Otázka, ktorá sa objavuje veľmi pravidelne. Treba povedať, že etikety vín, úprimne povedané, nepomáhajú spotrebiteľovi zorientovať sa... AB , HVE , Terra Vitis , Biodyvin , Demeter, čo tieto označenia vlastne znamenajú?
Mazzei - rodinné vinárstvo so 600-ročnou históriou
Rodina Mazzei vyrába vína v Toskánsku už viac ako 600 rokov. Castello di Fonterutoli v Chianti Classico vlastní už od roku 1435. Vo svojich vinárstvach sa snažia vyrábať vína, ktoré pomáhajú definovať miestne odrody. Hlboká úcta k pôde a oddanosť trvalo udržateľným postupom je základom ich základných hodnôt. Ich cieľom je zachovať pôdu, aby budúce generácie mohli pokračovať v tradícii toskánskeho vinárstva.
25. generácia
Ser Lapo Mazzei je autorom prvého známeho dokumentu, ktorý používa označenie „Chianti“ v roku 1398. V roku 1435, keď sa jeho vnučka Madonna Smeralda Mazzei vydala za Piera di Agnolo da Fonterutoli, sa vinárstvo stal súčasťou rodinného majetku. Philip Mazzei bol slávny člen rodiny, narodený v roku 1730, ktorý sa stretol s Thomasom Jeffersonom v Londýne. Diskutovali o umení výrobe vína a stali sa priateľmi.
V roku 1773 odišiel Philip do Virgínie sadiť vinič. Prišiel tam s viničom, olivovníkmi a farmármi z Toskánska. Založil vinárstvo, ktoré nazval Colle, neďaleko Jeffersonovho Monticello. Mazzei na jeho počesť vyrába víno s názvom „Philip“. Rodinné dedičstvo Fonterutoli pokračuje vo výrobe vín Chianti najvyššej kvality. O dvadsaťštyri generácií neskôr sa produkcia rozšírila aj za hranice Toskánska až na Sicíliu a ich vína si obľúbil celý svet. Dnes vinárstva riadia bratia Francesco a Filippo Mazzei. Ich sestra Agnese sa dala na podnikanie v oblasti architektúry.
Vinice
Najstaršie vinice rodiny sa nachádzajú v troch susedných dedinách Castellina, Castelnuovo Berardenga a Radda. Vo viniciach Castello di Fonterutoli, Belguardo a Zisola rodina Mazzei praktizuje trvalo udržateľné poľnohospodárstvo, aby zabezpečila stabilitu tohto jedinečného ekosystému. Eliminovali proces chemického hnojenia a odstraňovania buriny.
Recyklujú všetok výrobný odpad vrátane stoniek, výhonkov, olivových výliskov a konského hnoja. Tento materiál sa mení na organické hnojivo. Ich mikroklímu ovplyvňuje blízkosťou oceánu. Región sa vyznačuje nízkou vlhkosťou a zrážkami. Pôdy obsahujú oba druhy vápenca Albarese, spolu s pieskovcovými skalami. Stredná textúra a piesočnaté zloženie zadržiava vodu a má vysokú drenážnu kapacitu.
Castello di Fonterutoli - Avantgardné vinárstvo
Skutočné spojenie medzi minulosťou a budúcnosťou. Moderné vinárstvo, aké môže navrhnúť len člen rodiny. Agnese Mazzei je dizajnérkou inovatívneho projektu s nízkym dopadom na životné prostredie, kde sa estetika stretáva s funkčnosťou. Trojposchodová budova vinárstva umožňuje, aby zozbierané hrozno kleslo počas rôznych fáz procesu výroby vína a následne zrelo v drevených sudoch tým najprirodzenejším spôsobom gravitačnou silou. V hĺbke 15 metrov, v rozľahlej pivnici, kde sa nachádza viac ako 3000 dubových sudov, zaručuje teplotu a správnu mieru vlhkosti päť vodných tokov pretekajúcich cez holé skalné steny.
Vinárstvo má celkovú rozlohu 650 hektárov, pričom „len“ 110 pripadá na vinohrady organizované do siedmich zón v rozmedzí od 220 do 570 metrov nad morom, ktoré sú ďalej rozdelené do 114 samostatných parciel. Všetko v dokonalej harmónii s ostatnými sekundárnymi kultivarmi a drevinami. Hrozno z týchto 114 parciel sa zbiera ručne. Excelentnosť vín Castello di Fonterutoli je celosvetovo uznávaná a predstavuje jeden z referenčných bodov pre celé Chianti Classico.
