offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Jarná roláda a Karpatská perla - RECEPT a tip na víno

Jarná roláda a Karpatská perla - RECEPT a tip na víno

Ani vy neviete odolať sladkostiam, ale snažíte si pritom udržať svoje kilá v optime? Pripravte si spolu s nami jarnú roládu s ľahkým malinovým krémom. Sladký a pritom zdravý dezert poteší nielen chuťové poháriky, ale i vaše oči. Farebne i chuťovo sme jarnú roládu doladili vzácnym ružovým ľadovým vínom z odrody Zweigeltrebe z vinárstva Karpatská Perla.

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu


Jarná roláda s malinovým krémom

Čas prípravy: 20 minút
Počet porcií: podľa veľkosti rolády 

 

Suroviny - cesto
4 vajíčka
2 polievkové lyžice oleje
120 g trstinového cukru
100 g polohrubej múky 
štipka soli
pol lyžičky prášku do pečiva 
1/2 sáčku citronového cukru  
6 g matcha čaj
Suroviny - náplň
250 g mascarpone 
250 g termizovaný tvaroh
50 ml smotana na šľahanie 
2 PL trstinového cukru
1x vanilkový cukor 
125 g čerstvých malín + 125 g na ozdobu
hrsť listov čerstvej mäty

Postup

1.    Na prípravu rolády budeme potrebovať tri misky – na suché ingrediencie, na bielky a na žĺtky.

2.    V prvej miske zmiešame  múku s práškom do pečiva a zeleným práškovým čajom matcha. Matcha prášok dodá roláde krásnu zelenú farbu a zaujímavú chuť (Ak sa vám však ťažko zháňa, môžete ho vynechať a postupovať podľa receptu bez jeho použitia, roláda bude chutná aj bez neho.)

3.    V druhej miske vyšľaháme bielky so štipkou soli. Počas šľahania pridávame k bielkom postupne 60 g cukru, až kým sneh nie je tuhý. V tretej miske vyšľaháme žĺtky s druhou polovicou cukru (60 g) + citrónový cukor do peny. K žĺtkom pridáme olej, časť snehu z bielkov a jemne premiešame. Následne prisypeme suché ingrediencie a po častiach sneh z bielkov – zakaždým jemne ručne s metličkou premiešame, až nám vznikne nadýchané „penové“ cesto.

4.   Plech vyložíme papierom na pečenie a potrieme ho tenkou vrstvou masla. Cesto vylejeme na plech a pomocou stierky rovnomerne rozotrieme. Vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme cca 15 minút. 
Po upečení vytiahneme korpus z rúry a necháme pár minút chladnúť. Potom ho prevrátime na druhý plech alebo na dosku, opatrne z neho stiahneme papier na pečenie a opäť ho prevrátime. Korpus prenesieme na kuchynskú utierku, ktorú poprášime práškovým cukrom a pomaly ho zrolujeme do utierky. Necháme vychladnúť. 

5.  Medzitým si pripravíme krém – do misky dáme mascarpone, tvaroh, smotanu na šľahanie, cukor, odkvapkané maliny. Mixérom vyšľaháme do nadýchanej konzistencie. Ak je to potrebné, krém dosladíme. Korpus opatrne vyrovnáme pričom po okrajoch necháme voľné miesto. Nanesieme vrstvu krému a roládu opäť opatrne zrolujeme. Odložíme do chladničky najlepšie na celú noc. Pred podávaním roládu ozdobíme čerstvými malinami a lístkami mäty.  

Someliérka odporúča vhodné víno

Ľahkú jarnú roládu s malinovým krémom výborne doplní  prírodne sladké víno s ovocným prejavom. Víno by malo doprevádzať dezert, aby nielen chuťou, ale i farbou ladilo víno k roláde. Odporúčam k dezertu podávať ružové ľadové víno Zeigeltrebe z vinárstva Karpatská Perla. Nezabudnite na správny kalich na sladké víno. 

Odporúčanie someliérky - Zweigeltrebe Karpatská Perla

Hrozno pochádza z Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Vyrobiť ľadové ružové víno je veľmi náročné a dnes raritou. Víno má jahodovo lososovú farbu s vysokou viskozitou. Atraktívna ovocná vôňa malín, ostružín, sušených fíg a datlí. Príjemná, sladká chuť vám pripomenie jahodový kompót s badiánom a škoricou. Kombinácia prírodného zvyškového cukru s ovocnou a lahodnou kyselinou je v dokonalej harmónii. 

Kúpiť na eshope.

 

Karpatská Perla

Rodinné vinársvo a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity. Obhospodarujú takmer 60 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najznámejším je vinohrad Suchý vrch, z ktorého pochádzajú Pinot Gris, Devín, Muškát moravský alebo Rizling rýnsky.

Vynikajúce Veltlínske zelené z honov Noviny a Ingle v Modranskom chotári. Výroba vín prebieha v modernom vinárstve, ktorému dominuje 21 metrov vysoká rozhľadňa. Z kolekcie Šebových vín upúta cuvée 4 Živly v bielej aj červenej podobe, ale i unikátne prírodné sladké vína. „Perla“ je bezpečným ostrovom s vínami, ktoré majú štýl.

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.