UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Svetové vína, ktoré by ste mali určite ochutnať v roku 2022

Svetové vína, ktoré by ste mali určite ochutnať v roku 2022

Najviac prekvapení sa dá prežiť s vínami sveta. Tieto vína disponujú pozoruhodným nadšením pri ich výrobe, vášňou ich autorov, ale aj charakterom pôvodu, ktorý vychádza z dokonalého poznania prostredia, kde vznikajú. S kúpou netreba otáľať, pretože ich ceny rastú rýchlejšie,  než sme očakávali. Rastislav Šuták, someliér WinePlanet a Corner & Co.

Inšpirujte sa: Európske vína, ktoré by ste mali určite ochutnať v roku 2022 , Slovenské vína, ktoré by ste mali určite ochutnať v roku 2022


Penfolds BIN 128 Shiraz 2017 (eshop)

BIN 128 je špecifické a nesmierne príťažlivé červené víno, ktoré sa dá piť už teraz. Na rozdiel od Bin 28 Kalimna pochádza z chladnejšieho regiónu - Coonawarra, známym najmä kvôli Cabernetu. Víno má rozumnú porciu trieslovín aj tanínov. Ovocnú sviežosť a intenzitu odrody. Pôsobí elegantne a harmonicky. Svojím senzorickým prejavom pripomína klasický štýl, čo potvrdzuje aj vývoj starších ročníkov. V Langton Classification mu patrí hodnotenie Excellent!

Printhie MCC Chardonnay, 2019 (eshop)

Víno pripomínajúce Puligny. Vinohrady oblasti Orange v Novom Južnom Walese patria medzi najvyššie položené v Austrálii (1050 m n. m).

Čistý, takmer puristický prejav. Citrusy, zázvor, dotyk vanilkového struku a byliniek. Svieža, suchá chuť s pozoruhodnou štruktúrou. Skvelá prirodzenosť a výraz vína. Veľmi dlhý, korenistý záver. Vynikajúce ku grilovaným krevetám alebo chobotnici. Posledné fľaše na Slovensku! 

 

Villa Maria The Gravels Ngakirikiri 2013 (eshop)

Najlepší Cabernet Nového Zélandu sa rodí na severnom ostrove, v oblasti Hawk´s Bay – Gimblett Gravels. V tomto ročníku aj so štipkou Merlotu. Víno sa predáva striktne len na základe alokácie vopred.

Rafinovaná a terciárna vôňa čiernych ríbezlí, sliviek, višní, cassisu s tónmi kávových zŕn, sladkého drievka, sušeného tymiánu a fialiek. Vyzretá chuť s dominanciou ríbezlí a kôstkového ovocia. Jemný dotyk vanilky a škorice. Vyvážené, elegantné víno s dobre zakomponovanými tanínmi a jemnou aciditou. Dlhý, korenistý záver. Kráska, ktorá sa pomaly približuje k vrcholu...

Kanonkop Kadette Cabernet Sauvignon 2019 (eshop)

Kanonkop je pre somelierov inštitúciou. Vína z tohto vinárstva odzrkadľujú obrovský potenciál nie len krajiny, ale aj oblasti Stellenbosch. Kadette sa vo verzii Cabernet vyrába len posledné tri roky.

Na jeho výrobu sa využíva hrozno z mladších parciel, ktoré by inak skončili v žiadanom a oveľa drahšom „Estate“. Senzoricky pôsobí prekvapivo komplexne s decentnou textúrou tanínov a dostatkom ovocného prejavu. Vďaka výnimočnému ročníku je perzistentné a harmonické. Perfektné k bažantovi na červenom víne.

Rutini Apartado Gran Malbec 2015 (eshop)

Aktuálne jeden z najlepších Malbecov z Argentíny. Výnimočné víno s rukopisom pôvodu a perfektnou fľašovou zrelosťou. Hrozno pochádza z troch podoblastí Mendozy – Altamira, Tupungato a La Consulta. Pričom z poslednej menovanej sú to 86 ročné vinohrady!

Vzniká ako selekcia najlepších sudov. Intenzívny a zároveň šarmantný senzorický prejav vo vôni aj chuti. Zdravé taníny a koncentrácia ovocných aróm. Dlhá, korenisto herbálna dochuť. Mimoriadny potenciál pre vyzrievanie.

Emiliana Salvaje Syrah Roussanne BIO 2021 (eshop)

Novinka v našom portfóliu. Hrozno pochádza zo štyroch vybraných parciel vinohradu Quebrada v Casablance severne od Santiaga. Vinohrad je pozitívne ovplyvňovaný prúdením chladného vzduchu z Tichého oceánu. Spolu so štrkovou pôdou a piesčitým reliéfom umožňujú rast hlbokému koreňovému systému.

Klimatické podmienky priaznivo prispievajú k ekologickému pestovaniu viniča. Hrozno sa po viacnásobnej selekcii šetrne spracuje a následne prirodzene fermentuje v nerezových nádržiach, spoločne bez pridania oxidu siričitého. Po fermentácií vyzrieva 5 mesiacov v betónových, kónických nádobách. Unikátne víno s hlbokou, intenzívnou farbou. Vôňa je zložená s tónov bobuľového ovocia, malín a byliniek. Chuť pôsobí šarmantným dojmom s množstvom vitality a prirodzeným prejavom. 
 

Jeden skvelý tip na záver

Albert Bichot Secret de Famille 2018 (eshop)

Príležitosť ochutnať skvelé burgundské na úrovni „village“  za túto cenu je viac menej zázrakom. A navyše z vynikajúceho ročníka. Hrozno pochádza z dedín Chambolle-Musigny, Nuits-Saint-Georges, Gevrey Chambertin a Marsannay.

Víno vyzrievalo 10-12 mesiacov v starších burgundských sudoch. Secret je šarmantné víno s ovocno-kvetinovou vôňou a logickou štruktúrou v chuti. Dlhý a minerálny záver. Svojou kvalitou si zachováva esenciálny rukopis oblasti s jemnými nuansami ako aj prívetivý charakter. Pripravené na pitie už teraz, ale v skvelej kondícii vydrží do 2030. 

 

Pokračujte na: Európske vína, ktoré by ste mali určite ochutnať v roku 2022 , Slovenské vína, ktoré by ste mali určite ochutnať v roku 2022

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.