offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Sprievodca svetom ružových vín

Sprievodca svetom ružových vín

Ružové víno preklenuje farebný priestor medzi červeným a bielym vínom. Vzhľadom na nárast popularity v posledných rokoch sa mnohí vinári rozhodli vyrábať ružové vína. Aj keď ste možno počuli o niektorých vinároch, ktorí sa rozhodli jednoducho zmiešať červené a biele víno, aby vytvorili ružové, tento prístup je v skutočnosti vo väčšine krajín zakázaný. Existuje niekoľko rôznych spôsobov výroby ružového vína.


Rosé vzniká, keď sa šupky modrého hrozna dotknú muštu len na krátky čas. Niektoré červené vína kvasia celé týždne na šupkách, ružové vína sa sfarbia do ružova len za niekoľko hodín. Vinár musí mať úplnú kontrolu nad farbou vína a keď víno dosiahne požadovanú farbu, odstráni šupky, čiže zdroj červeného pigmentu.

 

Ako sa vyrába ružové víno? Existujú 3 hlavné spôsoby: Macerácia, Saignée a Blending.     

Macerácia

Jednoznačne najpopulárnejší spôsob výroby kvalitného ružového vína. Spočíva v tom, že hrozno modrých odrôd sa nechá určitý čas macerovať a následne sa mušt spracuje na ružové víno. Do muštu sa zo šupiek uvoľňujú farbivá, taníny a aromatické látky.

Takto pripravený mušt sa následne umiestni do nerezových tankov, kde prebieha fermentácia. Avšak na rozdiel od červeného vína (ktoré môže kvasiť celé týždne), na vytvorenie ružového vína je nevyhnutné, aby víno kvasilo pri oveľa nižšej teplote (rovnakej ako pri výrobe bieleho vína) 6 až 36 hodín, aby sa docielil minimálny kontakt so šupkou hrozna. Ružové víno môže vyzrievať aj v dubových sudoch. Vznikne tak víno tmavšej farby s bohatšou chuťou. Metóda macerácie je najbežnejším typom výroby ružového vína. Používa sa v regiónoch Provence a Languedoc-Roussillon vo Francúzsku, kde je ružové víno rovnako dôležité ako červené alebo biele víno.

Saignée

Metóda saignée alebo „krvácanie“ produkuje nielen ružové, ale aj červené víno. V skutočnosti tento proces nezačal ako spôsob výroby ružových vín, ale ako koncentrovanie červených vín. 

Saignée spočíva v tom, že počas prvých hodín výroby červeného vína sa časť muštu odoberie do novej nádoby na výrobu ružového vína.

Ružové vína vyrobené touto metódou sú zriedkavejšie a tvoria len asi 10% alebo menej z produkcie vinárstva. Sú bohatšie a plnšie. Táto metóda je veľmi bežná, používa sa vo vinohradníckych oblastiach ako sú Napa a Sonoma.

Blending

Ide o metódu miešania, pri ktorej sa do nádoby s bielym vínom pridá trochu červeného vína a vznikne ružové víno. Na zafarbenie bieleho vína na ružovo nie je potrebné veľa červeného vína, takže tieto vína zvyčajne obsahujú maximálne okolo 5% pridaného červeného vína.

Táto metóda je neobvyklá pri tichých ružových vínach, ale oveľa častejšie sa vyskytuje v oblastiach ako je Champagne.

Niektoré regióny Nového sveta, ktoré majú menej prísne pravidlá vinifikácie, používajú miešanie vín aj na výrobu ružových vín. Tieto vína sa môžu líšiť v štýle od ľahkých po ťažšie v závislosti od množstva a typu červeného vína použitého v zmesi.

Farba, vôňa a chuť

Farebné spektrum ružových vín je veľmi rozmanité a je ovplyvnené viacerými faktormi. Intenzita a odtieň farby závisia najmä od odrody a od spôsobu spracovania hrozna. Farebná škála rosé vín je široká: šedo ružová, ružová, telovo ružová, pivoňkovo ružová, pomarančovo ružová, bledo červená, marhuľovo ružová, lososovo ružová, tehlovo ružová, cibuľovo ružová, hnedo ružová až oranžová. 

Vôňa a chuť by mala byť šťavnatá, svieža, plná ovocných a kvetinových tónov, doplnená o príjemné korenisté. Ružové vína môžu byť suché, polosuché a polosladké až sladké. O rosé sa hovorí, že je to víno mladých a obľubujú ho najmä ženy, ale aj muži majú v súčasnosti kladný vzťah k nemu. Charakteristické vône a chute mladých ružových vín sú: jahody, maliny, čierna a červená ríbezľa, hrozno, egreše, jarabina, ostružiny, čučoriedky, brusnice, marhule, nektarinky, višne, čerešne, slivky, ruže, ibištek...Mýtus, že iba mladé ružové vína sú najlepšie, už neplatí. Ružové vína môžu vyzrievať aj niekoľko rokov, hlavne tie z Francúzska.

Čo si uvariť k ružovému vínu

Suché ružové vína môžu byť oveľa viac ako len aperitív a ich všestrannosť dáva najrôznejšie kombinácie s jedlom. Čo zaraďuje ružové víno do gastronomickej ligy je to, že môže byť jedným z najlepších partnerov pre širokú škálu jedál. Ľahšie tipy ružového vína sa lepšie kombinujú s jemnejšími jedlami, ako sú čerstvé šaláty alebo údeniny. Ružové vína s plnším telom a väčšou štruktúrou, skôr obstoja pri grilovanom mäse alebo jedlách s trochou korenia a byliniek. Plné ovocné rosé sa skvele kombinuje s jahňacím alebo hovädzím mäsom. Výrazné chute vína obstoja aj s bohatšou úpravou mäsitých jedlách. Inšpirujte sa receptami: Steak z tuniaka – RECEPT a tip na víno La Mascota roséLievance s čerešňovým rozvarom - RECEPT a tip na rosé z Mrva Stanko

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.