offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Zoznámte sa s vinárom - Vinárstvo Frtus Winery

Zoznámte sa s vinárom - Vinárstvo Frtus Winery

Rodinné vinárstvo Frtus vzniklo v roku 2008, keď bratia Frtúsovci vyrobili svoje prvé víno. My sme vyspovedali majiteľa a zakladateľa vinárstva Rada Frtúsa.

Vinárstvo sídli v malej obci Podlužany pri Leviciach v Nitrianskej vinohradníckej oblasti. Aké sú ich vína a plány do budúcnosti? Prečítajte si náš rozhovor s Frtus Winery.


Ako by ste charakterizovali filozofiu vinárstva Frtus Winery, pre koho sú Vaše vína určené?

Ako napovedá náš firemný slogan, prinášame originálne víno pre originálnych ľudí... Ľudia, ktorým bude naše víno chutiť, sú pre nás tí originálni ľudia a my urobíme všetko preto, aby mali vzťah k značke a k nám vinárom. Aby nás ako tvorcov spoznali, zdieľali s nami výrobu a verili nám. Verili, že víno robíme s najlepším vedomím a svedomím, že sa ho nesnažíme oklamať ničím, čo by narušilo charakter vína. U nás také niečo nepripadá do úvahy.

Jednoducho hľadáme ľudí, ktorí si vážia samých seba a chápu, že na to, aby sme niečo vyrobili, musíme vyvinúť enormné úsilie z úprimného srdca.

Koľko vinohradov dnes vlastníte a kde? Plánujete do budúcna prikúpiť ďalšie vinohrady?

Dnes sme v štádiu prípravy výsadby vinohradov v rozlohe 13 ha. Práve sme zapracovali do pôdy makro a mikro živiny a maštaľný hnoj, na jeseň budeme rigolovať a na jar vysádzame. Celý tento projekt sme pripravovali 6 rokov. Vinohrad sa bude nachádzať v katastri Rybník čo je prvá vinohradnícka obec v Tekovskom regióne na južnom svahu štiavnických vrchov. Celý priebeh bude možné sledovať na našich stránkach Frtus Winery.

Vašou odrodou číslo jedna je Pesecká Leánka, s ktorou ste sa dostali do povedomia zákazníkov. Prečo práve Pesecká Leánka? Išlo viac o marketing (myslím na billboard s peknou slečnou) alebo Vám táto odroda učarovala?

Pesecká leánka je odroda, ktorú vyšľachtili vo Veľkom Peseku pri Leviciach a v našom regióne je asi najznámejšia odroda, z ktorej naši predkovia robili víno. Leánka je slovo prevzaté z maďarského názvu “leanyka” dievča. Čiže Pesecká leánka je dievča z Peseku. Prišlo nám preto prirodzené, prirovnať Peseckú leánku ako krásne mladé dievča, ktoré vás očarí na prví pohľad. Také je aj naše víno. Čiže čisto pragmatické prirovnanie.

Vaše vinárstvo sa orientuje najmä na slovenské novošľachtence – Dunaj, Hron, Mília, Noria. Ako sa Vám s nimi pracuje a aký potenciál v nich vidíte?

Myslím že Dunaj a Hron sú veľmi perspektívne modré novošľachtence a spolu s Frankovku modrou sa nám osvedčili ako najlepšie pre našu polohu a vo vzťahu k pôdnemu profilu aký tam máme. Dali sme si urobiť detailný rozbor pôdy celej parcely pedológmi za prítomnosti pána Krausa, s ktorým sme po dôkladnej analýze tieto charakteristiky preberali. Z bielych novošlachtencov Noria, má krásne kyseliny a štruktúra vína má vysoký potenciál.

Milia sa nám tam hodí lepšie ako Devín a dosahuje lepšie výsledky vo vinohrade, preto ju aj budeme vysádzať. Nehovoriac o aromatike a charaktere vína, ktoré máme z oblasti Rybníka vyskúšané. Myslíme si, že nič lepšie nemôžeme spraviť ako ich tam vysadiť.

Ktorý úspech je pre Vás ten najväčší, čo sa týka vín?

Pre mňa je úspech ak naše vína chutia ľuďom, čo zatiaľ vyzerá že tak je. Všetko ostatné je sekundárne. Čo sa týka hodnotení profesionálov máme úspešné hodnotenia zo zahraničia aj to, že za posledné 3 roky sme sa vždy umiestnili v národnom salóne vín.

Každý človek potrebuje občas povzbudiť a naštartovať, čo je Vašou motiváciou?

Motiváciou je ak môžete vytvoriť niečo, čo neskôr môžete niekomu odprezentovať ako svoje dielo. Prirovnal by som to k umelcom. Víno je umelecké dielo a my dostaneme raz do roka príležitosť niečo vytvoriť. A následne to majú ľudia možnosť zhodnotiť, či sa im naša práca páči alebo nie.

Kto je podľa Vás osobnosťou, inšpiráciou vo svete vína?

Asi by ste čakali, že poviem niekoho konkrétneho. Pre mňa je osobnosť každý, kto to s vínom myslí seriózne, vážne a nesnaží sa hľadať kratšiu cestu. Pristupuje k tomu s úctou a rešpektom a nesnaží sa prezentovať že on je ten, kto je osobnosť v regióne, na Slovensku či vo svete. Toto sú pre mňa osobnosti a väčšinou sú menej známe.

V portfóliu aktuálne ponúkate vína z 11 odrôd. Do budúcna počítate sortiment ponechať, zmenšiť, či zväčšiť? Prezraďte, aké novinky chystáte pre Vašich zákazníkov, na čo sa môžu tešiť?

Viac vín určite nebude skôr naopak, bude ich menej. Zákazníci sa ale rozhodne môžu tešiť na Noriu 2018, ktorá je v stále v sude kombinácia agát-dub.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.