Dom Pérignon je unikátne „Prestige Champagne“. To znamená, že sa vyrába len v najlepších ročníkoch v limitovanom množstve, z toho najlepšieho hrozna.
![Najlepšie slovenské vína - Pavelka & Syn](/www/thumbnails/blog-xs/vinarstvo-pavelka-syn-vinohrad_500xf1qmt1565772431.jpg)
Najlepšie slovenské vína - Pavelka & Syn
Pripravili sme pre vás vínnu cestu po Slovensku, v ktorej vám predstavíme našich vinárov a naše vínne poklady. Náš someliér navštívil 7 slovenských vinárstiev, ktoré vám postupne predstaví. Z každého vinárstva vám ukážeme ich najlepšie a reprezentatívne vína. Piatou zástavkou bolo pezinské vinárstvo VPS Pavelka a syn.
![](/www/files/ckfiles/image/vinarstvo-pavelka-syn-slovensko.jpg)
Pezinok a víno Pavelka
V našej pravidelnej správe o najlepších vinároch Slovenska som nemohol vynechať jedného z najostrieľanejších a zároveň najslávnejších vincúrov našej krajiny, a to pána Milana Pavelku so synom Michalom. Pri tejto značke vína mi vždy napadne mesto Pezinok, ktoré je sídlom ich rodinnej firmy Pavelka a Syn. A čo je dôležitejšie, samotné vinohrady, z ktorých pochádza hrozno na ich vína, sú len v Pezinku!
Tento rodený Pezinčan, ktorý založil vinárstvo v roku 1995, vyrába víno len z vlastných vinohradov, ktoré sú rozmiestnené po celom katastri mesta. Vinice ako Stará hora, Líščia hora, Tále, sú na pôde plnej minerálov, preto sú vína z týchto polôh jedinečné s veľkým výrazom pre Terroir oblasti. Jednoducho povedané, keď chcete ochutnať vína s dušou Pezinka, tak tie od Pavelku nesmiete vynechať!
Červené alebo biele víno?
Ak patríte medzi milovníkov sviežich vín, no zároveň nepohrdnete aj dobrým červeným, vína od Pavelku sú pre vás ako stvorené. Vinárstvo využíva hlavne lokálne odrody ako Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Tramín červený, Frankovku či Pinot Noir, ktoré tu majú dlhodobú históriu.
Pre väčší záujem svojich klientov sa Pavelka po niekoľkých rokoch od založenia značky zameral aj na pestovanie odrôd ako Alibernet, Dunaj, či v naposledy Pálava a Viognier. Pri výrobe sa využívajú moderné technológie pre zachovanie väčšej sviežosti a minerálnej chuti. Na druhej strane, červené vína zrejú v klasických veľkých dubových sudoch, s výnimkou špeciálnych selekcií, ktoré vyzrievajú dlhší čas v barikových sudoch s objemom 225 l.
Zrod ikony Paves
Mnoho ľudí si veľké červené vína spája s krajinami ako Francúzsko, Taliansko či USA, no pritom zabúdajú na zaujímavosti v našej rodnej vlasti. Vráťme sa do roku 2000, keď Milan Pavelka experimentálne vyrobil víno, ktoré sa skladalo z troch modrých odrôd a navzdory svojmu okoliu ho dal aj do viac ako ročného pobytu v barikovom sude.
Výsledok bol neskutočný a na slovenské pomery vzniklo veľmi robustné a zároveň lahodné víno s menom Paves. Paves bol prvý svojho druhu na slovenskej vinárskej scéne a dodnes je považované za jedno z najlepších červených vín v našej krajine.
Ďalšie články
![Umenie nalievať víno](/www/thumbnails/article-box/nalivka-1440x550_x250f1q80mt1738858427.jpg)
Nalievanie vína sa môže zdať jednoduché, ale je to umenie, ktoré môže výrazne zmeniť váš pôžitok z vína. Ponorme sa do fascinujúceho sveta nalievania vína. Jedným z kľúčových aspektov, ktorý sa často prehliada, je vedieť, koľko vína by ste si mali do kalichu naliať. Množstvo, ktorým naplníte kalich, ovplyvní vôňu, chuť a celkový zážitok z pitia vína.
Vyskúšajte štýlové poháre a dekantéry značky Riedel.
![Nové trendy v pití Prosecca](/www/thumbnails/article-box/prosecwinter-1440x550_x250f1q80mt1738775282.jpg)
Prosecco je talianske šumivé víno vyrábané v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, hlavne v okolí Conegliano a Valdobbiadene, v kopcoch severne od Trevisa. Vyrába sa prevažne z bielej odrody Glera (85%). Ovocné a kvetinové, často vykazujúce tóny tropického ovocia, banánového krému, lieskových orieškov, vanilky a medových plástov. Vďaka dostupnej cene sa stalo obľúbenou voľbou pre zákazníkov. Ročne sa predá viac fliaš Prosecca ako fliaš Champagne a Cava dohromady.
![Urobte si štvorchodovú večeru s vínami Cote des Roses Gérard Bertrand](/www/thumbnails/article-box/vecerecotes-1440x550_x250f1q80mt1738751332.jpg)
Prinášame vám možnosť vyskúšať nové recepty v kombinácii s vínami Cote des Roses od Gérarda Bertranda. Ale ak máte vy alebo vaši hostia alergie alebo diétne obmedzenia, nemusíte sa báť. Štvorchodová večera je vegánska a bezlepková a ak si k nim doprajete vína Cote des Roses, zažijete nádhernú kombináciu chutí.
Inšpirujte sa: Valentínske koktaily s Cote des Roses