Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
OZNAM: Dňa 1.11.2025 budú predajne WinePlanet z dôvodu evidenčnej inventúry zatvorené. Ďakujeme za pochopenie.
Pripravili sme pre vás vínnu cestu po Slovensku, v ktorej vám predstavíme našich vinárov a naše vínne poklady. Náš someliér navštívil 7 slovenských vinárstiev, ktoré vám postupne predstaví. Z každého vinárstva vám ukážeme ich najlepšie a reprezentatívne vína. Piatou zástavkou bolo pezinské vinárstvo VPS Pavelka a syn.

V našej pravidelnej správe o najlepších vinároch Slovenska som nemohol vynechať jedného z najostrieľanejších a zároveň najslávnejších vincúrov našej krajiny, a to pána Milana Pavelku so synom Michalom. Pri tejto značke vína mi vždy napadne mesto Pezinok, ktoré je sídlom ich rodinnej firmy Pavelka a Syn. A čo je dôležitejšie, samotné vinohrady, z ktorých pochádza hrozno na ich vína, sú len v Pezinku!
Tento rodený Pezinčan, ktorý založil vinárstvo v roku 1995, vyrába víno len z vlastných vinohradov, ktoré sú rozmiestnené po celom katastri mesta. Vinice ako Stará hora, Líščia hora, Tále, sú na pôde plnej minerálov, preto sú vína z týchto polôh jedinečné s veľkým výrazom pre Terroir oblasti. Jednoducho povedané, keď chcete ochutnať vína s dušou Pezinka, tak tie od Pavelku nesmiete vynechať!
Ak patríte medzi milovníkov sviežich vín, no zároveň nepohrdnete aj dobrým červeným, vína od Pavelku sú pre vás ako stvorené. Vinárstvo využíva hlavne lokálne odrody ako Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Tramín červený, Frankovku či Pinot Noir, ktoré tu majú dlhodobú históriu.
Pre väčší záujem svojich klientov sa Pavelka po niekoľkých rokoch od založenia značky zameral aj na pestovanie odrôd ako Alibernet, Dunaj, či v naposledy Pálava a Viognier. Pri výrobe sa využívajú moderné technológie pre zachovanie väčšej sviežosti a minerálnej chuti. Na druhej strane, červené vína zrejú v klasických veľkých dubových sudoch, s výnimkou špeciálnych selekcií, ktoré vyzrievajú dlhší čas v barikových sudoch s objemom 225 l.
Mnoho ľudí si veľké červené vína spája s krajinami ako Francúzsko, Taliansko či USA, no pritom zabúdajú na zaujímavosti v našej rodnej vlasti. Vráťme sa do roku 2000, keď Milan Pavelka experimentálne vyrobil víno, ktoré sa skladalo z troch modrých odrôd a navzdory svojmu okoliu ho dal aj do viac ako ročného pobytu v barikovom sude.
Výsledok bol neskutočný a na slovenské pomery vzniklo veľmi robustné a zároveň lahodné víno s menom Paves. Paves bol prvý svojho druhu na slovenskej vinárskej scéne a dodnes je považované za jedno z najlepších červených vín v našej krajine.
Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.