offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Najlepšie slovenské vína - Pavelka & Syn

Najlepšie slovenské vína - Pavelka & Syn

Pripravili sme pre vás vínnu cestu po Slovensku, v ktorej vám predstavíme našich vinárov a naše vínne poklady. Náš someliér navštívil 7 slovenských vinárstiev, ktoré vám postupne predstaví. Z každého vinárstva vám ukážeme ich najlepšie a reprezentatívne vína. Piatou zástavkou bolo pezinské vinárstvo VPS Pavelka a syn.


Pezinok a víno Pavelka

V našej pravidelnej správe o najlepších vinároch Slovenska som nemohol vynechať jedného z najostrieľanejších a zároveň najslávnejších vincúrov našej krajiny, a to pána Milana Pavelku so synom Michalom. Pri tejto značke vína mi vždy napadne mesto Pezinok, ktoré je sídlom ich rodinnej firmy Pavelka a Syn. A čo je dôležitejšie, samotné vinohrady, z ktorých pochádza hrozno na ich vína, sú len v Pezinku!

Tento rodený Pezinčan, ktorý založil vinárstvo v roku 1995, vyrába víno len z vlastných vinohradov, ktoré sú rozmiestnené po celom katastri mesta. Vinice ako Stará hora, Líščia hora, Tále, sú na pôde plnej minerálov, preto sú vína z týchto polôh jedinečné s veľkým výrazom pre Terroir oblasti. Jednoducho povedané, keď chcete ochutnať vína s dušou Pezinka, tak tie od Pavelku nesmiete vynechať!

Červené alebo biele víno? 

Ak patríte medzi milovníkov sviežich vín, no zároveň nepohrdnete aj dobrým červeným, vína od Pavelku sú pre vás ako stvorené. Vinárstvo využíva hlavne lokálne odrody ako Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Tramín červený, Frankovku či Pinot Noir, ktoré tu majú dlhodobú históriu.

Pre väčší záujem svojich klientov sa Pavelka po niekoľkých rokoch od založenia značky zameral aj na pestovanie odrôd ako Alibernet, Dunaj, či v naposledy Pálava a Viognier. Pri výrobe sa využívajú moderné technológie pre zachovanie väčšej sviežosti a minerálnej chuti. Na druhej strane, červené vína zrejú v klasických veľkých dubových sudoch, s výnimkou špeciálnych selekcií, ktoré vyzrievajú dlhší čas v barikových sudoch s objemom 225 l.

Zrod ikony Paves

Mnoho ľudí si veľké červené vína spája s krajinami ako Francúzsko, Taliansko či USA, no pritom zabúdajú na zaujímavosti v našej rodnej vlasti. Vráťme sa do roku 2000, keď Milan Pavelka experimentálne vyrobil víno, ktoré sa skladalo z troch modrých odrôd a navzdory svojmu okoliu ho dal aj do viac ako ročného pobytu v barikovom sude.

Výsledok bol neskutočný a na slovenské pomery vzniklo veľmi robustné a zároveň lahodné víno s menom Paves. Paves bol prvý svojho druhu na slovenskej vinárskej scéne a dodnes je považované za jedno z najlepších červených vín v našej krajine. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.