Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Steak z tuniaka – RECEPT a tip na víno
Ryby by určite nemali chýbať v našom jedálničku. Podľa oficiálnych odporúčaní by sme mali ryby jesť aspoň dva razy do týždňa. Ryby sú zdrojom mnohých zdravých tukov (najmä omega – 3 mastné kyseliny) a kvalitných bielkovín. Lenka pripravila pre vás veľmi chutný steak z tuniaka s grilovanou zeleninou. K nemu odporúčam víno La Mascota Rosé 2020 z vinárstva Mascota Vineyards.
Steak z tuniaka s grilovanou zeleninou
Čas prípravy: 30 min
Počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Najskôr umyjeme papriku, rajčiny, cuketu a osušíme. Cuketu nakrájame na plátky a papriku cibuľu na väčšie kúsky. Paradajky necháme v celku.
2. Všetku zeleninu dôkladne premiešame s nasekaným tymiánom, olivovým olejom, soľou a korením. Dáme na grilovaciu panvicu, alebo vonkajší gril, necháme ugrilovať pri teplote 200 - 220 °C.
3. Na konci pridáme 2 plátky bylinkového masla, buď si urobíte podľa vlastného receptu alebo kúpite. Ja som použila hotové. Prikryjeme alobalom a necháme krátko odpočívať.
4. Steaky z tuniaka po oboch stranách osolíme, okoreníme a potrieme olivovým olejom.
5. Opečieme ich po oboch stranách na grilovacej panvici, alebo vonkajšom grile tak, aby bol stredne prepečený.
Servírovanie: Steak podávame s grilovanou zeleninou
Tuniak je makrelovitá ryba, ktorá sa vyskytuje v moriach a oceánoch v najrôznejších kútoch sveta. Ide o jednu z najčastejšie lovených rýb a konzumovaný je hlavne v USA, Japonsku a Európe. Z nutričného hľadiska ide o veľmi dobrý zdroj bielkovín. Okrem omega-3 mastných kyslín v ňom nájdeme aj omega-6 mastné kyseliny. Obsahuje aj niektoré vitamíny a minerály. Z vitamínov ide predovšetkým o vitamín A, vitamín B12, vitamín B6, niacín, tiamín a riboflavín. Z minerálov dominujú fosfor, draslík, horčík, selén a už spomínaný sodík. Tuniak má prospešné účinky na zdravie srdca, mozgu, očí či zlepšenie stavu pokožky a boju proti chronickým zápalom. Výskumy potvrdili aj zlepšenie imunitného systému a zníženie pravdepodobnosti obezity.
Sommeliérka odporúča vhodné víno
Tuniak je jednou z mála rýb, ktorá nemá vôňu ani chuť po rybe. Steaky sú väčšinou z rybieho chrbta. Táto časť má priesvitnú ružovú alebo mierne červenkastú farbu s veľmi malým množstvom tuku. Tuniak je mäsitá ryba a dokonale sa hodí k bielym, ružovým aj červeným vínam. Z bielych odporúčam Chardonnay z Burgundska z oblasti Chablis. Taktiež suché, jemne pikantné Veltlínske zelené zo Slovenska. Z červených vín ľahký, ovocný Pinot Noir alebo Gamay z Beaujolais. K steaku z tuniaka s grilovanou zeleninou som vybrala víno La Mascota Rosé 2020 z vinárstva Mascota Vineyards. Suché, ružové víno vytvára zaujímavý kontrast s mäsitou textúrou tuniaka.
Odporúčanie someliérky:
Mascota Vineyards La Mascota Rosé 2020
Skvelé rosé z odrody Malbec. Svetlá, lososovo ružová farba v štýle Provence. Diskrétna vôňa zrelých čerešní, broskyne a malín. Osviežujúce a suché v chuti. Komplexné so šťavnatým charakterom čerstvého hrozna. Dlhý, minerálny záver. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Mascota Vineyards
Finca La Mascota je výborná adresa pre skvelé argentínske vína. Vinohrady sa rozprestierajú na ploche 100 ha v Lujan de Cujo, Uco Valley a Maipu. Vinice ležia na úpätí Ánd sotva tisíc metrov od rieky Mendoza. Pôda je prevažne aluviálna s hlinito-hlinitým povrchom. Finca La Mascota je jedným z najznámejších a najprestížnejších vinárstiev v Mendoze.
Hlavnými odrodami sú Cabernet Sauvignon, Malbec, Cabernet Franc, Shiraz a z bielych Chardonnay. Priemerný vek vinohradov je 30 rokov. Vína kreuje Rodolfo Sadler. Vyznačujú sa elegantným štýlom s výbornou ovocnou textúrou ako aj koncentráciou najlepších vín pre vyzrievanie.
Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.