UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Champagne Rosé - elegancia a rozmanitosť

Champagne Rosé - elegancia a rozmanitosť

Jednou z veľmi dôležitých vlastností ružového Champagne je jeho príťažlivosť. Vzhľadom na svoju farbu, od ružovej cez medenú po oranžovú až po lososovú, má svoj pôvab. Zmyselné a elegantné, niet divu, že práve na Valentína sa mnohí obracajú k ružovému Champagne.


Champagne Rosé je šumivé víno, vyrobené najmä modrého hrozna odrody Pinot Noir a Pinot Meunier. Pinot Noir dodáva vínu štruktúru, Pinot Meunier telo. Ružovú farbu má na svedomí macerácia šupky hrozna v šťave, ktorá ho zafarbí. Chardonnay sa tiež používa aj pri výrobe ružového Champagne. Ružové Champagne sa pôvodne pilo len cez leto, no dnes celoročne. 

Veuve Clicquot Rosé bolo prvým Champagne, ktoré sa komerčne predávalo už v roku 1775. Nedávno objavené dokumenty však naznačujú, že ďalší francúzsky dom Ruinart vyrábal a predával Champagne Rosé už v roku 1764.

Champagne Bollinger Rosé Brut

Champagne Bollinger je známy svojim bohatým štýlom. Je to čiastočne preto, že 80 % úrody dozrieva v dubových sudoch, ktoré dodávajú hĺbku, komplexnosť a textúru. Keď sa Champagne Bollinger rozhodol vyrobiť ružové Champagne, jeho štandardy boli nekompromisné. Musí mať, samozrejme, sviežosť, ale aj štruktúru a eleganciu. Môže sa tiež pochváliť brilantnosťou a kvalitou, ktoré sú charakteristickým znakom.

Bollinger Rosé je zostava z viac ako 85 % z Grand a Premier crus. V cuvée je dominantný Pinot Noir 62 %, 24 % Chardonnay a 14 % Pinot Meunier. Červené víno pôsobí ako prostriedok štýlu, s pridaním len 5 až 6 % vzhľadom na jeho silu. V jeho impozantnom bukete dominujú ovocné tóny záhradného ovocia, červených ríbezlí a pomarančového kvetu. Chuť je komplexná, plnšia, zvodná s opätovným nádychom bobuľového ovocia a nevtieravou kyselinkou v závere. Je ideálny na piknik počas letného popoludnia, ako výborný aperitív pred večerou, ale i k večeri, napríklad k jahňacím kotletám na bylinkách. 

Ružové Champagne sa vyrába podľa dvoch základných metód. Najbežnejším spôsobom výroby ružového Champagne je zmiešanie bieleho a červeného muštu s malým množstvom červeného vína, zvyčajne Pinot Noir alebo Pinot Meunier, zvyčajne 5% - 15%. Takto vzniká ružové Champagne pomocou miešania - assamblage. Champagne je jediné francúzske víno, ktoré možno vyrobiť technikou miešania. 

Druhý spôsob sa nazýva saignée – francúzsky výraz pre „krvácanie“ . To znamená, že trocha farby zo šupiek červeného hrozna sa uvoľní pri lisovaní. Farbivo v šupkách hrozna zafarbujú šťavu a pri macerovaní šťava získava prirodzenú farbu. Spôsob spracovania určuje farbu a chuť Champagne.  Pinot Noir alebo Pinot Meunier sú jedine modré odrody používané pre Rosé de saignée, ktoré dodávajú hlbšiu ružovú farbu a intenzívnejšiu chuť červeného ovocia.

Obe metódy produkujú vysoko kvalitné ružové Champagne. Zatiaľ čo metóda miešania môže poskytnúť jednotnejšiu farbu a presnejšiu kontrolu nad chuťou, metóda saignée prináša Champagne, ktoré sú komplexnejšie, aromatickejšie a bohatšie. Faktom zostáva, že kvalita hrozna a zručnosť vinára sú nevyhnutné pre výrobu výnimočného ružového Champagne.

Champagne Ayala Brut Rosé Majeur 

Rosé Majeur stelesňuje rafinovanosť  a delikátnosť Ayaly. Chardonnay z väčšej časti prináša sviežosť z 24 výnimočných crus. Čo sa týka miešania a vinifikácie, nič nie je ponechané na náhodu. Jemné tóny vznikajú z červeného vína, pridaného do zmesi v malom množstve 6%. 

Toto tiché víno je vyrobené výhradne z hrozna Pinot Noir z Grand cru vinohradov v Aÿ. 51% Chardonnay, 39% Pinot Noir a 10% Pinot Meunier. Nízka dozáž 6 g/l. Odhaľuje zvodný buket červeného ovocia, jahôd, malín, náznak cassisu umocnený sviežosťou a jemnosťou, ktorú dodáva vysoký podiel Chardonnay. Skvele doplní filet z lososa, jahňacie kotlety alebo dokonca koláč s červeným ovocím.

Inšpirujte sa na blogu: 10 najlepších kombinácií francúzskeho syra a vína, ktoré môžete vyskúšať

Champagne Palmer & Co. Rosé Solera

Palmer & Co vytvorili rosé spájajúce výnimočnú ovocnosť. Unikátne rosé, ktoré vzniká pridaním rezervných vín vyzrievajúcich spôsobom Solera. V tomto systéme červené víno dozrieva v drevených sudoch, ktoré sa každoročne čiastočne vyprázdnia a potom sa naplnia mladším ročníkom. Postupom času sa tak vytvorí veľmi vyvážená zmes.

Základom je hrozno z Riceys. Podiel rezervných vín je 35%. Dozáž je na úrovni 8 g/l. Senzoricky kombinuje ušľachtilosť, ovocnosť a finesu s dotykom korenistých tónov. 45% Chardonnay, 40% Pinot Noir a 15% Pinot Meunier. Intenzívnej vôni dominuje energizujúca aróma lesných jahôd s ľahkými tónmi červených a čiernych ríbezlí. Chuť je plná, ovocná a zároveň svieža a elegantná. 

Prečítajte si: Champagne Palmer & Co – terroir v každom dúšku

Champagne Rosé neprestáva priťahovať nových spotrebiteľov. Za posledných desať rokov sa predaj viac ako zdvojnásobil. Dnes predstavuje viac ako 17 % predaja Champagne vo Francúzsku a takmer všetci výrobcovia vyrábajú aj rosé.

Väčšina ružových Champagne je v kategórii Brut, sú ideálnym aperitívom. Jeho farba môže naznačovať, že sa perfektne kombinuje s údeným lososom, krevetami, rakmi alebo homármi. Japonské jedlá, ako je sushi a sashimi, sa tiež hodia k bohatším ružovým Champagne. Vyskúšajte k Champagne Rosé kačacie prsia s čerešňovou alebo pomarančovou omáčkou. Ružové Champagne môže byť výborné aj k menej sladkým, ovocným dezertom, napríklad k rebarborovému a jahodovému crumble . 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.