offerBox
1

28. 11. Degustácia slovenských sektov

offerImage

Pozývame vás na degustáciu sektov zo slovenskými vinármi. Atmosféru tejto peknej akcie spríjemní klavirista František Báleš.

Čítať viac
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Pozrite si vína v akcii do -50% - FINAL BLACK WEEK

Kráľovná destilátov- vodka (27)

Hoci je vodka neutrálny alkohol bez výraznej vône, chuti, či farby, patrí jednoznačne k najobľúbenejším a najznámejším destilátom. Ochutnajte výborné vodky na našom eshope. Hoci je vodka neutrálny alkohol bez výraznej vône, chuti, či farby, patrí jednoznačne k najobľúbenejším a najznámejším destilátom.… Čítať viac

Radenie
Radenie
Strana 2/2
Filter
Filter
Druh
Krajina
Oblasť
Značka
Objem
Balenie
Cena
Dostupnosť
Vyberte si cenové rozpätie

Produkty s cenou od 0 € do 2 499.95 €

Aplikovať filtre
Strana 2/2

Kráľovná destilátov- vodka

Základom výroby vodky je kvasenie potravín, ktoré obsahujú cukor a škrob a ich následné pálenie. Krajina pôvodu ovplyvňuje hlavnú ingredienciu vodky- v Rusku a Škandinávii sa tradične vyrába vodka z pšenice, v Poľsku zase zo zemiakov alebo raže. Kvalita vodky je závislá od kvality použitých surovín a dodržania presného postupu výroby. Môže sa vyrábať niekoľkými spôsobmi, ale nikdy sa nesmie vynechať filtrácia, napríklad cez drevené uhlie. K dosiahnutiu dokonalej chuti a vône sa musí proces destilácie a filtrovania niekoľkokrát opakovať. Vďaka tomu je výsledný produkt dokonale čistý a po pití vodky máme na druhý deň jasnú hlavu.

O vznik vodky a začiatok jej používania sa sporí viacero krajín. Slovo vodka sa často prekladá ako “malá voda” z ruštiny a poľštiny a obe tieto krajiny si pripisujú aj jej vznik. V oblasti východnej Európy a Škandinávie existuje množstvo historických dokumentov, ktoré hovoria o jej výrobe i používaní. Liečitelia vyrábali z vodky rôzne tinktúry a liečili nimi množstvo chorôb a neduhov.

Aj keby pôvod vodky nebol ruský, dnešnú podobu jej dal predsa len Rus- Dmitrij Ivanovič Mendelejev- profesor chémie na univerzite v Petrohrade a autor periodickej tabuľky prvkov. Skupina ruských vedcov pod jeho vedením stanovila prísne kritéria na kvalitu vodky, ktoré sú dodnes známe ako ruský štandard, vrátane ideálneho pomeru štyridsať percent alkoholu.

Vodka sa pije čistá (väčšinou chladená) alebo v cockteiloch zmiešaná s inými alkoholickými či nealkoholickými nápojmi. Vďaka jej neutálnej chuti a schopnosti zmiešať sa s množstvom príchutí či nápojov bola vodka bola prvou voľbou pre barmana od čias vynálezu shakera na cockteily. Skutočnú popularitu jej zabezpečil aj James Bond vďaka jeho "vodka, Martini, pretrepať, nemiešať".

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.