offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Vína z oblasti Mosely a jej Riesling

Vína z oblasti Mosely a jej Riesling

Vinohradnícka oblasť Mosel patrí k najobdivovanejším prírodným úkazom svata. Mosela nie je len rieka, ale i vinohradnícka oblasť, kde sa rodia jedni z najlepších Rizlingov sveta.

Inšpirujte sa:

TOP vína odrody Rizling rýnsky 

Všetky Rizlingy z Mosely


Výnimočná oblasť, výnimočné vína

Rieka Mosela je najväčším prítokom Rýna, do ktorého ústi pri nemeckom meste  Koblenz v mieste nazývanom Deutscher Eck (Nemecký roh). Pramení v pohorí Vogéz na severovýchode Francúzska, preteká cez mestá Nancy, Méty a Trier. Jej koryto si vyhĺbilo cestu cez doliny so strmými svahmi, na ktorých sa rozprestierajú vinohrady.

História pestovania viniča sa v tejto oblasti začala pred asi 2000 rokmi, keď Rimania vysadili vinohrady na svahoch pozdĺž celého toku rieky. Mosel je najstaršou vinohradníckou oblasťou Nemecka a s mestom Trier patrí do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Dodnes sa zachovalo niekoľko historických pamiatok z čias rímskej ríše, napríklad aj špecifický tvar nízkeho kalicha na víno so silnou stopkou a označuje sa ako „Riman“ ( Römer). V nemeckej časti rieky Mosel medzi mestami  Perl a Koblenz sa pestuje okolo 125 odrôd, ktoré rastú na cca 9000ha viníc pozdĺž rieky. Hlavnou odrodou je Riesling.

Nielen pôdy s vysokým podielom bridlice, ale i prítomnosť rieky mu dáva špecifický prejav. Rieka akumuluje teplo a chráni údolie pred extrémnym výkyvom teplôt vo vinohrade. Mierne zimy a príjemne teplé letá sú v tejto oblasti pravidlom, ide pritom o jednu z najteplejších oblastí  Nemecka.

Veľká vodná plocha odráža slnečné lúče do vinohradov. Kamenisté pôdy výborne absorbujú teplo. Nemenej dôležitý je i strmý sklon svahov, na ktorých rastie vinič, i keď viaceré parcely sú na horšie dostupných miestach a práce vo vinohrade i zber je možne vykonávať len ručne.

V Mosele leží najstrmšia vinica v Európe, má 380 m n. m, so sklonom viac než 65 stupňov a obrábať ju je horolezecký výkon. Strmosť svahu spôsobuje neustálu eróziu drobných častíc hliny a piesku a pôsobí ako prirodzená drenáž.

Ide o vinicu Bremmer Calmont. Hlavnou horninou sú devónske bridlice, ktoré sa objavili pred asi 400mil. rokov ako pozostatok mora. Mosela sa delí práve podľa druhov bridlíc. Najbežnejšia je bridlica šedá, ktorá tvorí viac ako 50% vinohradov, červené sú zastúpené okolo 16% a malé percento tvoria modré.

 

 

Podoblasti Mosel

Mosela je rozdelená do troch hlavných oblastí. Horná Mosela je najjužnejšia časť a siaha až do Francúzska a Luxemburska. Zahŕňa časti Saar a Ruwer s centrom v Trieri. Stredná Mosela je najdôležitejšia z pohľadu pestovania viniča so známymi dedinami ako Bernkastel a Piesport. Táto oblasť je známa najmä suchými vínami odrody Riesling. Napokon je to Dolná Mosela, ktorá je najsevernejšia a siaha až k mestu Koblenz, kde sa vlieva do Rýna.

Bernkastel je oblasť s najväčšou výmerou vinohradov a tiež miestom, kde sa rodia jedni z najlepších, ale i najdrahších Rieslingov v Nemecku.

Známe sú vinice ako Doctor, ktoré dostali názov podľa miestneho arcibiskupa, ktorý sa vyliečil z choroby pitím vína z tejto oblasti. Medzi významné vinice patria Brauneberg Juffer-Sonnenuhr, Wehlener Sonnenuhr, Zeltinger Sonnenuhr, ktoré dostali názov podľa slnečných hodín postavených v 19. storočí práve v tejto oblasti, aby zberači vedeli, koľko je hodín.

Ochutnajte: Max Ferdinand Richter Riesling Mülheimer Sonnenlay Spätlese a Riesling Wehlener Sonnenuhr Spätlese.

Podobne ako mnohé vinice Grand Cru v Burgundsku, jednotlivé parcely vinice Sonnenuhr patria viacerým majiteľom, napríklad Wehlener Sonnenuhr má viac ako 200 majiteľov.

Ruwertal alebo Ruwer je názov predmestia Trier a je ústim rieky Mosel. Región je domovom viacerých monopolných viníc. V Mertesdorfe sa nachádza podzemný rímsky akvadukt, ktorý spája vinicu Grünhaus s mestom Trier. Podoblasť Saar je spojená s vinárom Egon Muller s jeho vinohradmi Scharzhofberg a Wiltinger Braune Krupp. Horná Mosela alebo Obermosel, ktorá sa nachádza pozdĺž hraníc Luxenburska a má najväčšie výsadby viníc s odrodami Elbling, Műller Thurgau a Axerrois Blanc. Moseltor je najjužnejšou oblasťou regiónu Mosel a produkuje i šumivé vína.

Riesling Kráľ vín

Najdôležitejšou odrodou oblasti Mosel je Rizling rýnsky – Riesling a pestuje sa takmer na 60% viníc. Vyhovuje mu mierna kontinentálna klíma, kamenistá a bridlicová pôda. Vôňa jablka, hrušky, broskyne, marhule, citrusových plodov, korenia, byliniek a kvetu lipy, všetky arómy môžete nájsť práve v Rizlingu z Mosely. Jeho sladké vína sú bohaté s dominanciou medu a hrozienok. Z bridlicovej pôdy je ideálnou odrodou k výrobe kvalitných sektov, vyrobených tradičnou metódou.

Ochutnajte: Max Ferdinand Richter Riesling Brut Mülheimer Sonnenlay.

Max Ferdinand Richter

300 ročné vinárstvo strednej Mosely z obce Mülheim, ktorého vína sa vo svete tešia veľkej reputácii. Vinárstvo Max Ferdinand Richter produkuje asi 11 000 kartónov vína ročne. Klenotom vinárstva sú vinice v najlepších polohách obcí Graach, Brauneberg či Mülheim. Z pôdy, s prevahou modrej bridlice, sa vyrábajú vína s charakterom terroiru a demonštráciou jedinečnosti rizlingu.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.