Vína z Talianska
Od roku 1716, kedy bola definovaná prvá pestovateľská oblasť na svete - Chianti, prešlo talianske víno a vinohradníctvo veľký kus cesty. Možno nie tak veľkolepo a pompézne ako vína zo susedného Francúzska, ale s dávkou južanského temperamentu, či grácie a v niektorých prípadoch aj skromne. Tieto dve krajiny súperia každoročne v objeme vyrobeného množstva vín. Francúzsko prikláňa misku váh na svoju stranu najmä z pohľadu množstva prémiových a investičných vín. Taliansko vedie s množstvom vín s nadštandardnou kvalitou a ich stále nízkych cien. Niet divu, veľké množstvo týchto vín sa vyrába aj na juhu krajiny s nižšou cenou vinohradov a práce. Tak fascinujúca variabilita vín, ktoré čerpajú svoj „know-how“ z veľkého množstva pôvodných odrôd ( 377 ) je vzrušujúca a obohacujúca zároveň. V súčasnosti je výhodou týchto vín pôvod, ktorý nepotrebuje zvýrazňovať príbeh na úkor kvality. Navyše sa opierajú o takmer ideálne klimatické podmienky, gastronómiu a rozvinutý cestovný ruch. Stále víťazí pozitívna variabilita a dostupnosť nad byrokraciou a nariadeniami. Ako „vystúpiť z davu“ pomohlo k vzniku vín, ktoré dnes poznáme pod pojmom Super Tuscan. Tie paradoxne pomohli zlepšiť kvalitu spriazneného Chianti. Obrazom individuality a potenciálu je Piemonte a jeho tri B – Barolo, Barbaresco a Barbera. Inšpiratívnym sa stalo „hnutie“ alternatívneho prístupu v oblasti Friuli-Venezia-Giulia. Tradíciou a modernou prepojené Veneto s čarovnou „vínnou terapiou“ v podobe Amarone a Recioto. Kombináciou precíznosti a charakteru vína z oblasti Alto-Adige. Synonymom elegancie a noblesy Lombardia so svojou Franciacortou. Nádherným pohľadom do minulosti Kampánia so svojimi historickými odrodami a vínami. Sicília, ktorá prekypuje množstvom nadčasových vín s prejavom jednotlivých častí ostrova. Nuž a napokon fenomén Prosecco, oslovujúc mladú generáciu, ktorá sa chce zabávať. Talianske vína neboli nikdy tak kvalitné ako dnes.
Odporúčanie someliéra Taliansko
„Už ste ochutnali vína z odrôd Carricante, Falanghina, Procanico, Piedirosso, Frappato alebo Nerello Mascalese? Taliansko disponuje množstvom pôvodných odrôd, z ktorých sa vyrábajú vína pozoruhodnej kvality. V mnohých prípadoch iba s hŕstkou miestnych vinárstiev, ktoré sa im venujú. Kto si myslí, že pozná talianske vína cez Toskánsko, Piemont alebo Veneto, môže byť prekvapený ich charakterom. A dokonca aj ušetriť.“
ZNAČKY
Vína z Talianska
Reya
Valdobbiadene Prosecco Superiorešumivé víno, spumante biele - extra dry - rNV - 0,75l
Giorgio & Gianni
Viva Frizzanteperlivé víno-frizzante biele - polosladké - 0,75l