Popularita cognacu stále vo svete stúpa. Tento luxusný a rafinovaný vínny destilát sa vyrába z bieleho hrozna dopestovaného v departementoch Charente a Charente-Maritime v západnom Francúzsku.
AKCIA Cognac Week -15% do 28.2.2025
Vyhrajte zlatý oscarový balíček Clarendelle. Viac info.
Pripravili sme pre vás vínnu cestu po Slovensku, v ktorej vám predstavíme našich vinárov a naše vínne poklady. Náš someliér navštívil 7 slovenských vinárstiev, ktoré vám postupne predstaví. Z každého vinárstva vám ukážeme ich najlepšie a reprezentatívne vína. Siedmou zástavkou bolo východoslovenské vinárstvo Ostrožovič.
Kde bol tam bolo, v roku 1990 vzniklo na Východnom Slovensku v regióne Tokaj jedno malé vinárstvo manželov Ostrožovičových. Jaro a jeho manžela Jarka, ktorí spolu študovali vinárstvo na vysokej škole v Lednici na Morave, sa rozhodli produkovať to najlepšie, čo im dá terroir oblasti Tokaj. Postupom času sa tejto malej firme začalo dariť a z roka na rok to išlo ako po masle.
Boli prví, ktorí v histórii Slovenska vyrobili 5 putňový Tokajský výber čisto len z odrody Muškát žltý a toto víno sa následne zaradilo v roku 1995 medzi TOP 1000 vín sveta. V nasledujúcich rokoch sa začalo expandovať do iných krajín. Myslím, že v Európe nie je súťaž, v ktorej by títo dvaja vínni fanatici nezískali nejakú medailu. Mňa osobne vždy prekvapí predajňa v ich novej prezentačnej pivnici, kde je azda viac medailí a diplomov ako hviezd na nebi. Nesmiem zabudnúť na monumentálnu pivnicu z tufu, ktorá sa nachádza skoro 13 metrov pod zemou.
Slávne Tokajské putňové výbery sa už po mnoho rokov produkujú klasickým spôsobom oxidatívnej fermentácie. Ale základom každého dobrého „putňáku“ je asemblage odrôd Furmint, Lipovina a Muškátu žltého, ktorých hrozno bolo napadnuté ušľachtilou botrytídou.
Následne toto víno vyzrieva v malých sudoch objemu 136 l v tufových pivniciach. Takto sa to robí aj vo vinárstve Ostrožovič s malými technickými zmenami, ako sú riadené kvasenie pri nízkej teplote a najmodernejšie pneumatické lisy. Mimochodom, toto vinárstvo ako prvé v histórii slovenského Tokaju vyprodukovalo prvé reduktívne vína z tradičných odrôd a následne aj z modernejších ako Devín, Tramín červený alebo Rulandské biele. Dnes je v portfóliu vinárstva mnoho druhov odrôd, ktoré si získavajú svojich priaznivcov.
Napriek tomu, že tokajská oblasť leží od hlavného mesta Bratislava viac ako 430 km, patrí medzi najnavštevovanejšie vinárske lokality strednej Európy. Pre milovníkov vína ale aj vášnivých cestovateľov je tu čo navštíviť. Od desiatok malých tufových pivníc až po zaujímavé tematické reštaurácie a nádhernú tokajskú prírodu. Aj vďaka tomu v roku 2009 manželia Jarka a Jaro Ostrožovičoví otvorili nový, na vysokej úrovni zariadený penzión pre návštevníkov a svojich klientov. Pre tých, čo uprednostňujú veľké a organizované ochutnávky, tak odporúčam navštíviť podujatie Deň otvorených pivníc v Tokaji.
Popularita cognacu stále vo svete stúpa. Tento luxusný a rafinovaný vínny destilát sa vyrába z bieleho hrozna dopestovaného v departementoch Charente a Charente-Maritime v západnom Francúzsku.
AKCIA Cognac Week -15% do 28.2.2025
Brandy a cognac sú destiláty, ktoré majú toho veľa podobné. Všetci sa zhodujú, že oba sú vynikajúce a majú svoju históriu. Victor Hugo nazval cognac „likérom bohov“. Cognac sa stal známym ako symbol francúzskeho luxusu. Každý cognac možno považovať za brandy, ale nie každé brandy je cognac.
AKCIA - Cognac Week -15% do 28. 2. 2025
Farba vám môže napovedať viac o víne, než si myslíte. Farba je prvá, čomu ľudia venujú svoju pozornosť pri víne. Pre mnohých konzumentov vína v osemdesiatych rokoch bola farba synonymom kvality. Hlboká, atramentová, nepriehľadná farba bola určite lepšia ako jasnejšia, granátová. Interpretácia farby je komplexná a je považovaná za rámec hodnotenia vína v závislosti od odrody.
Dom Pérignon je unikátne „Prestige Champagne“. To znamená, že sa vyrába len v najlepších ročníkoch v limitovanom množstve, z toho najlepšieho hrozna.