offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Lievance s čerešňovým rozvarom - RECEPT a tip na víno

Lievance s čerešňovým rozvarom - RECEPT a tip na víno

Čerešničky, čerešničky, čerešne, vy ste sa mi rozsypali po ceste... je známa pesnička. Čerešne máme radi hádam všetci. Navyše sú prospešné pre naše zdravie. Keďže momentálne máme sezónu čerešní, Lenka si pre vás pripravila zdravé jogurtové lievance s čerešňovým rozvarom a slaným karamelom. K týmto lievancom odporúčam ružový, polosladký Cabernet z vinárstva Karpatská Perla.


 

Lievance s čerešňovým rozvarom a slaným karamelom + ružové víno

 

Čas prípravy: 30 min 

Počet porcií: 2  

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
 
1 vajíčko
200 g hladkej múky
150 ml jogurtu
1 lyžičku jedlej sódy
2-3 lyžice cukru (môžeme nahradiť medom)
štipku soli
150 ml mlieka
ghee maslo alebo rastlinný olej
300 g čerešní
 
Slaný karamel
 
150 g kryštálového cukru (trstinový)
50 g masla
100 ml smotany na šľahanie
soľ podľa chuti 

Postup 

1. Najskôr si pripravíme slaný karamel. Cukor roztopíme v hrnci na miernom ohni na karamel. Trvá to pár minút.

2.  Pridáme kocku masla, premiešame a varíme 2 minúty. Postupne prilievame smotanu za stáleho miešania. Odstavíme z ohňa. Pridáme soľ a necháme vychladnúť.  

3. Do menšieho hrnčeka si pripravíme rozvar z čerešní. Pridáme čerešne a podľa chuti cukor za občasného miešania necháme variť, až pokým nám nevznikne hustejší džem a necháme vychladnúť.    

Lievance: 

1.  Ja som si pripravila jogurtové. Múku zmiešame so soľou a jedlou sódou.

2.  Potom pridáme cukor a dobre premiešame. Jogurt zmiešame s vajíčkom a mliekom a túto zmes vmiešame do sypkej múčnej zmesi.

3.  Dôkladne premiešame tak, aby nám vzniklo jednotné cesto. Na panvici rozpálime maslo alebo rastlinný olej a vyprážame na nej jednotlivé lievance z oboch strán dozlatista.  

Servírovanie: Hotové lievance polejeme rozvarom z čerešní a ozdobíme slaným karamelom. Môžeme pridať lístky z mäty. 

Čerešne sú skutočnou vitamínovou bombou. Dužina tvorí viac ako 80 % vody, sú významným zdrojom minerálov. Obsahujú veľa draslíka a vitamínu C. Napriek tomu, že sú sladké, obsahujú pomerne málo kalórií (100 gramov – 60 kcal). Majú vysoký podiel balastných látok. Tie stimulujú trávenie, čo je obzvlášť dôležité pri diétach. Vedci z univerzity vo Vermonte zistili, že pitie višňového džúsu pred a po tréningu pôsobí na svaly veľmi pozitívne, znižuje tiež riziko „svalovky“. V čerešniach obsiahnuté farbivo antokyán likviduje voľné radikály v tele. Čerešňová kúra upraví trávenie, odstráni zápchu a detoxikuje organizmus. Stačí celý týždeň denne zjesť štvrť kila čerstvých alebo upravených čerešní a telo sa vám odvďačí zdravím trávením.

Sommeliérka odporúča vhodné víno 

Ružové vína s krémovo ovocným prejavom a vyšším zvyškovým cukrom, ktoré vyvažuje svieža kyselinka, sa výborne hodia k dezertom s bobuľovým ovocím. Lievance sú neutrálnejšie, dominuje sladko ovocná chuť čerešňového rozvaru. K lievancom s čerešňovým rozvarom a slaným karamelom odporúčam polosladký Cabernet Sauvignon Rosé 2021 z Karpatskej Perly. Víno zvýrazňuje chuť čerešňového rozvaru a vytvára úplne nový chuťový profil. 

Odporúčanie someliérky:

Karpatská Perla Cabernet Sauvignon Rosé polosladké, 2021

Hrozno Cabernet Sauvignon pochádza zo Suchého Vrchu. Rosé sýtej ružovej farby s atraktívnou ovocnou vôňou s tónmi čiernej ríbezle a zrelých malín. Zaujme harmonickou, šťavnatou, ovocnou chuťou s vyšším zvyškovým cukrom a sviežimi kyselinami. Ukázať víno na eshope.

 

Vinárstvo Karpatská Perla 

História rodinného vinárstva Karpatská Perla sa začala písať v roku 1997. Manželia Šebovci, ktorí obaja pochádzajú z vinohradníckych rodín, zdedili v okolí Šenkvíc pár hektárov vinohradov.

Ich cieľom bolo vždy vyrábať vína z vlastného hrozna. Dnes vlastnia 50 hektárov rodiacich vinohradov, 5ha 2ročných a 5ha majú ešte v pláne vysadiť budúci rok.

Už štvrtý rok sú v konverzii na BIO. Používajú len bio prípravky na ochranu vinohradov, víno nechávajú od roku 2017 spontánne fermentovať a používajú len minimum síry, len ak si to víno vyžaduje. Ich najdôležitejším vinohradom je Suchý Vrch.

 

Inšpirujte sa s ľadovým vínom Karpatskej Perly: Jarná roláda a Karpatská perla - RECEPT a tip na víno

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.