offerBox
1

3. 10. - MasterClass Bordeaux 2021

offerImage

Pozývame vás na Masterclass ôsmich červených vín ročníka 2021 z Bordeaux, ktorý patril medzi klasické. 

Čítať viac

Slovenské vinobranie + víno Pivnica Čebovce zadarmo k nákupu nad 50 €

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Zápisky z MasterClass „Wehlener Sonnenuhr na 7“

Zápisky z MasterClass „Wehlener Sonnenuhr na 7“

Wehlener Sonnenuhr (Slnečné hodiny) je strmý vinohrad s chudobnou, kamenisto-bridlicovou pôdou. Býva považovaný za diamant v náhrdelníku klasifikovaných parciel na strednej Mosele. Má ideálne podmienky pre pestovanie viniča. Vína z tohto vinohradu pôsobia elegantne a zároveň precízne. Sedem vín od troch nemeckých vinárov zo šiestich ročníkov nám predstavil someliér Corner & Co. Rasťo Šuták.


Wehlener Sonnenuhr

Rieka Mosela je chrbtica regiónu, ktorá sa kľukatí takmer 150 km. Spolu so svojimi dvoma malými prítokmi, Saar a Ruwer, tvorí jednu vinohradnícku oblasť, ktorá je považovaná za najstaršiu v Nemecku. Moselské vinohrady obrába okolo 5 000 vinohradníkov, celkovo 8 536 hektárov (2023) v 125 vinárskych mestách. Je to často za mimoriadne ťažkých podmienok, pretože nikde na svete nie sú strmšie vinice ako v piatej najväčšej vinohradníckej oblasti Nemecka. Dnes je polovica viníc na strmých a terasovitých miestach so sklonom nad 30 stupňov, niektoré sú vysadené v ohromujúcom 70-stupňovom sklone. Na týchto strmých svahoch sa takmer všetko hrozno musí zbierať ručne.

Wehlener Sonnenuhr je známy aj tým, že celá lokalita je strmá a je súčasťou vinohradníckeho mesta Wehlen. Vinice sú orientované na juh/juhozápad a sú v nadmorskej výške od 110 m do 250 metrov nad morom. Pôvodne mala plocha vinohradu 10 hektárov, ktorá sa rozrástla na 47. Na kamenistej, bridlicovo zvetranej pôde sa pestuje hlavne odroda Riesling. Bridlica ukladá denné teplo a v noci ho uvoľňuje. Z odrazu tepla profitujú najmä lokality v bezprostrednej blízkosti Mosely, ktorá zároveň zmierňuje chladné noci a odráža slnečné lúče späť na vinicu. Wehlener Sonnenuhr ponúka ideálne podmienky pre vína v kategórii Kabinett, Spätlese a sladké vína.

Vinice Sonnenuhr 

Slnečné hodiny Wehlen vďačia za svoj názov Jodocusovi Prümovi, ktorý v roku 1842 nainštaloval slnečné hodiny na strmé svahy najlepšej vinice Wehlen (vtedy ešte Lammertlay), aby vinohradníkom oznámil čas. Slnečné hodiny sú dodnes vo vinici a považujú sa za dominantu mesta Wehlen. V roku 1913 bol Wehlener Sonnenuhr prvýkrát schválený ako názov lokality, ktorý nahradil starý názov Lammertlay. 

Hodiny sú jednou z dominánt mesta Wehlen. V dedine Zeltingen sa nachádza priamo susediaca vinica s podobným názvom - Zeltinger Sonnenuhr. Ďalšie vinice s názvom Sonnenuhr sú v Braunebergu, Maring-Noviande, Neumagen-Dhrone, Pommerne a Ürzigu. Práve Pommerne sa nachádza najstarší Riesling na Mosele Rosenberg (1860). 

