Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Aké je najlepšie víno? To, ktoré chutí, počúvam často. Určite nie! Áno, víno by malo chutiť, ale to je málo ako dôvod, prečo vzniklo. Aj hamburger vznikol preto, aby nasýtil a chutil. Dokonalé víno je pre mňa to, ktoré čo najvernejšie reflektuje svoj pôvod a ročník. Je vyrobené s citom a fortieľom. S rešpektom k životnému prostrediu kde vzniklo, ako aj v úcte k tradíciám. Využíva moderný prístup s cieľom vyjadriť, nie zaujať. Víno, ktoré dáva viac otázok, ako odpovedí! Rastislav Šuták, someliér WinePlanet a Corner & Co.
Inšpirujte sa: Európske vína, ktoré by ste mali určite ochutnať v roku 2022, Svetové vína, ktoré by ste mali určite ochutnať v roku 2022
Aké atribúty by malo spĺňať ideálne víno? Pre 85% populácie bude rozhodujúcim faktorom cena, pretože presne toľko slovenského vína sa predá ročne v supermarketoch. Jeho priemerná cena nepresiahne 3 eurá! V tejto hodnote bude zázrak nájsť skutočne kvalitné víno.
Cena vín bude čoraz viac vnímaná citlivejšie, ale dobrá správa je, že kvalita vín sa postupne zlepšuje. Aj v najnižšej cenovej relácii. Zlá správa je, že ceny vín rastú a budú rásť naďalej. Investície do ekologického pestovania hrozna a stúpajúce náklady pri jeho výrobe a distribúcii sa viditeľne premietajú do cien vín. Ďalším faktorom je globálne otepľovanie, ktoré v roku 2021 nepriaznivo ovplyvnilo nízku úrodu hrozna vo svete. Problémy s odbytom vína negatívne zasiahli aj slovenských producentov. Napriek tomu je v našej ponuke veľké množstvo hodnotných vín vo všetkých cenových kategóriách.
Naše vína si zaslúžia väčšiu pozornosť, nie z falošného patriotizmu, ale kvôli tomu, že máme šancu im porozumieť. Vychádzajú z našich klimatických podmienok, kultúry a tradícii. Pritom najlepšie spolupracujú s našou gastronómiou. Je to málo? Bezpochyby nie, preto ideálne vína sú už aj slovenské!
Najlepší Rizling zo Suchého Vrchu doposiaľ. Charakterom sa približuje magickej 2002 ( vtedy ešte z Mužle). Tento rizling sa vyhýba uniformne a anonymne pôsobiacim „light“ štýlom.
Naopak, sprašová pôda vinohradu je dobrým zázemím charakteru a štruktúry, ktoré dopĺňa prirodzený odrodový prejav. Vína z Karpatskej perly čoraz viac profitujú z ekologického prístupu pri obhospodarovaní viniča. Senzorickou kvalitou sa radí medzi najvýznamnejšie rizlingy vyrobené u nás za posledných desať rokov. Potenciál na archiváciu – takmer neobmedzený.
Nestáva sa často, aby táto odroda v našich vinohradoch dosahovala výnimočnú hodnotu. Dôvodov, prečo tomu tak býva, je viacero. Jedným z nich je citlivosť Chardonnay na vhodné pôdne podložie. Mojmírovský terroir patrí k prospešným pre burgundské odrody. Kombináciou výborného ročníka a citu jeho autora Juraja Majšíka sa očakávania menia na realitu.
Vo vôni pečené jablko s kvapkou hrušky a piškótového cesta. Chuť telnatá, viskózna, lieskovo – oriešková s krehkou aciditou a brilantnou harmóniou. Krásne biele víno takmer na vrchole, ktoré bude ideálne ku grilovanému zubáčovi s bylinkovým rizotom.
Táto odroda stojí neprávom na okraji záujmu. Škoda, ľudí priťahujú voňavé vína s predvídateľným prejavom. Vznešene a komplexne pôsobiaci biely Ruland od Kušických pripomína klasické vína z Alsaska, kde sa všetko o víne odohráva v pohári, nie na sociálnej sieti.
Nádychom kamiliek, mirabelky a chlebovej kôrky harmonizuje s jemnou sviežosťou zeleného jablka a krémovej autolýzy. Skvelý ročník vyzdvihuje prirodzenosť, finesu a balans. Najlepšie vynikne z pohára Riedel Vinum Viognier/Chardonnay.
Ešte jeden Rizling. Bodaj by ich bolo viac... Toto víno nie a nie zostarnúť. Prírodne sladké vína to majú na Slovensku ťažké, najmä vtedy, ak sú degradované na cole odchovanými „výživovými poradcami“. Hrozno pochádza zo slnečného ročníka a vinohradu v Porúbke s juhozápadnou expozíciou.
Toto víno je nielen dokonalé ku grilovanej husacej pečeni, ale obšťastní telo aj ducha - len tak. Petrolejovo marhuľová vôňa s krehkou textúrou ovocia a medu v ústach. Nesmierne elegantné až nežné víno, ktoré akoby nepatrilo do tejto doby...
Víno od Francúza Papillon píše novú históriu vína v Devičiom. Dedinka južne od Krupiny je historicky spojená s kultiváciou viniča, čo dokumentujú aj malé tufové pivničky na jej území. V jednej z nich vyzrievajú vína tohto mladého vinárstva. Ľudia chcú piť príbehy... Čo však teší viac, je kvalita vín a svojský prístup pri ich výrobe. Tento ružový Pét-Nat 2020 je vyrobený z Pinotu Noir, zhodnocuje všetky atribúty tejto unikátnej odrody – v sviežosti, prirodzenosti a delikátnosti. Skvelý aperitív.
Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.