Ako každý rok, Beaujolais Nouveau bude verejnosti predstavené tretí štvrtok v novembri, čiže 20. novembra 2025. Po ročníku 2024, ktorý bol chladný a vlhký, nový ročník v Beaujolais môžeme označiť ako klasický. Ročník 2025 bol výnimočný, čo sa týka kvality, ale aj znepokojivo malý, čo sa týka množstva. Je to spôsobené suchom a slabým kvitnutím, ale aj tým, že niektoré oblasti boli zasiahnuté opakovaným výskytom krupobitia.
Jarná roláda a Karpatská perla - RECEPT a tip na víno
Ani vy neviete odolať sladkostiam, ale snažíte si pritom udržať svoje kilá v optime? Pripravte si spolu s nami jarnú roládu s ľahkým malinovým krémom. Sladký a pritom zdravý dezert poteší nielen chuťové poháriky, ale i vaše oči. Farebne i chuťovo sme jarnú roládu doladili vzácnym ružovým ľadovým vínom z odrody Zweigeltrebe z vinárstva Karpatská Perla.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu
Jarná roláda s malinovým krémom
Čas prípravy: 20 minút
Počet porcií: podľa veľkosti rolády
Postup
1. Na prípravu rolády budeme potrebovať tri misky – na suché ingrediencie, na bielky a na žĺtky.
2. V prvej miske zmiešame múku s práškom do pečiva a zeleným práškovým čajom matcha. Matcha prášok dodá roláde krásnu zelenú farbu a zaujímavú chuť (Ak sa vám však ťažko zháňa, môžete ho vynechať a postupovať podľa receptu bez jeho použitia, roláda bude chutná aj bez neho.)
3. V druhej miske vyšľaháme bielky so štipkou soli. Počas šľahania pridávame k bielkom postupne 60 g cukru, až kým sneh nie je tuhý. V tretej miske vyšľaháme žĺtky s druhou polovicou cukru (60 g) + citrónový cukor do peny. K žĺtkom pridáme olej, časť snehu z bielkov a jemne premiešame. Následne prisypeme suché ingrediencie a po častiach sneh z bielkov – zakaždým jemne ručne s metličkou premiešame, až nám vznikne nadýchané „penové“ cesto.
4. Plech vyložíme papierom na pečenie a potrieme ho tenkou vrstvou masla. Cesto vylejeme na plech a pomocou stierky rovnomerne rozotrieme. Vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme cca 15 minút.
Po upečení vytiahneme korpus z rúry a necháme pár minút chladnúť. Potom ho prevrátime na druhý plech alebo na dosku, opatrne z neho stiahneme papier na pečenie a opäť ho prevrátime. Korpus prenesieme na kuchynskú utierku, ktorú poprášime práškovým cukrom a pomaly ho zrolujeme do utierky. Necháme vychladnúť.
5. Medzitým si pripravíme krém – do misky dáme mascarpone, tvaroh, smotanu na šľahanie, cukor, odkvapkané maliny. Mixérom vyšľaháme do nadýchanej konzistencie. Ak je to potrebné, krém dosladíme. Korpus opatrne vyrovnáme pričom po okrajoch necháme voľné miesto. Nanesieme vrstvu krému a roládu opäť opatrne zrolujeme. Odložíme do chladničky najlepšie na celú noc. Pred podávaním roládu ozdobíme čerstvými malinami a lístkami mäty.
Someliérka odporúča vhodné víno
Ľahkú jarnú roládu s malinovým krémom výborne doplní prírodne sladké víno s ovocným prejavom. Víno by malo doprevádzať dezert, aby nielen chuťou, ale i farbou ladilo víno k roláde. Odporúčam k dezertu podávať ružové ľadové víno Zeigeltrebe z vinárstva Karpatská Perla. Nezabudnite na správny kalich na sladké víno.
Odporúčanie someliérky - Zweigeltrebe Karpatská Perla
Hrozno pochádza z Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Vyrobiť ľadové ružové víno je veľmi náročné a dnes raritou. Víno má jahodovo lososovú farbu s vysokou viskozitou. Atraktívna ovocná vôňa malín, ostružín, sušených fíg a datlí. Príjemná, sladká chuť vám pripomenie jahodový kompót s badiánom a škoricou. Kombinácia prírodného zvyškového cukru s ovocnou a lahodnou kyselinou je v dokonalej harmónii.
Karpatská Perla
Rodinné vinársvo a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity. Obhospodarujú takmer 60 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najznámejším je vinohrad Suchý vrch, z ktorého pochádzajú Pinot Gris, Devín, Muškát moravský alebo Rizling rýnsky.
Vynikajúce Veltlínske zelené z honov Noviny a Ingle v Modranskom chotári. Výroba vín prebieha v modernom vinárstve, ktorému dominuje 21 metrov vysoká rozhľadňa. Z kolekcie Šebových vín upúta cuvée 4 Živly v bielej aj červenej podobe, ale i unikátne prírodné sladké vína. „Perla“ je bezpečným ostrovom s vínami, ktoré majú štýl.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Ďalšie články
Na tohtoročný Black Week sa oplatí pripraviť aj vínovým nadšencom. WinePlanet prináša vysoké zľavy na výnimočné slovenské aj zahraničné vína, ktoré spájajú kvalitu, charakter a skvelý pomer ceny a zážitku. Ak hľadáte darček, zásobu na sviatky alebo si jednoducho radi doprajete pohár vína, tieto kúsky by vám nemali uniknúť.
Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.




