offerBox
1

28. 11. Degustácia slovenských sektov

offerImage

Pozývame vás na degustáciu sektov zo slovenskými vinármi. Atmosféru tejto peknej akcie spríjemní klavirista František Báleš.

Čítať viac
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Pozrite si vína v akcii do -50% - FINAL BLACK WEEK

Steak z tuniaka – RECEPT a tip na víno

Steak z tuniaka – RECEPT a tip na víno

Ryby by určite nemali chýbať v našom jedálničku. Podľa oficiálnych odporúčaní by sme mali ryby jesť aspoň dva razy do týždňa. Ryby sú zdrojom mnohých zdravých tukov (najmä omega – 3 mastné kyseliny) a kvalitných bielkovín. Lenka pripravila pre vás veľmi chutný steak z tuniaka s grilovanou zeleninou. K nemu odporúčam víno La Mascota Rosé 2020 z vinárstva Mascota Vineyards.


 

Steak z tuniaka s grilovanou zeleninou

 

Čas prípravy: 30 min 

Počet porcií: 2  

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
 
4 steaky z tuniaka
morská soľ v mlynčeku
mleté farebné korenie v mlynčeku 
olivový olej
čerstvý tymián
rajčiny 
cuketa
mix farebných paprík 
červená cibuľa 
bylinkové maslo

Postup 

1. Najskôr umyjeme papriku, rajčiny, cuketu a osušíme. Cuketu nakrájame na plátky a papriku cibuľu na väčšie kúsky. Paradajky necháme v celku.

2. Všetku zeleninu dôkladne premiešame s nasekaným tymiánom, olivovým olejom, soľou a korením. Dáme na grilovaciu panvicu, alebo vonkajší gril, necháme ugrilovať pri teplote 200 - 220 °C.

3.  Na konci pridáme 2 plátky bylinkového masla, buď si urobíte podľa vlastného receptu alebo kúpite. Ja som použila hotové. Prikryjeme alobalom a necháme krátko odpočívať.

4.  Steaky z tuniaka po oboch stranách osolíme, okoreníme a potrieme olivovým olejom.

5.  Opečieme ich po oboch stranách na grilovacej panvici, alebo vonkajšom grile tak, aby bol stredne prepečený.

Servírovanie: Steak podávame s grilovanou zeleninou 

Tuniak je makrelovitá ryba, ktorá sa vyskytuje v moriach a oceánoch v najrôznejších kútoch sveta. Ide o jednu z najčastejšie lovených rýb a konzumovaný je hlavne v USA, Japonsku a Európe.  Z nutričného hľadiska ide o veľmi dobrý zdroj bielkovín. Okrem omega-3 mastných kyslín v ňom nájdeme aj omega-6 mastné kyseliny. Obsahuje aj niektoré vitamíny a minerály. Z vitamínov ide predovšetkým o vitamín A, vitamín B12, vitamín B6, niacín, tiamín a riboflavín. Z minerálov dominujú fosfor, draslík, horčík, selén a už spomínaný sodík. Tuniak má prospešné účinky na zdravie srdca, mozgu, očí či zlepšenie stavu pokožky a boju proti chronickým zápalom. Výskumy potvrdili aj zlepšenie imunitného systému a zníženie pravdepodobnosti obezity.

Sommeliérka odporúča vhodné víno 

Tuniak je jednou z mála rýb, ktorá nemá vôňu ani chuť po rybe. Steaky sú väčšinou z rybieho chrbta. Táto časť má priesvitnú ružovú alebo mierne červenkastú farbu s veľmi malým množstvom tuku. Tuniak je mäsitá ryba a dokonale sa hodí k bielym, ružovým aj červeným vínam. Z bielych odporúčam Chardonnay z Burgundska z oblasti Chablis. Taktiež suché, jemne pikantné Veltlínske zelené zo Slovenska. Z červených vín ľahký, ovocný Pinot Noir alebo Gamay z Beaujolais. K steaku z tuniaka s grilovanou zeleninou som vybrala víno La Mascota Rosé 2020 z vinárstva Mascota Vineyards. Suché, ružové víno vytvára zaujímavý kontrast s mäsitou textúrou tuniaka. 

Odporúčanie someliérky:

Mascota Vineyards La Mascota Rosé 2020

Skvelé rosé z odrody Malbec. Svetlá, lososovo ružová farba v štýle Provence. Diskrétna vôňa zrelých čerešní, broskyne a malín. Osviežujúce a suché v chuti. Komplexné so šťavnatým charakterom čerstvého hrozna. Dlhý, minerálny záver. Ukázať víno na eshope.

 

Vinárstvo Mascota Vineyards 

Finca La Mascota je výborná adresa pre skvelé argentínske vína. Vinohrady sa rozprestierajú na ploche 100 ha v Lujan de Cujo, Uco Valley a Maipu. Vinice ležia na úpätí Ánd sotva tisíc metrov od rieky Mendoza. Pôda je prevažne aluviálna s hlinito-hlinitým povrchom. Finca La Mascota je jedným z najznámejších a najprestížnejších vinárstiev v Mendoze.

Hlavnými odrodami sú Cabernet Sauvignon, Malbec, Cabernet Franc, Shiraz a z bielych Chardonnay. Priemerný vek vinohradov je 30 rokov. Vína kreuje Rodolfo Sadler. Vyznačujú sa elegantným štýlom s výbornou ovocnou textúrou ako aj koncentráciou najlepších vín pre vyzrievanie.

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.