Rodina Mazzei vyrába vína v Toskánsku už viac ako 600 rokov. Castello di Fonterutoli v Chianti Classico vlastní už od roku 1435. Vo svojich vinárstvach sa snažia vyrábať vína, ktoré pomáhajú definovať miestne odrody. Hlboká úcta k pôde a oddanosť trvalo udržateľným postupom je základom ich základných hodnôt. Ich cieľom je zachovať pôdu, aby budúce generácie mohli pokračovať v tradícii toskánskeho vinárstva.
Mazzei
Rodina Mazzei vyrába vína v Toskánsku už viac ako 600 rokov. Castello di Fonterutoli v Chianti Classico vlastní už od roku 1435. Vo svojich vinárstvach sa snažia vyrábať vína, ktoré pomáhajú definovať miestne odrody. Hlboká úcta k pôde a oddanosť trvalo udržateľným postupom je základom ich základných hodnôt. Ich cieľom je zachovať pôdu, aby budúce generácie mohli pokračovať v tradícii toskánskeho vinárstva.
Ser Lapo Mazzei je autorom prvého známeho dokumentu, ktorý používa označenie „Chianti“ v roku 1398. V roku 1435, keď sa jeho vnučka Madonna Smeralda Mazzei vydala za Piera di Agnolo da Fonterutoli, sa vinárstvo stal súčasťou rodinného majetku. Philip Mazzei bol slávny člen rodiny, narodený v roku 1730, ktorý sa stretol s Thomasom Jeffersonom v Londýne. Diskutovali o umení výrobe vína a stali sa priateľmi. V roku 1773 odišiel Philip do Virgínie sadiť vinič. Prišiel tam s viničom, olivovníkmi a farmármi z Toskánska. Založil vinárstvo, ktoré nazval Colle, neďaleko Jeffersonovho Monticello. Mazzei na jeho počesť vyrába víno s názvom „Philip“. Rodinné dedičstvo Fonterutoli pokračuje vo výrobe vín Chianti najvyššej kvality. O dvadsaťštyri generácií neskôr sa produkcia rozšírila aj za hranice Toskánska až na Sicíliu a ich vína si obľúbil celý svet. Dnes vinárstva riadia bratia Francesco a Filippo Mazzei. Ich sestra Agnese sa dala na podnikanie v oblasti architektúry.
Najstaršie vinice rodiny sa nachádzajú v troch susedných dedinách Castellina, Castelnuovo Berardenga a Radda. Vo viniciach Castello di Fonterutoli, Belguardo a Zisola rodina Mazzei praktizuje trvalo udržateľné poľnohospodárstvo, aby zabezpečila stabilitu tohto jedinečného ekosystému. Eliminovali proces chemického hnojenia a odstraňovania buriny. Recyklujú všetok výrobný odpad vrátane stoniek, výhonkov, olivových výliskov a konského hnoja. Tento materiál sa mení na organické hnojivo. Ich mikroklímu ovplyvňuje blízkosťou oceánu. Región sa vyznačuje nízkou vlhkosťou a zrážkami. Pôdy obsahujú oba druhy vápenca Albarese ,spolu s pieskovcovými skalami. Stredná textúra a piesočnaté zloženie zadržiava vodu a má vysokú drenážnu kapacitu.
ĎALŠIE SÚVISIACE PRODUKTY
Mazzei Fonterutoli
Chianti Classicovíno červené - suché - r2021 - 0,75l
Mazzei Poggio Badiola
Toscana Rosso Magnumvíno červené - suché - r2019 - 1,5l
Mazzei Belgvardo
Toscana Rose Magnumvíno ružové - suché - r2021 - 1,5l
Mazzei Belgvardo
Toscana Rose Magnumvíno ružové - suché - r2020 - 1,5l