offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Slovenské vína, ktoré by ste mali určite ochutnať v roku 2022

Slovenské vína, ktoré by ste mali určite ochutnať v roku 2022

Aké je najlepšie víno? To, ktoré chutí, počúvam často. Určite nie! Áno, víno by malo chutiť, ale to je málo ako dôvod, prečo vzniklo. Aj hamburger vznikol preto, aby nasýtil a chutil. Dokonalé víno je pre mňa to, ktoré čo najvernejšie reflektuje svoj pôvod a ročník. Je vyrobené s citom a fortieľom. S rešpektom k životnému prostrediu kde vzniklo, ako aj v úcte k tradíciám. Využíva moderný prístup s cieľom vyjadriť, nie zaujať. Víno, ktoré dáva viac otázok, ako odpovedí!  Rastislav Šuták, someliér WinePlanet a Corner & Co.

Inšpirujte sa: Európske vína, ktoré by ste mali určite ochutnať v roku 2022Svetové vína, ktoré by ste mali určite ochutnať v roku 2022


Aké atribúty by malo spĺňať ideálne víno? Pre 85% populácie bude rozhodujúcim faktorom cena, pretože presne toľko slovenského vína sa predá ročne v supermarketoch. Jeho priemerná cena nepresiahne 3 eurá! V tejto hodnote bude zázrak nájsť skutočne kvalitné víno.

Cena vín bude čoraz viac vnímaná citlivejšie, ale dobrá správa je, že kvalita vín sa postupne zlepšuje. Aj v najnižšej cenovej relácii. Zlá správa je, že ceny vín rastú a budú rásť naďalej. Investície do ekologického pestovania hrozna a stúpajúce náklady pri jeho výrobe a distribúcii sa viditeľne premietajú do cien vín. Ďalším faktorom je globálne otepľovanie, ktoré v roku 2021 nepriaznivo ovplyvnilo nízku úrodu hrozna vo svete. Problémy s odbytom vína negatívne zasiahli aj slovenských producentov. Napriek tomu je v našej ponuke veľké množstvo hodnotných vín vo všetkých cenových kategóriách. 

Slovensko

Naše vína si zaslúžia väčšiu pozornosť, nie z falošného patriotizmu, ale kvôli tomu, že máme šancu im porozumieť. Vychádzajú z našich klimatických podmienok, kultúry a tradícii. Pritom najlepšie spolupracujú s našou gastronómiou. Je to málo? Bezpochyby nie, preto ideálne vína sú už aj slovenské!

Karpatská Perla Rizling rýnsky - Suchý vrch, 2019 (eshop)

Najlepší Rizling zo Suchého Vrchu doposiaľ. Charakterom sa približuje magickej 2002 ( vtedy ešte z Mužle). Tento rizling sa vyhýba uniformne a anonymne pôsobiacim „light“ štýlom.

Naopak, sprašová pôda vinohradu je dobrým zázemím charakteru a štruktúry, ktoré dopĺňa prirodzený odrodový prejav. Vína z Karpatskej perly čoraz viac profitujú z ekologického prístupu pri obhospodarovaní viniča. Senzorickou kvalitou sa radí medzi najvýznamnejšie rizlingy vyrobené u nás za posledných desať rokov. Potenciál na archiváciu – takmer neobmedzený. 

PD Mojmírovce Chardonnay limited 2019 (eshop)

Nestáva sa často, aby táto odroda v našich vinohradoch dosahovala výnimočnú hodnotu. Dôvodov, prečo tomu tak býva, je viacero. Jedným z nich je citlivosť Chardonnay na vhodné pôdne podložie. Mojmírovský terroir patrí k prospešným pre burgundské odrody. Kombináciou výborného ročníka a citu jeho autora Juraja Majšíka sa očakávania menia na realitu.

Vo vôni pečené jablko s kvapkou hrušky a piškótového cesta. Chuť telnatá, viskózna, lieskovo – oriešková s krehkou aciditou a brilantnou harmóniou. Krásne biele víno takmer na vrchole, ktoré bude ideálne ku grilovanému zubáčovi s bylinkovým rizotom.

 

VÍNO NATURAL Domin & Kušický Rulandské biele, BIO 2017 (eshop)

Táto odroda stojí neprávom na okraji záujmu. Škoda, ľudí priťahujú voňavé vína s predvídateľným prejavom. Vznešene a komplexne pôsobiaci biely Ruland od Kušických pripomína klasické vína z Alsaska, kde sa všetko o víne odohráva v pohári, nie na sociálnej sieti.

Nádychom kamiliek, mirabelky a chlebovej kôrky harmonizuje s jemnou sviežosťou zeleného jablka a krémovej autolýzy. Skvelý ročník vyzdvihuje prirodzenosť, finesu a balans. Najlepšie vynikne z pohára Riedel Vinum Viognier/Chardonnay.

Fundus Regius Rizling rýnsky, 2006 (eshop)

Ešte jeden Rizling. Bodaj by ich bolo viac... Toto víno nie a nie zostarnúť. Prírodne sladké vína to majú na Slovensku ťažké, najmä vtedy, ak sú degradované na cole odchovanými „výživovými poradcami“. Hrozno pochádza zo slnečného ročníka a vinohradu v Porúbke s juhozápadnou expozíciou.

Toto víno je nielen dokonalé ku grilovanej husacej pečeni, ale obšťastní telo aj ducha - len tak. Petrolejovo marhuľová vôňa s krehkou textúrou ovocia a medu v ústach. Nesmierne elegantné až nežné víno, ktoré akoby nepatrilo do tejto doby...

Papillon Víno od Francúza BUBLINKY Pinot Noir BIO 2020 (eshop)

Víno od Francúza Papillon píše novú históriu vína v Devičiom. Dedinka južne od Krupiny je historicky spojená s kultiváciou viniča, čo dokumentujú aj malé tufové pivničky na jej území. V jednej z nich vyzrievajú vína tohto mladého vinárstva. Ľudia chcú piť príbehy... Čo však teší viac, je kvalita vín a svojský prístup pri ich výrobe. Tento ružový Pét-Nat 2020 je vyrobený z Pinotu Noir, zhodnocuje všetky atribúty tejto unikátnej odrody – v sviežosti, prirodzenosti a delikátnosti. Skvelý aperitív.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.