Siepi
Expozícia vinohradu Siepi je jedinečná, pretože sa nachádza na náhornej plošine, ktorá je počas dňa dobre osvetlená a je obklopená dubovým lesom, čo vytvára dokonalú mikroklímu s veľkými teplotnými rozdielmi medzi dňom a nocou. Pôdy sú tvorené vápenatými a slieňovými bridlicami zmiešanými s ílmi. Na začiatku 80. rokov 20. storočia rodina Mazzei vysadili odrodu Merlot na doplnenie Sangiovese. Vinohrad vysadený odrodou Sangiovese s rozlohou 3,10 hektára je orientovaný na juh so sklonom 12 % v priemernej výške 240 m. nad morom. Merlot s rozlohou 2,90 hektára je orientovaný na juhozápad s 5 % sklonom v priemernej výške 250 m. nad morom. Merlot posúva Sangiovese k dokonalosti.
Belguardo v srdci Maremmy
Belguardo sa nachádza v kopcoch medzi Grossetom a Montianom, vedľa Tyrhénskeho mora a je hlavnou silou v regióne. Vinárstvo kúpila rodina Mazzei v polovici 90. rokov. Má rozlohu 80 hektárov, z čoho polovica je venovaná viniciam. Rodina Mazzei začala s programom presádzania viníc a využíva najmä miestne odrody a klony, ktoré sú starostlivo vyberané a vysádzané trvalo udržateľnými metódami. Mikroklíma je silne ovplyvnená blízkosťou mora so silnými termálnymi prúdmi najmä počas jari a leta. Pôda sa vyznačuje bohatou štruktúrou. Belguardo dominuje veľmi jemný štrk, ktorý vzniká rozkladom pieskovca a zmes vápenca a ílu známa ako Alberese. 34 ha vinohradov je vysadených miestnymi odrodami ako Sangiovese, Alicante a Vermentino. V súčasnosti sa experimentuje i s medzinárodnými odrodami Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah. Celá oblasť, ktorá sa nachádza v priemernej výške 50 – 180 m nad morom, má orientáciu na juh/juhozápad a sklonmi od 10 % do 19 %.
Zisola čaro Sicílie
Zisola sa nachádza na juhovýchode Sicílie, len pár krokov od Noto. V roku 2003 sa stala miestom vinárskeho projektu rodiny Mazzei. 50 hektárov, z toho 24 osadených viničom, sa rozprestiera okolo 3 budov, z ktorých hlavná má nádherný výhľad na Noto a okolité vinice, citrusové stromy, olivovníky a mandľovníky.
Podnebie je typické pre južné stredomorské ostrovy s miernymi zimami a horúcimi, suchými letami, ktoré zmierňuje vánok z Iónskeho mora. Pôda je bohatá na vápenec a kamenitý štrk, čo je ideálna kombinácia, ktorá uprednostňuje vína s veľkou komplexnosťou, jemnosťou a hustou, elegantnou štruktúrou. V Zisole sa vyrába päť vín, štyri červené a jedno biele. Rodina Mazzei, ktorá k procesu výroby vína pristupuje citlivo a s rešpektom, sa snaží ukázať najlepšie kvality historickej odrody Nero d'Avola v ich interpretácii územia Sicílie, ktorá má svoj vlastný charakter.
Ďalšie články
Silvester je známy ako posledná noc v roku, kedy mnohí ľudia očakávajú, že nový rok začnú oslavami. Je bežné, že 31. decembra od skorej noci sa začiatok nového roka očakáva so vzrušením. Silvester sa oslavuje na mnohých miestach po celom svete, zvyčajne začína v skorých nočných hodinách a končí na úsvite 1. januára s pohárom bubliniek.
Prípitok so šumivým vínom je kľúčový okamih Silvestra, kedy sa zamyslíme nad uplynulým rokom a tešíme sa na to, čo nám prinesie ten Nový 2025.
Posledný tohtoročný MasterClass bol venovaný bielym vínam z Burgundska ročníka 2022. MasterClass viedol somelier Rasťo Šuták. Ročník 2022 bol podľa jeho slov kvalitatívne veľmi vyrovnaný. V rámci večera sme mali možnosť ochutnať 8 vín od troch producentov, z piatich apelácií, medzi nimi dve Grand Cru.
TIP: V januári 2025 sa uskutoční Degustácia „Rarity z archívu“.
Champagne Bollinger s potešením oznamuje, že jeho veličenstvo kráľ Charles III. sa rozhodol udeliť kráľovský dekrét domu Bollinger, ktorý už 140 rokov nepretržite zásobuje kráľovskú domácnosť Champagne. K dnešnému dňu je to jediný šampanský dom, ktorý môže dodávať Champagne na kráľovský dvor už viac ako storočie.