Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
5 pravidiel ako porozumieť vínu
Orientovať sa vo svete vína je celoživotná cesta. Je dobré, ak vás niekto po tejto ceste vedie. Niekto, kto sa vínu venuje a dôverujete mu. Jedno pravidlo platí vždy a všade na svete - treba začať od piky, to znamená základnými vínami v hierarchii jednotlivých oblastí.
Nie je v ľudských silách ochutnať všetky vína a zapamätať si ich. Vyžaduje si to celoživotné štúdium, výbornú senzorickú pamäť, samozrejme i finančné prostriedky. Prinášame vám pár pravidiel, podľa ktorých môžete spoznávať tak bohatý svet vína.
Pravidlo 1: Ochutnávajte vína s encyklopédiou v ruke
Dnes existuje veľa publikácii, ktoré sa venujú vínam a je naozaj ťažké vyselektovať, ktoré si vybrať. Veľa kníh je komerčne zameraných. Siahnite po knihách od overených vinárskych kapacít ako je Jancis Robinson, Hugh Johnson alebo André Dominé. V encyklopédii Wine Grape sú popísané všetky odrody hrozna, Svetový atlas vína je základnou publikáciou o víne a kniha Víno je sprievodcom po vinohradníckych krajinách a jednotlivých apeláciách. Pre pokročilých a najmä pre someliérov je „motlitebnou“ knihou Wine Pocket Book, ktorá vychádza každý rok. Sprievodca do vrecka pre profesionálov ako aj milovníkov vín.
Pravidlo 2: Najdrahšie víno je to najlepšie
Určite sa vám stalo, že ste si kúpili drahé víno /myslím nad 100eur vyššie/ a nechutilo vám. Pravdepodobne to nebola chyba vína, skôr vaša nepripravenosť a vysoké očakávania. Uvediem príklad. Kúpite si víno z oblasti Bordeaux a hneď z klasifikovaného zámku. Samozrejme mladý ročník 2017, ktorý je momentálne na trhu. Otvoríte a ste sklamaný. Víno je príliš mladé, tvrdé, zavreté a trpké. Vždy treba začať so základnými vínami z danej apelácie.
Výborný pomer kvality a ceny majú vína s označením Cru Bourgeois. Pomalými krokmi si osvojíte rozdiely medzi vínami napríklad z Margaux a Pauillacu. Ak sa rozhodnete pre kúpu vína z klasifikovaného zámku, okrem prvého vína, ktoré uložíte na zadné miesto vinotéky, kúpte si druhé, poprípade tretie víno zo chateu. Bude skôr pripravené na pitie. Dôležité upozornenie.
Nikdy nekupujte jednu fľašu, kúpte si minimálne kartón /optimu je 12/ a každý rok môžete sledovať, ako sa víno bude vyvíjať. A pomaly mu začnete rozumieť.
Pravidlo 3: Obľúbená značka, obľúbené víno
Veľa ľudí sa fixuje a nakupuje iba jednu značku vína. V tomto prípade ochudobňuje sám seba. Vo svete existuje neuveriteľné množstvo odrôd a vín a bolo by škoda, neobjaviť ich.
Kedysi bolo moderné piť Chardonnay, neskôr ho nahradil Sauvignon. Teraz je tu doba Rizlingu a Primitiva. A kde sú ostatné odrody?! Nezabudnite, svet vína je o objavovaní.
Pravidlo 4: Víno k jedlu
Víno je súčasťou gastronómie a má byť servírované k jedlu. Bohužiaľ, väčšina Slovákov pije víno až po jedle.
Väčšina vín je vyrobených k jedlu. Práve pandémia ľudí naučila spomaliť. Našli si čas zastaviť sa a objaviť i nové vína. Bolo viac času o víne popremýšľať, možno si k nemu i niečo dobré uvariť.
Pravidlo 5: Pamäť a príbeh
Nie je dôležité, koľko vína vypiješ, ale koľko vín si zapamätáš. Nie každý môže mať senzorickú pamäť, aby si pamätal každé víno. Dôležité sú preto poznámky k vínu, ktoré v môžu pomôcť pri ďalšom nákupe vína. Poznámky by mali byť heslovité, netreba kvetnaté popisy, čo všetko vo víne cítiť.
Výborným nákupným artiklom dnešnej doby je príbeh k vínu. Práve príbeh upúta niekedy viac ako samotné víno. Za niektoré príbehy by sa nemusela hanbiť ani Agatha Christie. Nedajte sa ovplyvniť, zamerajte sa na víno, na jeho charakter a čo si vám z neho zostane v pamäti aj po dlhšej dobe.
Prečítajte si ďalej: Blogy na tému Párovanie vína a jedla
Ďalšie články
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.
Emiliana je najväčšie čílske organické vinárstvo, ktoré sa každý rok 22.4. pripája k oslavám Dňa Zeme. Vinárstvo sa plne venuje organickému a biodynamickému pestovaniu hrozna a hospodáreniu, ktoré chráni našu planétu a samozrejme prináša skvelé vína.
Limitovaná akcia - vína Emiliana -40%