Slovenské vinobranie + víno Pivnica Čebovce zadarmo k nákupu nad 50 €

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Vianoce s vôňou exotiky

Vianoce s vôňou exotiky

Rum

V zime, keď mráz maľuje za oknami, radi snívame o exotických krajinách. Práve o tých, kde sa vyrába rum, ktorého chuť nám evokujú slnko, jemný piesok a prázdniny. Rum, vyrobený z cukrovej trstiny, bezpochyby začal svoj život na tropickom ostrove, pravdepodobne niekde v Karibiku. Znalci rumu určite veria, že rum so svojou bohatou a hladkou chuťou je najlepším alkoholickým nápojom chladného zimného obdobia.

Inšpirujte sa: Miešané drinky - Rum v hlavnej úlohe a tipy na koktaily

 


Rum ako darček

Vianoce sú neuveriteľne spoločenskou udalosťou, počas ktorej si ľudia robia zásoby už týždne pred hlavnou udalosťou. Ak sa tento rok rozhodnete pre rum, ľudia si chcú po náročnom finančnom roku dopriať sebe alebo svojim blízkym niečo výnimočné. Destiláty celkovo sú vždy stabilnou voľbou. Na našom trhu pretrváva neustály nárast ponuky rumov. Vzostup rumu ako trendového nápoja  je zrejmý, zažíva renesanciu. Najmä korenisté, remeselné rumy si získajú zákazníka komplexným a bohatým prejavom, ako sa hovorí, zohreje telo i myseľ. 

Pokiaľ chcete darovať svojim blízkym k Vianociam rum, vyberte ten, ktorý nenájdu v supermarkete alebo obchodnom dome. Niečo, čo je dostupné len v niekoľkých špecializovaných obchodoch. To pridáva produktu hodnotu a lukratívnosť. Vianoce s rumom budú horúce. 

Aký je rozdiel medzi bielym a tmavým rumom

Biele rumy vo všeobecnosti nevyzrievajú, aj keď niektoré dozrievajú. Svoj pôvod má biely rum na Kube, po destilácii sa filtruje cez uhlie a necháva sa vyzrievať v neopálených sudoch. Tmavé rumy zrejú v drevených sudoch, po dlhšom kontakte sa zafarbia. Niekoľko lacnejších značiek však pridáva do bieleho rumu karamel, aby získal zlatistý odtieň. Kvalitný tmavý rum by mal mať číry jantárový odtieň. Najtmavší je jamajský rum – NAVY, ktorý sa vyrába nielen na Jamajke, ale i Barbadose a Britských Panenských ostrovoch.

Aké rumy ochutnať?

Blue Stamp

Rum pochádza z ostrova Mauritius z dielne známeho master blendera Frederica Bestela. Získava sa destilásciou melasy a vyzrieva v sudoch z južnej Afriky po fortifikovaných vínach. Predáva sa v limitovanom počte iba v spoločnosti Corner & Co. Blue Stamp je zárukou kvality, pod ktorú sa podpisuje pečať ich tvorcov a zároveň je výnimočný, tak ako slávna známka Modrý Maurícius. Rum na eshope.

Caney

Caney je stále považovaný za jeden z najlepších rumov v Karibiku a Latinskej Amerike. Vďaka vysokej kvalite surovín a múdrosti, s ktorou vždy pracovali najlepší kubánsky "maestros Roneros" v destilérii Santiago de Cuba nám Ron Caney dáva intenzívne zmyslové skúsenosti a jedinečný rum. Rum na eshope. 

Malteco

Malteco, unikátny rum pochádzajúci z Panamy, je zručným výsledkom Guatemalských Master Blenderov. Čerstvá šťava z cukrovej trstiny a vysoko kvalitné kvasinky, v kombinácii s výberom tých najlepších dubových sudov vytvárajú tento „božský“ nektár. Legenda vraví, že to je možné vďaka Quetzalovmu požehnaniu. Rum na eshope.

5 zaujímavých faktoch o rume, o ktorým ste možno nevedeli

1 - Najstaršou datovanou fľašou rumu je Vieux Rhum Anglais nájdená v roku 1830.

2 - Predpokladá sa, že rum má liečivé vlastnosti. Pri striedmej konzumácii rum pomáha nielen zmierniť stres, ale aj stabilizovať hladinu krvného tlaku. K tomu všetkému rum okamžite zvyšuje hladinu energie.

3 - Rum môže dokonca zabrániť osteoporóze, pretože pomáha zvyšovať minerálnu hustotu kostí

4 - Rum pre dlhú životnosť

5 - Ľudia v Južnej Amerike majú radi rum sladší ako väčšina Európanov. 

Rum bol obľúbeným nápojom pirátov a britského, španielskeho a francúzskeho námorníctva. Vydávaný bol na prídel po 70 ml dvakrát týždenne pre vojakov 1. svetovej vojny a v koloniálnom Novom Južnom Walese sa s ním dokonca obchodovalo ako s mincami.
 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.