), pridáme olej, maslo následne cesnak a polovicu nakrájanej jarnej cibuľky. Necháme 1-2 minúty vo woku.
6. Pridáme kuracie mäso sójovú omáčku a sladkú chilli omáčku a mrkvu. Spolu opražíme do zmäknutia.
7. Ako náhle je mäso hotové, pridáme jedno rozšľahané vajce a miešaním rozrezávame na malé kúsky.
8. Pridáme rezance a za stáleho miešania dosiahneme, aby sa rezance so surovinami spiekli do hromady a chute sa tak spojili.
9. Zalejeme Pad Thai omáčku a premiešame. Po 3-5 minútach odložíme z ohňa.
Servírovanie: Pad Thai servírujeme do misky, pridáme zvyšok cibuľky, mungo klíčky, nasekané arašidy. Ozdobíme koriandrom, chilli papričkou a pokvapkáme s limetkou.
Bankong patrí medzi najvýznamnejšie metropoly pouličného jedla na svete. Tamojším najslávnejším pokrmom je Pad Thai. Slovo „Pad“ znamená rýchlo opiecť a „Thai“ Thajsko. Hlavnými ingredienciami tradičného Pad Thai sú smažené ryžové rezance, obrie krevety, tofu a vajíčko. Používa sa aj kuracie mäso. Základom sú ryžové rezance smažené technikou stir-fry vo woku s vajíčkom. Dôležitou súčasťou je tiež pikantno-sladká Pad Thai omáčka, ktorú tvorí zmes rybej, sójovej a teriyaki omáčky a pasty z tamarindu. Táto pasta sa získava z plodov stromu tamarindu a vďaka kyslastej chuti patrí medzi obľúbené zložky thajskej, indickej, africkej i karibskej kuchyne. V Thajsku sa bežne predáva Pad Thai ako rýchle občerstvenie.
Someliérka odporúča vhodné víno
Pad Thai je jemne pikantné thajské jedlo, ktoré často obsahuje krevety, kuracie mäso, tofu, sekané arašidy, tamarind, sójovú a rybaciu omáčku a tiež chilli papričky. Prosecco v kategórii brut a svieže biele vína ako Sauvignon Blanc, Rizling rýnsky a Silvánske zelené sa najlepšie kombinujú s Pad Thai, pretože ich kyselinka skvele dopĺňa jemne pikantnú chuť jedla. Aj keď červené víno nie je pre Pad Thai tou najlepšou voľbou, môžete vyskúšať Beaujolais Villages alebo Frappato, ktoré má prirodzenú ovocnú kyselinku. Tá ponúka pekný kontrast k jemne pikantnému Pad Thai. Ja som k Pad Thai s kuracím mäsom vybrala V8+Prosecco Millesimato Brut 2022. Jeho svieža, ovocná chuť vytvára príjemnú harmóniu s jemne pikantným Pad Thai.
Odporúčanie someliérky:
V8+ Prosecco Spumante Millesimato Brut 2022
Ročníkové Prosecco, ktoré fermentovalo mesiac na kvasinkách. Ovocno-kvetinová vôňa. Chuť ľahká a svieža s tónmi broskyne a citrusov. Stredne dlhý, harmonický záver. Vynikajúci aperitív. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo V8+
Vinárstvo V8+ je súčasťou Tenute di Genagricola, ktorá sídli v známej talianskej vinohradníckej oblasti Veneto a je tradičným a úspešným producentom šumivých vín.
O kvalite ich Prosecca hovoria mnohé medzinárodné ocenenia. V8+ sa teší obrovskej popularite v Taliansku, najmä na gastronomickej scéne.
Pri výrobe Prosecca striktne dodržiava metódu Martinotti, ktorá zahŕňa sekundárnu fermentáciu vína v nerezových nádržiach pri kontrolovanej teplote a tlaku. Oxid uhličitý vznikajúci v autoklávoch uniká spolu s vínom. Tento proces trvá najmenej 30 dní, kým oxid uhličitý vytvorí stabilné spojenie s vínom, bublinky.
Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.