offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Tipy na skvelé ružové vína zo sveta

Tipy na skvelé ružové vína zo sveta

Ružové víno preklenuje farebný priestor medzi červeným a bielym vínom. Vzhľadom na nárast popularity v posledných rokoch sa mnohí vinári rozhodli vyrábať ružové vína. 

Somelierka vybrala tipy na atraktívne ružové vína, inšpirujte sa.

Ďalšie blogy: Sprievodca svetom ružových vínJe ružové víno len pre dámy?


Francúzsko

V súčasnosti sa ružové víno vyrába v celom Francúzsku od Champagne, údolia Loiry s chladnejším podnebím až po teplé stredomorské podnebie Provence a južného údolia Rhony. Provence je známe tým, že ich jedlo a víno sa spája s miestnou stredomorskou kuchyňou. Cesnakové omáčky aioli a pikantné dusené bujabézy, ktoré sú charakteristickým znakom provensálskej kuchyne. Cotes de Provence AOC zahŕňa 85 obcí medzi mestami Nice a Marseille. Samotné ružové vína predstavujú 80 % tohto celkového množstva vína. Výroba ružového vína má dlhú históriu v údolí rieky Loiry, najmä vo vinohradníckej oblasti Anjou v okolí mesta Angers.

Ružové Champagne predstavujú 3-5¨% ročnej produkcie. V departemente Aube existuje samostatné AOC pre tiché ružové vína  vyrábané v okolí obce Riceys vyrábané metódou saignee výlučne z Pinot Noir. Languedoc-Roussillon je najväčším producentom ružového vína vo Francúzsku. V Bordeaux je produkcia ružových vín povolená vo väčšine oblastí s použitím odrôd Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet franc, Malbec, Petit Verdot a Carmenere.
 

Gérard Bertrand Coté des Roses Rosé 2021

Rosé svetloružovej farby s odleskami červeného grepu. Osviežujúca vôňa čiernych a červených ríbezlí, citrusov a kvetín. Harmonická, suchá a expresívna chuť s povzbudivým marhuľovo čerešňovým prejavom. Šťavnatý, minerálny záver.

Gérard Bertrand je lídrom vinohradníctva, ktoré sa zaviazalo k lepšej budúcnosti. S biodynamickými referenčnými ročníkmi vytvára skvelé vína so všetkými nuansami terroiru. Pre mnohých ľudí sa Gérard Bertrand stal silným mužom regiónu Languedoc.

Champagne Ayala Brut Rosé Majeur 

Vo vôni pôsobí intenzívne, lesné jahody,  červené ríbezle a brusnice. Chuť je štruktúrovaná a delikátna so šťavnatou ovocnou kyselinkou a krémovou textúrou. Základ tvorí 50% Chardonnay, 40% Pinot Noir a 10% Pinot Meunier. 6% rezervných vín z Pinotu Noir pochádza z Grand cru viníc z Aÿ.  Rosé Majeur úžasne stelesňuje originalitu a rafinovanosť.

Ayala je klasickým predstaviteľom čistého a suchého Champagne z Aÿ. V roku 2005 Ayalu kúpil Bollinger. Súčasný štýl Ayalypomáha formovať talentovaná enologička Caroline Latrive. Preferuje moderný, suchý, delikátny a čistý prejav, výborný do gastronómie.
 

Taliansko

Podobne ako vo Francúzsku, aj v celom Taliansku nájdete ružové vína, pričom štýl a použité odrody hrozna sa menia v závislosti od regiónu a miestnej klímy. Dnes sa talianske rosato najčastejšie vyrába metódou krátkej macerácie, aj keď v niektorých regiónoch je tradícia miešania modrého  a bieleho hrozna dohromady, čím vzniká víno jemne sfarbené.

Guado al Tasso Scalabrone DOC 2021

Nevtieravá vôňa pripomína záhradné ovocie, kvetiny a bylinky. Intenzívna, prirodzená chuť s delikátnou kyselinkou, kôstkovo-ovocným prejavom a mandľovou horčinkou. 

Guado al Tasso sa nachádza južne od Florencie v oblasti Bolgheri. Najcharakteristickejšou geografickou črtou je amfiteáter Bolgheri, krásna rovina obklopená zvlnenými svahmi s výhľadom na Tyrhénske more.

Vinice sa nachádzajú na úpätí amfiteátra, čo je optimálna poloha, pretože vinič ochladzuje studený nočný vánok. Vplyvom týchto mikroklimatických podmienok sa výsadba koncentruje na Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot a Syrah. Skutočný Super Tuscan.

Španielsko

V Španielsku sú ružové vína známe ako rosado a vyrábajú sa v celej krajine, pričom najznámejším regiónom je oblasť Navarra, severne od Rioji. Medzi ďalšie španielske vinohradnícke oblasti známe svojimi rosados patria Utiel-Requena, Yecla, Txakoli, Cigales, Tierra de Leon a Ribera del Duero.

