offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Ximénez-Spínola - klenot Jerezu

Ximénez-Spínola - klenot Jerezu

Ximénez-Spínola, jedinečné a jedno z najmenších vinárstiev v Jereze. Filozofiou vinárstva je ponúkať klientom mimoriadne kvalitné vína, ktoré sa vymedzujú kritériám apelácii. Žiadna iná rodina s vinohradníckou tradíciou sa nevenovala a naďalej venuje výlučne odrode Pedro Ximénez.


Ximénez-Spínola je naďalej nezávislou a rodinne orientovaným vinárstvom, ktoré sa nezaujíma o výrobu veľkých objemov, ale o kvalitu. Výroba je obmedzená a každá fľaša má svoje číslo, čo ju robí jedinečnou a zároveň zaručuje kvalitu a excelentnosť jej obsahu. Vo vinárstve si vytvorili vlastnú filozofiu, úplne odlišnú, ktorou sa v súčasnosti zaoberá DO Jerez-Xerés-Sherry. Vinárstvo sa spravidla nezúčastňuje na žiadnych vinárskych súťažiach. Zameriava sa iba na kvalitu a prácu s veľmi obmedzeným počtom distribútorov, vďaka čomu sú ich vína veľmi dôvernou voľbou.

Názov odrody Pedro-Ximénez vznikol z mena Peter „Pedro“ a Siemens „Ximénez“. Táto teória je zdokumentovaná vo vydaní diela „Cosmographía Generalis“ z roku 1636, ktoré v Amsterdame vydal holandský geograf Paul Merula. 

 

Vinárstvo Ximénez-Spínola založil v roku 1729 Phelipe Antonio Zarzana Spínola. Nachádza v najdôležitejšej vinohradníckej oblasti na juhu Španielska v Marco de Jerez medzi obcami Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda a Puerto de Santa María.

Tento región leží vo vápencovej oblasti v blízkosti ústia rieky Guadalquivir. Pôvodne ju zaplavili lagúny a slané močiare, ktoré boli známe pod  názvom „jazero Ligustino“. Vysušením jazera pomocou akumulácie vlhkosti a dlhými hodinami priameho slnečného žiarenia sa na povrch dostali sedimenty a fosílie, ktoré tam boli uložené po milióny rokov.  

Vinič, ktorý sa pestuje v Jereze, doviezli pravdepodobne Feničania. Odroda Pedro Ximénez sa dostala na Pyrenejský polostrov za vlády Carlosa I., keď niektorí roľníci z brehov Rýna a Mosely vytvorili takzvaný „Tercios de Alemanes“. Pestovala sa v Montille, Málage a Castilleja de Guzmán.

V priebehu rokov získala väčšiu dôležitosť  v Jereze a Montille. Pedro Ximénez má určitú podobnosť s odrodami „Rizling rýnsky“, „Weissable“ a „Elbling“, ale podľa najnovších výskumov sa presne nezhoduje so žiadnou z nich. José Antonio preto vycestoval do Nemecka, aby pracoval a dozvedel sa viac a vedomosti používa pri výrobe svojich vín. 

Sherry aj brandy

Vinárstvo získava hrozno z vlastných 16 hektárov viníc v Las Tablas a pago Carrascal osadených iba jedinou odrodou Pedro Ximénez, ktorá je dnes v Jereze vzácna. Pestovanie je ekologické, aj keď bez úradného osvedčenia.  Vinárstvo pracuje s prírodnými cukrami. Ximénez-Spínola suší väčšinu hrozna na slnku (systém nazývaný soleo), bobule strácajú po ceste asi 70% hmotnosti hrozna a z jednej tony hrozna získajú iba 200 litrov muštu. Vinárstvo používa na zrenie svojich vín iba 225 litrové dubové sudy. 

Ximénez-Spínola okrem vína vyrába ocot a brandy. José Antonio vysvetľuje, že v roku 1948 bola  krajina postihnutá krízou a jeho starý otec ocitol s vínom uloženým v jeho vinárstve v hodnote troch ročníkov. Keďže víno nemohol predať, rozhodol sa vziať ho na destiláciu, čím vyrobil jednu z najznámejších páleniek v Jereze. Vinárstvo vlastní jednu veľkú soleru s názvom „San Cristino“.

Solera pozostáva z 38 starých gaštanových sudov, v ktorých sa predtým nachádzali vína Pedro Ximénez. V dnešnej dobe sa vyrobí sotva 3 000 fliaš. Každá z nich sa predá skôr, ako sa dostane na trh, očíslovaná a podpísaná rukou vinárstva Ximénez-Spínola podľa tradície. 

Vína

Ximénez-Spínola Fermentación Lenta (eshop- Veľmi zriedkavé suché biele víno z odrody Pedro Ximénez sušené 21 dní na slnku. Pomalú fermentáciu zabezpečuje pridávanie 30 litrov nového vína do už prekvaseného, prebieha v 300l francúzskych sudoch. Jemná botanáž šesť mesiacov. Denominación Varietal Pedro Ximénez.

Ximénez-Spínola Old Harvest Medium Sherry (eshop) - Oxidatívne víno vyrobené zo selekcie sudov solery od roku 1964. Dozrieva tri mesiace a výnosy sú len 200 l muštu na tonu hrozna. Expresívne a zároveň svieže víno.

Ximénez-Spínola Pedro Ximénez Vintage (eshop) - Zriedkavé víno vyrobené z odrody Pedro Ximénez v oblasti Jerez de la Frontera. Hrozienka sa vytvárajú ponechaním hrozna vo vinici.

Ximénez-Spínola Pedro Ximénez Solera 1918 (eshop) - Biele víno vyrobené z limitovaného počtu sudov zrejúcich ako solera od roku 1918. Extravagantné, veľkolepé s dokonalou harmóniou.

 

Ximénez-Spínola Exceptional Harvest (eshop) - Rarita vyrobená exkluzívne z odrody Pedro Ximénez v oblasti Jerez de la Frontera. Hrozno zostáva vo vinohrade 20 dní dlhšie ako zvyčajne. Šupky sa macerujú. Fermentácia sa zastaví, aby sa udržala nízka hladina alkoholu. Potom víno vyzrieva v použitých dubových sudoch a kaly sa miešajú počas štyroch mesiacov. Bol to namáhavý a dlhý proces, ale podľa Josého Antonia Zarzanu, výsledok odôvodňuje vynaložené úsilie.

Ximénez-Spínola Cosecha (eshop) - Ďalšia nefortifikovaná rarita od rodiny Zarzana. Hrozno odrody PX sa pozbiera a niekoľko dni sa suší na špeciálnych rohožiach priamo vo vinohrade, čiastočne tienené vinicami.

Na základe toho si zachováva potrebnú sviežosť a zároveň získava koncentráciu. Fermentuje a zreje rok v malých francúzskych dubových sudoch. Produkcia je veľmi malá, z jednej tony hrozna sa získa len 200 litrov vína. Potenciál na archiváciu - neobmedzený.

José Antonio Zarzana: „Dnes už deviata generácia pracuje tak, ako to robili naši predchodcovia, s večnou vďačnosťou. Začali so solerami, ktoré nemohli dokončiť, položili nám rovnaké základy s akými naše deti budú aj naďalej robiť naše meno skvelým“.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.