Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Lievance s čerešňovým rozvarom - RECEPT a tip na víno
Čerešničky, čerešničky, čerešne, vy ste sa mi rozsypali po ceste... je známa pesnička. Čerešne máme radi hádam všetci. Navyše sú prospešné pre naše zdravie. Keďže momentálne máme sezónu čerešní, Lenka si pre vás pripravila zdravé jogurtové lievance s čerešňovým rozvarom a slaným karamelom. K týmto lievancom odporúčam ružový, polosladký Cabernet z vinárstva Karpatská Perla.
Lievance s čerešňovým rozvarom a slaným karamelom + ružové víno
Čas prípravy: 30 min
Počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Najskôr si pripravíme slaný karamel. Cukor roztopíme v hrnci na miernom ohni na karamel. Trvá to pár minút.
2. Pridáme kocku masla, premiešame a varíme 2 minúty. Postupne prilievame smotanu za stáleho miešania. Odstavíme z ohňa. Pridáme soľ a necháme vychladnúť.
3. Do menšieho hrnčeka si pripravíme rozvar z čerešní. Pridáme čerešne a podľa chuti cukor za občasného miešania necháme variť, až pokým nám nevznikne hustejší džem a necháme vychladnúť.
Lievance:
1. Ja som si pripravila jogurtové. Múku zmiešame so soľou a jedlou sódou.
2. Potom pridáme cukor a dobre premiešame. Jogurt zmiešame s vajíčkom a mliekom a túto zmes vmiešame do sypkej múčnej zmesi.
3. Dôkladne premiešame tak, aby nám vzniklo jednotné cesto. Na panvici rozpálime maslo alebo rastlinný olej a vyprážame na nej jednotlivé lievance z oboch strán dozlatista.
Servírovanie: Hotové lievance polejeme rozvarom z čerešní a ozdobíme slaným karamelom. Môžeme pridať lístky z mäty.

Čerešne sú skutočnou vitamínovou bombou. Dužina tvorí viac ako 80 % vody, sú významným zdrojom minerálov. Obsahujú veľa draslíka a vitamínu C. Napriek tomu, že sú sladké, obsahujú pomerne málo kalórií (100 gramov – 60 kcal). Majú vysoký podiel balastných látok. Tie stimulujú trávenie, čo je obzvlášť dôležité pri diétach. Vedci z univerzity vo Vermonte zistili, že pitie višňového džúsu pred a po tréningu pôsobí na svaly veľmi pozitívne, znižuje tiež riziko „svalovky“. V čerešniach obsiahnuté farbivo antokyán likviduje voľné radikály v tele. Čerešňová kúra upraví trávenie, odstráni zápchu a detoxikuje organizmus. Stačí celý týždeň denne zjesť štvrť kila čerstvých alebo upravených čerešní a telo sa vám odvďačí zdravím trávením.
Sommeliérka odporúča vhodné víno
Ružové vína s krémovo ovocným prejavom a vyšším zvyškovým cukrom, ktoré vyvažuje svieža kyselinka, sa výborne hodia k dezertom s bobuľovým ovocím. Lievance sú neutrálnejšie, dominuje sladko ovocná chuť čerešňového rozvaru. K lievancom s čerešňovým rozvarom a slaným karamelom odporúčam polosladký Cabernet Sauvignon Rosé 2021 z Karpatskej Perly. Víno zvýrazňuje chuť čerešňového rozvaru a vytvára úplne nový chuťový profil.
Odporúčanie someliérky:
Karpatská Perla Cabernet Sauvignon Rosé polosladké, 2021
Hrozno Cabernet Sauvignon pochádza zo Suchého Vrchu. Rosé sýtej ružovej farby s atraktívnou ovocnou vôňou s tónmi čiernej ríbezle a zrelých malín. Zaujme harmonickou, šťavnatou, ovocnou chuťou s vyšším zvyškovým cukrom a sviežimi kyselinami. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Karpatská Perla
História rodinného vinárstva Karpatská Perla sa začala písať v roku 1997. Manželia Šebovci, ktorí obaja pochádzajú z vinohradníckych rodín, zdedili v okolí Šenkvíc pár hektárov vinohradov.
Ich cieľom bolo vždy vyrábať vína z vlastného hrozna. Dnes vlastnia 50 hektárov rodiacich vinohradov, 5ha 2ročných a 5ha majú ešte v pláne vysadiť budúci rok.
Už štvrtý rok sú v konverzii na BIO. Používajú len bio prípravky na ochranu vinohradov, víno nechávajú od roku 2017 spontánne fermentovať a používajú len minimum síry, len ak si to víno vyžaduje. Ich najdôležitejším vinohradom je Suchý Vrch.
Inšpirujte sa s ľadovým vínom Karpatskej Perly: Jarná roláda a Karpatská perla - RECEPT a tip na víno
Ďalšie články
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.
Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.




