Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Golguz. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Golguz a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 30. septembra, preto neváhajte – skvelé vína Golguz a výnimočný vinný zážitok čakajú možno práve na vás. Víťaza žrebujeme 2.10.2025.

Letné kombinácie jedla a vína
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.
1. Krevety na cesnaku a Villa Maria Sauvignon Blanc
Na panvici rozohrejte maslo. Pridajte nasekaný cesnak a krátko orestujte. Potom pridajte čerstvé krevety, osoľte, okoreňte. Restujte 2 až 3 minúty z každej strany. Krevety dochutíte šťavou z citróna a posypete petržlenovou vňaťou. Rýchle, ľahké a zároveň výrazné.
Víno: Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc (Nový Zéland, Marlborough). Sauvignon s tónmi citrusov, egrešov a bazového kvetu. Skvelé ako kontrast ku krevetám na masle a cesnaku.
2. Caprese šalát s mozzarellou a Santa Cristina
Nakrájajte zrelé paradajky a čerstvú mozzarellu. Navrstvite na tanier striedavo paradajky a mozzarellu. Osoľte, pokvapkajte olivovým olejom a balsamicom. Tanier ozdobte čerstvou bazalkou. Ikonická talianska a letná kombinácia.
Víno: Santa Cristina Giardino Rose Toscana 2024 (Taliansko, Toskánsko). Atraktívne ružové víno s kvetinovo ovocnou vôňou. Chuť je ľahká, svieža so stredne dlhým ovocným záverom. V dokonalom súlade s caprese.
3. Grilované kuracie prsia s bylinkami a Elena Walch
Kuracie prsia naložte na pár hodín do marinády z olivového oleja, tymiánu, citrónovej šťavy a cesnaku. Mäso grilujte z oboch strán do zlatista. Podávajte s rukolovým šalátom alebo grilovanou zeleninou.
Víno: Elena Walch Selezione EWA Cuvée (Taliansko, Alto Adige). V chuti príjemne svieže a delikátne víno so stredne plným telom a dlhým záverom. Skvelý partner ku grilovaným kuracím prsiam.
4. Losos na masle a Gérard Bertrand Coté des Roses
Filety z lososa osoľte, okoreňte a opečte na panvici s maslom, rozmarínom, tymiánom a plátkami citróna. Nechajte jemne zapiecť lososa v rúre, aby ostal šťavnatý. Servírujte s baby zemiakmi alebo šalátom.
Víno: Gérard Bertrand Coté des Roses Rosé ART EDITION. Harmonická, suchá a expresívna chuť vína s povzbudivým ovocným prejavom. Šťavnatý, minerálny záver. Výborne ladí s jemnou úpravou lososa.
5. Grilovaná zelenina a Karpatská Perla
Zeleninu (cuketu, papriku, paradajky, červenú cibuľu a baklažán) nakrájajte. Potrite olivovým olejom, osoľte a okoreňte. Zeleninu ugrilujte do zlatista. Podávajte s jemne opečeným pečivom ako prílohou.
Víno: Karpatská Perla Svetové noviny (Slovensko, Malokarpatská vinohradnícka oblasť). Unikátne slovenské cuvée, ktoré zaujme svojím ovocno herbálnym charakterom a sviežou malokarpatskou kyselinkou. Výborný partner k letným, sviežim pokrmom.
6. Jahody s mascarpone a Vinidi
V miske vymiešajte mascarpone s trochou vanilkového cukru a štipkou citrónovej kôry. Podávajte s čerstvými jahodami a lístkami mäty. Ideálny letný dezert bez pečenia.
Víno: Vinidi Merlot rosé Frizzante (Slovensko, Nitrianska vinohradnícka oblasť). Perlivé ružové víno z odrody Merlot s vôňou záhradného ovocia. Atraktívne v chuti so sladším ovocným záverom. Jahody s týmto vínom chutia ešte lepšie.
Ďalšie články

Úspech, ktorý chutí po čerstvých citrusoch - Víno roka 2025 v kategórii suché biele vína získal Müller Thurgau 2024 z vinárstva Golguz. Hlasovanie o túto cenu prebiehalo online a do súťaže sa zapojilo takmer 1 000 milovníkov vína – výsledok, ktorý ukazuje, že toto mladé biele víno si získalo širokú priazeň.

Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.

Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.