 

Prvá trojica v kategórii Kabinett

Max Ferdinand Richter je rodinné vinárstvo z obce Mülheim. Vlastní 4ha viníc vo Wehlener Sonnenuhr. Hrozno pochádza z veľmi starého neštepeného vinohradu na pravom brehu rieky. Vína kvasia spontánne vo veľkých sudoch - fuder. Riesling Wehlener Sonnenuhr Kabinett feinherb 2023 zaujal intenzívnou ovocnou vôňou citrusov, zrelých marhúľ a yuzu. V chuti šťavnatý s elegantným a harmonickým prejavom zvyškového cukru a sviežou kyselinkou. Čistý, mladý, ovocno minerálny. Klasický Riesling v kategórii feinherb s dlhým potenciálom. Ročník 2022 v porovnaní s 23 pôsobí zrelšie. Vo vôni sa objavuje okrem ovocných tónov jemný dymový tón a náznak kerozínu.

V chuti pôsobí plnšie, telnatejšie avšak zachováva si ovocie a sviežosť. V závere trochu kratšie ako 2023. Vinárstvo Selbach-Oster sídli Zeltingen-Rachtig. Starý, neštepený vinič pokrýva veľkú časť vinohradov. Vína zrejú v nerezových tankoch i sudoch (fuder). Ročník 1987 bol posledný studený ročník na Mosele. Vyzretý Riesling s ušľachtilou vôňou kandizovaných citrusov, jabĺk, hrušiek, zeleného čaju, bieleho korenia a medovky. V chuti komplexný s neuveriteľnou sviežosťou. Stále si zachováva ovocno minerálny charakter a perfektnú kyselinku. Riesling s terciárnym  a cool climate prejavom, ktorý má stále svoj život a potenciál.

Dvojica Spätlese z ročníka 2020

Ročník 2020 bol veľmi teplý. Hrozno bolo zdravé a dosiahlo vysokú zrelosť. Riesling Wehlener Sonnenuhr Spätlese 2020 z vinárstva Max Ferdinand Richter má výborné parametre, 92 g/l a 9 g/l kyselín, čo sa odráža aj vo víne. Zrelá, ovocno citrusová vôňa doplnená o tóny bielych frézií. Vôňa je previazaná s chuťou. Klasický a kultivovaný Riesling s úžasnou harmóniou a eleganciou. Môžete si ho otvoriť hneď, ale ešte má dlhý život pred sebou. Selbach-Oster Riesling Wehlener Sonnenuhr Spätlese 2020 pôsobí vo vôni zrelšie, okrem ovocných tónov sa objavuje med a nádych dymu. V chuti bohatý, ovocno medový, dokonca sa objavujú hrozienka a figy. V porovnaní s Richterom pôsobí sladšie. Obidve Rieslingy sú dobrými partnermi do kvalitnej gastronómie. 

Wehlener Sonnenuhr Spätlese Grosse Lage

Vinárstvo J. J. Prüm sa môže podobne ako predchádzajúce oprieť o bohatú históriu. Založené bolo v roku 1911 po rozdelení dedičstva. Dnes na čele stojí Dr. Manfred Prüm spolu so svojou dcérou Dr. Katharina Prüm. Základom je 22 hektárov v najlepších lokalitách strednej Mosely. Podľa Manfreda a Kathariny je úlohou pivnice jednoducho vniesť jedinečnú kvalitu hrozna do fľaše v jeho najčistejšej podobe. Do legendárnej pivnice nikdy nesmie vstúpiť žiadny cudzinec.

Vína vyzrievajú len v nerezových tankoch, aby si zachovávajú vysokú aciditu a mineralitu, čo umožňuje vínam neuveriteľne dlho vyzrievať. Ročník 2017 bol na Mosele ovplyvnený jarnými mrazmi a fermentácia vín prebiehala pomalšie. Naopak ročník 2016 bol typický. Čo sa týka jednotlivých Rieslingov, Prüm zvládol oba výborne.

Riesling Wehlener Sonnenuhr Spätlese Grosse Lage 2017 je vrstevnatý, komplexný, lahodný a svieži. Zrelá hruška, jablko, žltý melón, yuzu a medovka. Víno je krásne hravé a vitálne vďaka pikantnej kyselinke. Ročník 2016 pôsobí plnšie a otvorene. Okrem ovocných nuáns sa objavujú i tie herbálne ako eukalyptus a šalvia. Rafinovaný, komplexný s pevnou minerálnou štruktúrou. Wehlener Sonnenuhr prejavuje eleganciu a čistý charakter Rieslingov. 

Už 3. októbra pripravujeme MasterClass Bordeaux 2021!

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.