Portské, fortifikované vína (28)
Klasické fortifikované vína sú sladké s vyšším obsahom zvyškového cukru a alkoholu. Patrí k nim Madeira, Portské víno a sherry. Klasické fortifikované vína sú sladké s vyšším obsahom zvyškového cukru a alkoholu. Patrí k nim Madeira, Portské víno a sherry. Čítať viac
Graham's
30 Y.O. Tawny Portfortifikované víno červené - sladké - 0,75l
Graham's
40 Y.O. Tawny Portfortifikované víno červené - sladké - 0,75l
Graham's
Blend N.12 Ruby Portfortifikované víno červené - sladké - 0,75l
Graham's
L.B.V. Portfortifikované víno červené - sladké - r2019 - 0,75l
Romate
NPU Amontillado Sherryfortifikované víno biele - suché - 0,75l
Romate
Regente Palo Cortado Sherryfortifikované víno biele - suché - 0,75l
Portské, fortifikované vína
Prírodne sladké vína
Prvou skupinou sú vína, ktoré majú prirodzený obsah alkoholu. Napríklad Auslese, Trockenbeerenauslese alebo Beerenauslese z odrody Riesling. Dokonca aj ľahšia alternatíva s 20 gramami zvyškového cukru, jemnou aciditou a obsahom alkoholu asi 8% môže byť výborným vínom k dezertom, ak nie sú príliš sladké.
Prírodne sladké vína s botrytídou
Botrytis je huba, ktorá perforuje šupku hrozna, čo umožňuje vyparovaniu vody z bobule von. Typické slovenské vína sú z oblasti Tokaj.
Slamové vína, Passito
Druhou skupinou sú vína, ktorých hrozno sa suší po zbere. Typickým zástupcom je Amarone della Valpolicella a Passito z Talianska. V obidvoch verziách sa zrelé hrozno skladuje na slamených rohožiach niekoľko týždňov alebo mesiacov. Potom sa hrozno lisuje a skladuje s vysokým obsahom cukru a prirodzeným obsahom alkoholu asi 15%. Na Slovensku sa tento druh vinárstva nazýva slamové víno.
Fortifikované vína
Tretia skupina vína, do ktorých sa pridáva alkohol k zastaveniu kvasenia. V niektorých variantoch týchto vín sa zrelé hrozno suší na slnku niekoľko týždňov. Portské víno /Graham´s/, Sherry /Ximenéz-Spínola, Romate/ a Madeira /Blandy´s/
Fortifikované a sladké vína cestami námorníka.
Boli to hlavne Angličania, ktorí prepravovali veľké množstvá vína po mori. Z tohto dôvodu boli vína obohatené o alkohol, pretože ten pôsobí ako stabilizátor. Počas prepravy vín Madeira sa zistilo, že vína profitujú z dlhej cesty do vzdialených kolónií, vystavených poveternostným vplyvom a predovšetkým horúčave.