offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Malinový tart – RECEPT a tip na víno

Malinový tart – RECEPT a tip na víno

Ľahký a rýchly malinový tart zaručene dostane vašich hostí i rodinu. Kto má rád maliny, určite musí vyskúšať recept podľa Lenky. Dizajnom, ale hlavne chuťou si malinový tart podmaní chuťové bunky, ktoré výborne doplní jemne perlivé, sladké talianske víno Rosetta z vinártva Bava.


Malinový tart

 

Čas prípravy: 30 min a pečenie 25 min

Počet porcií: priemer formy 23 cm, cca 12 ks 

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
 
korpus
90 g celozrnných keksov 
90 g mandľovej múky 
80 g masla 
 
krém 1 
300 ml smotany na šľahanie 
200 g horkej čokolády najlepšie 60% 
1 vajca
 
krém 2
300 g malín 
4 lžíce malinového džemu  
300 ml smotany na šľahanie 

Postup 

1. Keksy rozmixujeme a zmiešame s mandľovou múkou a roztopeným maslom.

2.  Vytlačíme do formy na pečenie s priemerom 23 cm a pečieme na 180°C asi 5 minút.

3.  Medzitým si vo vodnom kúpeli roztopíme horkú čokoládu spolu so šľahačkovou smotanou. Nakoniec zašľaháme jedno vajce.

4.  Pripravený krém vylejeme na predpečený korpus a spolu ešte pečieme na 160°C 15-20 minút. Necháme vychladnúť a navrch natrieme malinový džem a  posypeme čerstvými malinami.

5.  Nakoniec navrstvíme vyšľahanú šľahačkovú smotanu, necháme v chladničke vychladiť aspoň 4 hodiny a podľa fantázie môžeme dozdobiť. Ja som použila jedlé jarné kvietky a maliny. 

Malina je plod ostružiny malinovej a pochádza z južnej Európy. Obsiahnuté farbivo v malinách patrí medzi najsilnejšie antioxidanty. Čím sýtejšej a tmavšej farby sú maliny, tým je koncentrácia tohto farbiva vyššia. Maliny obsahujú cca 13% jednoduchých cukrov, kyselinu jablčnú, vínnu, citrónovú, listovú, pantoténovú, niacín a glykosidy, taktiež sa v nich nachádza pomerne veľa pektínu, trieslovín a rastlinných farbív. Z minerálov je to draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, sodík, selén, vápnik, zinok, železo z vitamínov je to vitamín A, C, E, K, B1, B2 a B6. Maliny sú močopudné a žlčopudné, pomáhajú pri problémoch s obličkami a s močovým mechúrom, zlepšujú peristaltiku čriev, zabraňujú zápche, čistia črevá, priaznivo pôsobia na pečeň a posilňujú imunitu. 

Sommeliérka odporúča vhodné víno 

Malinový tart je svieži, ovocný dezert. Okrem čerstvých malín je korpus potretý malinovým džemom. Smotana na šľahanie dopĺňa krémovosť. Odporúčané víno Bava Rosetta Malvasia di Castelnuovo Don Bosco 2020 má mať ovocný chuťový prejav s komplexným a harmonickým pomerom vyššieho zvyškového cukru a  šťavnatou hroznovou kyselinkou. Jemné perlenie vína Rosetta príjemne osvieži ovocnú chuť malinového tartu. 

Odporúčanie someliérky:

Bava Rosetta Malvasia di Castelnuovo Don Bosco 2020 

Rosetta sa vyrába z hrozna Malvasia of Schierano pestovaného v oblasti Castelnuovo don Bosco. Vinifikácia začína dvojdňovou maceráciou čerstvo vylisovanej hroznovej šťavy za studena. Mušt sa uchováva v nerezových tankoch pri nízkych teplotách až do fermentácie, ktorá môže prebiehať až niekoľko mesiacov po zbere. Víno atraktívnej malinovo ružovej farby s jemným perlením. V intenzívnej a lákavej vôni dominujú lupene bielej ruže a jahodového koláča so škoricou. Chuť vína je šťavnatá s osviežujúcou kyselinkou. Ukázať víno na eshope.

Vinárstvo Bava 

História talianskeho vinárstva a rodiny Bava sa začína v dedine Cocconato v Piemonte, ktorá sa týči na strmých svahoch hory Monferrato Astigiano. Rodina Bava pestuje na tomto území vinič od roku 1600 a v roku 1911 tu postavili prvú vínnu pivnicu. Dnes sa rodinný statok rozširuje v oblastiach Monferrato a Langa s dvadsiatimi hektármi prírodných polí, lesov a obhospodaruje 55  viníc, kde sa hrozno pestuje s rovnakou starostlivosťou a pozornosťou ako za starých čias. Dôraz kladú na trvalo udržateľné poľnohospodárstvo so zníženým dopadom na životné prostredie.

Pri prechádzke po viniciach Bava si môžete všimnúť odrezky tráv využívané ako prirodzené hnojivá, drevené stĺpy pochádzajúce z obnoviteľných lesov alebo zatrávnené plochy medzi radmi viniča, čo nielen pomáha predchádzať erózii pôdy, ale slúži aj ako dôkaz, že sa tu nepoužívajú žiadne herbicídy.

 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.