Museum Las Musas 2021

Unikátne víno, ktoré pochádza z 2ha vinohradu Las Canteras. Bol vysedený v roku 1937 viacerými odrodami s prevahou Garnachy, Tempranilla, Albilla Mayor a Verdeja.

Vyzrieva 3 mesiace v dubových sudoch. Do číslovaných fliaš sa plní len jemne čírené. Komplexné a jedinečné víno so schopnosťou vyzrievať. Limitovaná produkcia a veľká rarita. Jedinečné Rosado de Lágrima. 

Finca Museum patrí skupine Barón de Ley, ktorá vlastní 200ha vinohradov. Cigales je územie s dlhou tradíciou pestovania hrozna a obrovským dedičstvom storočných viníc, ktoré boli opustené pre nedostatok vinárskych projektov v tejto oblasti.

Toto územie je historicky známe pre svoje ružové víno „boré“ a dedičstvo starých viníc, najmä Tempranilla - „Tinta Fina“. 
 

Slovensko

Na Slovensku sa na výrobu ružových vín najviac používajú modré odrody Cabernet Sauvignon a Frankovka modrá. V tesnom závese sú Svätovavrinecké, Zweigeltrebe, Merlot  a Rulandské modré. Ružové víno sa na Slovensku teší veľkej obľube, hlavne tie v sladšom atraktívnom štýle. Pomaly na trh prichádzajú i zaujímavé suché ružové „lastovičky“ , ktoré kopírujú „provance“ štýl. Niektorí slovenskí vinári experimentujú aj so zrením ružových vín v dubových sudoch. 

Papillon Víno od Francúza BUBLINKY Pinot Noir, BIO 2020

Ružové, suché, perlivé víno vyrobené metódou Pét-nat z odrody Pinot Noir. Spontánna fermentácia, 6 mesiacov na kaloch, nečírené, nefiltrované. Hravé a zároveň elegantné ružové bublinky s ovocným prejavom.

V dedinke Devičie sídli nové malé rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Starý čarovný kamenný domček v roku 2018 prerobili na vinárstvo, začali vyrábať víno a zároveň pripravovať vlastné vinohrady na kopci Lukovica. Od roku 2019 je Papillon certifikované ako BIO vinárstvo. Rada Bublinky sa vyrábajú metódou pétillant naturel . To znamená, že víno sa nafľaškuje počas spontánnej prvej fermentácie.

Nový svet

Aj keď sa ružové vína vyrábali v európskom štýle počas celej americkej histórie, až koncom 20. storočia sa ružové vína stali skutočne významným segmentom amerického trhu s vínom. Kalifornský vinár Bob Trinchero zo Sutter Home zachránil uviaznutú fermentáciu svojho červeného vína Zinfandel z roku 1972 vydaním bledšieho, sladšieho ružového vína, ktoré označil ako „ Biely Zinfandel“. Hoci nebol prvým kalifornským vinárom, ktorý vyrobil ružovú verziu Zinfandelu, bol prvým, kto ju agresívne uviedol na trh ako nový štýl vína. Dnes sú biele Zinfandely považované za súčasť kategórie „blush wine“, svetloružové, sladšie vína. 

Nový Zéland

Nový Zéland vyrába širokú škálu ružových vín. Zvyčajne majú ľahké telo postavené na ovocí a sú štýlovo suché. Väčšina novozélandských rosé vín sa vyrába z odrody Pinot Noir, hoci v rôznych regiónoch sa používa široká škála odrôd. Vína fermentujú v nerezových tankoch, aby sa zachovala sviežosť,  čistota a intenzita ovocnej vône. Použitie sudu je veľmi zriedkavé. Niektoré ružové sa vyrábajú metódou saignée. Tieto ružové vína sú bohatšie. 
 

Villa Maria Blush Sauvignon 2021

Víno s jemným ružovým odtieňom. Vo vôni dominujú ovocné tóny čiernej ríbezle, brusníc a passion fruit. Chuť je svieža, ľahká a ovocná s príjemnou harmonickou kyselinkou. 88% Sauvignon Blanc a 12% Merlot.

EarthGarden je prvá rada vín vinárstva Villa Maria, ktorá je celá 100% certifikovaná BioGro. Vinárstvo pestuje hrozno ekologicky od roku 1999, snaží sa zlepšiť vzťah k pôde. Štítok na hrdle fľaše obsahuje QR kód, ktorý spotrebiteľov privedie na webovú stránku EarthGarden. Na stránke nájdete animované videá, ktoré oživujú príbeh etikety a divokého kvetu, zoberú spotrebiteľov po cestách vinicami EarthGarden.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.