Prémiové brandy (17)
Ochutnajte legendárne arménske brandy a jedinečné španielske brandy de Jerez a nechajte sa očariť ich lahodnou chuťou. Ochutnajte legendárne arménske brandy a jedinečné španielske brandy de Jerez a nechajte sa očariť ich lahodnou chuťou. Čítať viac
Ximénez-Spínola
Liquor de Brandy Tres Mil Botellas 40%brandy de Jerez 0,7l
Ximénez-Spínola
Brandy Battonage 2018 40%brandy de Jerez 0,7l
Ximénez-Spínola
Brandy Cigars Club No1 44,15%brandy de Jerez 0,7l
Prémiové brandy
História brandy siaha rovnako, ako história koňaku do III. storočia, kedy rímsky cisár Marcus Aurelius Probus udelil galskému ľudu zákonom slobodu vo vlastníctve viníc a výrobe vína. So vzrastajúcou popularitou vína v XI. storočí rástol dopyt v odľahlých krajinách a aby víno netrpelo prepravou, začalo sa pristupovať k úprave vína jednorazovou destiláciou.
Takto ochránené „víno“ dostalo názov – brandewijn (ohnivé víno), ktoré neskôr viedlo k oficiálnemu názvu vínneho destilátu brandy. V XII. storočí obchodníci s vínom skúšali dvojitú destiláciu vína. Spôsob dvojitej destilácie bol pôvodne podložený nižšími nákladmi na prepravu, pretože z destilácie vzišlo menšie množstvo a to znamenalo viac priestoru na lodiach.
Keďže brandy je destilované z hrozna, produkuje sa výlučne v krajinách známych aj pre svoju kultúru v pestovaní viniča. Na konci 19. storočia boli krajiny západnej Európy a ich zámorské kolónie zásobované s brandy z Francúzska a Španielska a krajiny východnej Európy zase s brandy z krajín v okolí Čierneho mora, ako Bulharsko, Krym, či Gruzínsko.
Produkcia a konzumácia brandy zvyknú mať silný regionálny charakter a tak sa aj spôsob produkcie môže čiastočne líšiť. Základom je ale vždy dvojitá destilácia fermentovanej hroznovej šťavy. Počas prvej destilácie dosiahneme približne 30 % obsah alkoholu. V druhej destilácii destilát dosahuje 80 % alkoholu. Z tejto destilácie vychádzajú tri zložky- hlava, srdce a chvost. Kým hlava a chvost sú nežiaduce a väčšinou sa primiešajú znova k vínu na ďalšiu destiláciu, srdce, ktoré je najbohatšie na chute a arómy sa ponechá pre následné zrenie v dubových sudoch.
Doba zrenia závisí na štýle brandy, kvalitatívnej triede i na zákonných požiadavkách jednotlivých krajín, kde sa brandy produkuje. V Španielsku sa brandy zvykne vyrábať aj spôsobom „solera“, kedy sa brandy premiestňuje medzi sudmi a zmiešava sa so starším ročníkmi.
Klasifikácia brandy podľa minimalnej doby vyzrievania v sudoch: