Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Pripravili sme pre vás vínnu cestu po Slovensku, v ktorej vám predstavíme našich vinárov a naše vínne poklady. Náš someliér navštívil 7 slovenských vinárstiev, ktoré vám postupne predstaví. Z každého vinárstva vám ukážeme ich najlepšie a reprezentatívne vína. Šiestou zástavkou bolo strekovské vinárstvo Kasnyik.

Keďže na južné Slovensko vždy rád zavítam, nedá mi nespomenúť jednu malú vinársku dedinku ako z rozprávky. Tou dedinou a zároveň vínnym regiónom je Strekov. Malebná a plná vinohradov, rozprestierajúca sa po juhoslovenskej pahorkatine, je táto lokalita azda tou najvychýrenejšou na hrozno v našej republike.
Veľkí a známi vinári sa tu každoročne hlásia o kúpu tých najhodnotnejších hrozien v celej našej republike, ktoré sú každoročne mimoriadne stabilné a kvalitné. Medzi tým veľkým zhonom sa tu vybudovali malé, ale veľmi úspešné rodinné vinárstva. Jedným z nich je aj pivnica bratov Tomáša a Gabriela Kasnyikovcov, ktorí toto remeslo zdedili z generáciu na generáciu. Ich rodinná pivnica sa nachádza na samom vrchu viničného kopca, a tak dotvára rozprávkovú idylku o krásnom živote vinára. Ach, keď raz budem veľký, tak sa tam nasťahujem!
Toto malé vinárstvo malo za sebou prvé pokusné vína z ročníkov 2005 – 2006, no dnes je to už plnohodnotné portfólio s tými najlepšími „strekovskými“ odrodami ako Rizling vlašský, Veltlín zelený, Frankovka modrá alebo klasický Svätovavrinec. No úspech medzi milovníkmi vína dosiahli odrodami ako Alibernet alebo Dunaj, ktorý si tam mimochodom vždy veľmi rád dám aj ja.
Pôvod hrozna je samozrejme strekovský, a to z vlastných vinohradov alebo z biologicky ošetrovaných družstevných vinohradov, ako napr. známe Góre. V ich pracovnej pivnici, ktorá sa nachádza v dedine, sú striktne zavedené tradičné spôsoby výroby vína, doplnené o jemné moderné finty.
Začiatkom roka 2014 sa v Strekove stretli traja vinári produkujúci tradičné vína, aby podpísali chartu Autentista Slovakia. Je to zväzok, ktorý okrem vinárstva Kasnyik podpísali ďalší dvaja vinári, a to Strekov 1075 a Pivnica Matyas. Zámerom tohto združenia je produkovať prírode verné vína s výnimočným charakterom a bez použitia chemických zásahov. Ich produkcia je mimoriadne limitovaná v závislosti od hojnosti ročníka a výroby vinára.
Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.