Keď sa tradícia snúbi s vášňou, vzniká najlepšie víno na svete. Bez vína by nebolo Francúzsko a bez Francúzska by nebolo víno - krajina galského kohúta je jedným z najväčších a najznámejších producentov vína na svete.
Recepty - urobte si lahodné kávy Dalgona a Affogato
Prinášame vám dva recepty na svetovo populárne kávové nápoje. Na prípravu si vystačíte s niekoľkými ingredienciami, pre nákup kávy teraz využijete limitovanú akciu Black Week.
AKCIA Black Week Káva len do 8. 11. 2024
V roku 2020 navštívil kórejský herec Jung Il-woo v rámci TV Show kaviareň v Macau, kde kávu vyskúšal. Keďže káva pripomínala chuť kórejskej sladkosti s názvom Dalgona, Jung Il-woo nazval kávu Dalgona coffee. Vďaka televíznej šou a sociálnym médiám si káva Dalgona najprv získala popularitu v Kórei a potom si našla množstvo nových milovníkov po celom svete.
Káva Dalgona
Káva Dalgona, známa z TikToku, je kávová pena vyrobená z instantného kávového prášku, cukru a horúcej vody, ktorá sa potom pridáva do horúceho alebo studeného mlieka.
Tento krémový, lahodný kávový nápoj môže byť vyrobený aj z rastlinného mlieka alebo iných mliečnych alternatív, vďaka čomu je ideálny pre vegánov a ľudí, ktorí netolerujú laktózu.
Na jeden pohár potrebujete:
• 4 ČL instantnej kávy v prášku
• 4 lyžičky cukru
• 4 PL horúcej vody
• 200 ml teplého alebo studeného mlieko
Postup - Pridajte kávový prášok, cukor a horúcu vodu do misky a šľahajte, kým nevznikne hustá a krémová pena. Potom do pohára nalejte horúce alebo studené mlieko a doplňte kávovou penou.
Pre tých, ktorí radi skúšajú nové nápady, skúste do zmesi pridať čokoládu alebo čokoládový likér Nirvana.
Affogato Panna Cotta
Panna Cotta je jedným z najznámejších a najtradičnejších dezertov v severo talianskom regióne Piemont. Vyskúšajte lahodný recept Affogato Panna Cotta, ideálny pre milovníkov kávy.
Sladký, hodvábny dezert sa pred 60. rokmi nikdy nespomínal v kuchárskej knihe. Aj keď Panna Cotta znamená v taliančine „varené mlieko“, hlavné zložky sú smotana, cukor, mlieko, vanilka a želatína. Ak chcete získať pudingovú konzistenciu, musíte ho nechať v chladničke minimálne 4 hodiny alebo cez noc. Je to dokonalý dezert na prípravu vopred, keď očakávate hostí.
Na premenu bežnej Panna Cotty na Affogato Panna Cottu postačí trocha kávy. Do tohto receptu však môžete pridať niekoľko ďalších prísad, ako je čokoláda a kávový likér.
Ingrediencie
• 100 g nasekanej tmavej čokolády Venchi
• 600 ml smotany na šľahanie 33%
• 1 1/2 šálky mlieka
• 1/2 šálky práškového cukru
• 120 ml kávového likéru Alamea
• 2 čajové lyžičky semiačok z vanilkového lusku
• 6 plátkov želatíny
• 100 g nasekanej bielej čokolády
• 1 šálka uvareného espressa Lavazza
Postup
Do hrnca dajte tmavú čokoládu, polovicu smotany, polovicu mlieka, štipku cukru, pár kvapiek likéru a kvapku vanilky. Varte za stáleho miešania na miernom ohni asi 5 minút, kým sa čokoláda a cukor nerozpustí. Rozdeľte želatínový pláty na polovicu a jednu polovicu vložte do misky. Podlejte studenou vodou a necháte 2 minúty namočiť. Po nasiaknutí vytlačte z plátkov želatíny prebytočnú tekutinu, nalejte zmes z hrnca a miešajte, kým sa želatína nerozpustí. Pohár umiestnite pod miernym uhlom a preneste do nej zmes. Pohár vložte do chladničky pod uhlom, kým zmes nestuhne asi hodinu.
Bielu čokoládu vložte do čistého hrnca so zvyšnou smotanou, mliekom, vanilkou, štipkou cukru a polovicou zvyšného likéru. Miešajte asi 5 minút na miernom ohni, kým sa čokoláda a cukor nerozpustí. Opakujte druhý krok so zvyšnou želatínou, ale tentoraz nechajte zmes 5 minút vychladnúť, kým sa želatína rozpustí. Pohár položte a na prvú zmes nalejte vychladnutý krém. Vložte do chladničky na 4 hodiny stuhnúť.
Espresso, zvyšný cukor a likér pridajte do hrnca a varte za stáleho miešania 2-3 minúty na stredne vysokej teplote, kým sa cukor nerozpustí a sirup mierne nezhustne. Vložte do chladničky na 1 hodinu stuhnúť. Po vychladnutí nalejte kávovú zmes na Panna Cottu, pridajte trochu šľahačky a čokoládové vločky na ozdobu.
Tipy a triky pre dokonalú Panna Cottu
Jednou z najdôležitejších vecí je správna rovnováha medzi tukom a želatínou. Ak smotanu nahrádzate mliekom, sójovým mliekom alebo iným rastlinným mliekom, je potrebné množstvo želatíny upraviť smerom nahor. Panna Cotta by sa nikdy nemala variť, dbajte na nízky ohrev. Vysoké teplo by zničilo želatínu a v dôsledku toho by zmes nestuhla.
Nie je nič horšie ako mať malé kúsky želatíny v Panna Cotte. Ak použijete želatínové pláty, nechajte ich namočiť v studenej vode. Potom vytlačte prebytočnú tekutinu z plátkov želatíny pred použitím. Želatinu dajte do teplej zmesi. Nikdy nie do chladu, pretože vytvorí hrudky. Zmes môžete pred podávaním preliať cez sitko. Niektoré druhy ovocia, ako sú ananás a kivi, sa so želatínou nehodia, pretože obsahujú enzýmy, ktoré želatínu rozkladajú.
Ďalšie články
Rakúsko pokračuje v stanovovaní meradiel v ekologicky uvedomelom vinohradníctve. V súlade s rozsiahlym a nezávisle kontrolovaným vinohradníckym programom „Udržateľné Rakúsko“ sa v súčasnosti vinič pestuje takmer 12 000 hektárov viníc, čo zodpovedá 27 % celkovej plochy v Rakúsku. Ide o pozoruhodný vývoj vzhľadom na to, že certifikačný program bol spustený len pred desiatimi rokmi.
Keď prvýkrát ochutnáte nealkoholický gin, je to ako otvoriť dvere do paralelného vesmíru. Vaša ďalšia otázka je ako sa vyrába nealkoholický gin? Dodržiava sa pri výrobe rovnaký postup ako pri tradičnej výrobe ginu a alkohol sa potom jednoducho odstráni?